Θυλακική υπερκεράτωση: Τι είναι και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις!

Συνήθως εμφανίζεται...

Θυλακική υπερκεράτωση: Τι είναι και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις!

Η θυλακική υπερκεράτωση είναι ασθένεια στο δέρμα και εμφανίζεται ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες! Εδώ, θα μάθεις τι είναι και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις!

Συνήθως εμφανίζεται στα μπράτσα και στο εσωτερικό των μηρών. Το χαρακτηριστικό του είναι πως κάνει το δέρμα τραχύ.

Η θυλακική υπερκεράτωση είναι οι κοκκινίλες που βγάζουμε, η συσσώρευση της κερατίνης, της πρωτεΐνης που προκαλεί ξηρή και ιδιαίτερα σκληρή επιδερμίδα στην περιοχή γύρω από τις τρίχες. Μπορεί να προκαλέσει διόγκωση, ερεθισμούς, φλεγμονές και μικρά εξογκώματα στο δέρμα. Επηρεάζει περίπου το 50%-80% των εφήβων και το 35% των ενηλίκων. Η θυλακική υπερκεράτωση είναι κληρονομική. Μπορεί να κληροδοτηθεί από τους γονείς, ενώ αν κάποιος έχει ξηρή επιδερμίδα, μπορεί να την επιδεινώσει.

Ευτυχώς δεν είναι μεταδοτική... Σήμερα σας παρουσιάζουμε τέσσερις φυσικούς τρόπους για να την αντιμετωπίσετε.

Βελτιώστε τη διατροφή σας
Μια διατροφή, όπως η μεσογειακή, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής, στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και την πιθανή ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Παράλληλα, συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Α και βιταμίνης D, που συμβάλλουν στην παραγωγή υγιών κυττάρων του δέρματος.

Αποφύγετε τα πολύ ζεστά ντους
Το πολύ ζεστό νερό ξηραίνει την επιδερμίδα και αυτό θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα συμπτώματα υποχωρούν, ενώ επιστρέφουν τον χειμώνα. Για τον λόγο αυτό, αποφεύγετε τα πολύ ζεστά ντους, τα οποία θα αφυδατώσουν το δέρμα και μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας.

Κάντε απολέπιση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
Η τακτική απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, πρέπει να γίνεται με απαλότητα και χωρίς να τρίβετε έντονα το δέρμα σας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σας προκαλέσει ερεθισμούς.

Επιλέξτε με προσοχή τα καλλυντικά σας
Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που ξηραίνουν την επιδερμίδα, όπως για παράδειγμα τα κοινά σαπούνια. Επιλέξτε ένα προϊόν που σέβεται το δέρμα σας και δεν το αφυδατώνει. Παράλληλα, επενδύστε σε μια καλή πλούσια ενυδατική κρέμα που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας υγιή.

Πηγή: TV24

Αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα; Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις!

Αντιμετωπίζεις κι εσύ πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα; Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις!

Μήπως ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση για έναν ασθενή που αντιμετωπίζει προβλήματα με τον θυρεοειδή του;

Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο επικίνδυνες τροφές και πώς μπορούμε να τις καταναλώσουμε με ασφάλεια…

Σταυρανθή λαχανικά
Τα λατρεμένα μας σταυρανθή, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν μια ουσία που εμποδίζει την σωστή απορρόφηση ιωδίου, συνεπώς δεν ενδείκνυνται ωμά για ασθενείς με προβλήματα στον θυρεοειδή. Το μαγείρεμα, όμως, τα κάνει πιο ασφαλή για κατανάλωση, και μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Σόγια
Η σόγια μπορεί να μπλοκάρει την απορρόφηση θυρεοειδούς ορμόνης, ειδικά αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό. Καλύτερα θα ήταν να μην το παρακάνετε με προϊόντα σόγιας, και να προτιμάτε τόφου. Αποφύγετε τις σκόνες για shakes, όπως και το γάλα σόγιας.

Καφές
Μην ανησυχείτε, μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε καφέ, αλλά με προσοχή. Αν παίρνετε χάπια για την πάθησή σας, όμως, δεν πρέπει να τα μπλέκετε με καφέ, καθώς περιέχει ένα οξύ που εμποδίζει την απορρόφηση των φαρμάκων από τον οργανισμό. Συνεπώς, περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα μετά τα φάρμακά σας για να πιείτε καφέ, ακόμα και αν είναι ντεκαφεϊνέ.

Γάλα
Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, το ασβέστιο που βρίσκουμε στο γάλα μπορεί να εμποδίσει την σωστή απορρόφηση των φαρμάκων σας. Συνεπώς, δεν πρέπει να καταναλώνεται τρεις με τέσσερις ώρες αφού έχετε πάρει τα φάρμακά σας.

Γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που επηρεάζει αρνητικά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού: όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, και όσους έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Πιστεύεται όμως ότι τα άτομα με υποθυρεοειδισμό θα ήταν καλό να περιορίσουν ή και να κόψουν την γλουτένη από την καθημερινότητά τους.

Τροφές που προκαλούν φλεγμονές
Οι φλεγμονές παίζουν μεγάλο ρόλο στα προβλήματα του θυρεοειδούς, και με το να αποφεύγουμε τις τροφές που μας τις προκαλούν, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για μια καλύτερη ζωή. Συνεπώς, μερικά από τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε, είναι η ζάχαρη, τα λευκά αλεύρια, τα συντηρητικά, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα τρανς λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε και τα τηγανιτά.

Τεχνητά γλυκαντικά και αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά που χαρακτηρίζονται light περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, τα οποία μπορεί να μην μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού συστήματος.