Κορίτσια προσοχή! Αυτή η τροφή προκαλεί καρκίνο του μαστού!

Σας αφορά!

Κορίτσια προσοχή! Αυτή η τροφή προκαλεί καρκίνο του μαστού!

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή κορίτσια! Αυτή την τροφή, που προκαλεί καρκίνο του μαστού πρέπει οπωσδήποτε να την αποφύγετε. Μία απλή αλλαγή στη διατροφή σας.

Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής με όλο και περισσότερες γυναίκες να πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως απλά και μόνο αλλάζοντας τη διατροφή μας μπορούμε να «προλάβουμε» μία στις δέκα περιπτώσεις καρκινοπάθειας, ενώ μια νέα έρευνα καλεί τις γυναίκες να κάνουν μια απλή αλλαγή στη διατροφή τους για να μειώσουν τον κίνδυνο.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Ιnternational Journal of Cancer», έδειξαν ότι οι γυναίκες που στη διάρκεια της μελέτης κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 23% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Από την άλλη, η αυξημένη κατανάλωση πουλερικών φάνηκε να μειώνει αυτή την πιθανότητα κατά 15%. Μάλιστα, ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου μειώθηκε ακόμα περισσότερο και στις περιπτώσεις που τα πουλερικά χρησιμοποιήθηκαν ως υποκατάστατα του κόκκινου κρέατος.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν διαφοροποιήσεις στα ευρήματα αυτά ακόμη και όταν έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου της νόσου (φυλή, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, παχυσαρκία, σωματική δραστηριότητα, κατανάλωση αλκοόλ και άλλοι διατροφικοί παράγοντες). Δεν διαπιστώθηκαν, πάντως, ούτε συσχετίσεις της νόσου με χημικά που αναπτύσσονται όταν μαγειρεύουμε σε υψηλές θερμοκρασίες.

 Κορίτσια προσοχή! Αυτή η τροφή προκαλεί καρκίνο του μαστού!

Η επικεφαλής ερευνήτρια Ντέιλ Σάντλερ, από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών για την Υγεία του Περιβάλλοντος στη Βόρεια Καρολίνα, υπογραμμίζει ότι αν και ο μηχανισμός, μέσω του οποίου το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ενώ τα πουλερικά των μειώνουν, παραμένει άγνωστος, η σημασία της παρούσας έρευνας έγκειται στο ότι η υποκατάσταση του κόκκινου κρέατος από κρέας πουλερικών συνιστά έναν τρόπο μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης αυτής της μορφής καρκίνου, που είναι η συχνότερη στις γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση τροφών και τους τρόπους μαγειρέματος από 42.012 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη παρακολούθησης (follow-up) που διήρκεσε 7,5 χρόνια.

Η Σαμάνθα Χέλερ, κλινική διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Λαγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που εξέτασε τα νέα αυτά δεδομένα, υποστηρίζει ότι η μέχρι τώρα έρευνα έχει ήδη δείξει ότι η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως καρκίνου του εντέρου, καρδιαγγειακών νόσων, διαβήτη τύπου 2 και γενικά της θνησιμότητας. Σύμφωνα με την ίδια, είναι λογικό να μπαίνει σε αυτή τη λίστα και ο καρκίνος του μαστού.

«Αν η διατροφή μας βασίζεται περισσότερο σε φυτικές τροφές, αν ασκούμαστε τακτικά, δεν καπνίζουμε και κοιμόμαστε αρκετά, εξοπλίζουμε το σώμα μας με θρεπτικά στοιχεία τα οποία έχει ανάγκη για να διατηρήσει άριστη την υγεία τον κυττάρων του, να τα προστατεύσει και να καταπολεμήσει τις ασθένειες», καταλήγει η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορίτσια προσοχή! 8+1 συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Κορίτσια προσοχή! Αυτά είναι τα 8+1 συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστά είναι ωστόσο εξίσου σημαντικά. Δεν πρέπει να τα αγνοήσετε!

Η ψηλάφηση του στήθους δεν είναι αρκετή προκειμένου να καταλάβει κανείς εάν πάσχει από καρκίνο του μαστού. Η γνώση και η αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να αποβεί σωτήρια για χιλιάδες γυναίκες που υποφέρουν από τη νόσο που μαστίζει και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Μεγάλη προσοχή! Έτσι είναι η γλώσσα σας, αν έχετε καρκίνο!

Κορίτσια προσοχή! 8+1 συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Αυτά είναι λοιπόν τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχουν όλες οι γυναίκες:

  1. Εξόγκωμα ή σκλήρυνση σε κάποιο σημείο του μαστού (η αίσθηση κατά την ψηλάφηση είναι διαφορετική στο σημείο αυτό σε σύγκριση με τον υπόλοιπο μαστό)
    2. Έκκριση υγρών από τη θηλή (μπορεί να υπάρχουν ίχνη αίματος)
    3. Αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή την όψη του μαστού
    4. Μεταβολές στην όψη της επιδερμίδας του μαστού (π.χ. πτυχώσεις, όψη φλοιού πορτοκαλιού)
    5. Εισολκή θηλής (η θηλή έλκεται προς το εσωτερικό του μαστού) ή δέρματος του μαστού
    6. Ξεφλούδισμα της σκουρόχρωμης επιδερμίδας γύρω από τη θηλή ή της επιδερμίδας του μαστού
    7. Κοκκίνισμα ή κοίλωμα στην επιδερμίδα ακριβώς επάνω από το μαστό
    8. Πόνος στο μαστό
    9. Οποιεσδήποτε άλλες ασυνήθεις ή επίμονες αλλαγές στο μαστό σας

Έτσι, σε περίπτωση που αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή να υποβληθείτε στον προληπτικό έλεγχο προκειμένου να προλάβετε ορισμένες καταστάσεις.

Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  1. Ο τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και να σταματά όταν η κατάσταση της υγείας των γυναικών δεν προσφέρει επαρκές προσδόκιμο επιβίωσης.
  2. Δεν συστήνεται η διεξαγωγή μαστογραφικού ελέγχου από την ηλικία των 35, πρακτικά αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας. Η λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς σ’ αυτή την ηλικία επιστημονικά δεν ευσταθεί.
  3. Οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέξουν αν επιθυμούν τον ανά έτος ή ανά διετία έλεγχο αφού συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους.
  4. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική μαστογραφία δεν συστήνονται ως προληπτικές εξετάσεις (παρά μόνο ως συμπληρωματικές σε μαστογραφικό έλεγχο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο)
  5. Η ψηφιακή μαστογραφία υπερτερεί στην ανακάλυψη πρώιμων καρκίνων σε γυναίκες 40-50 ετών και σε γυναίκες με πυκνό μαστό.
  6. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία συνοδεύεται από προβλήματα, κυρίως από υπερδιάγνωση (διάγνωση καρκίνων που μπορεί να μην έβλαπταν τη γυναίκα) και από ασαφή ευρήματα (που οδηγούν σε πρόσθετες εξετάσεις, παρακεντήσεις έως και εγχειρήσεις, χωρίς τελικά να αποδειχθεί ότι η γυναίκα έχει καρκίνο). Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρής ηλικίας γυναίκες (προεμμηνοπαυσιακές) και όσο πιο συχνά γίνεται ο μαστογραφικός έλεγχος.
  7. Η συστηματική τακτική αυτοεξέταση δεν συστήνεται. Οι γυναίκες, όμως, πρέπει να εξοικειωθούν με την εμφάνιση και τη σύσταση των μαστών τους, ώστε να μπορούν έγκαιρα να απευθυνθούν σε γιατρό, αν κάτι δεν είναι φυσιολογικό.