Facebook: Σκάνδαλο μεγατόνων! Οι υπάλληλοι έχουν στα χέρια τους κωδικούς 600 εκατομμυρίων χρηστών!

Πώς θα μάθεις αν έχουν και τον δικό σου κωδικό πρόσβασης!

Facebook: Σκάνδαλο μεγατόνων! Οι υπάλληλοι έχουν στα χέρια τους κωδικούς 600 εκατομμυρίων χρηστών!

Σε μορφή plain text, δηλαδή μη κρυπτογραφημένη, ήταν αποθηκευμένοι οι κωδικοί πρόσβασης στο Facebook από εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, στους οποίους και είχαν πρόσβαση 20.000 υπάλληλοι της εταιρίας.

Ένα νέο σκάνδαλο ασφαλείας έρχεται να κλυδωνίσει το Facebook και αφορά στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, καθώς σύμφωνα με το μπλογκ KrebsOnSecurity από 200 έως και 600 εκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης έχουν αποθηκευτεί σε μορφή plain text με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμοι σε 20.000 υπαλλήλους της εταιρείας. Διαβάστε παρακάτω...

Μετά την αποκάλυψη, το Facebook παραδέχθηκε πως όντως είχε αποθηκεύσει εκατομμύρια passwords σε μη κρυπτογραφημένη μορφή που ήταν εύκολα αναγνώσιμη από τους υπαλλήλους, αλλά τονίζει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι υπάλληλοι καταχράστηκαν την πρόσβαση στα συγκεκριμένα δεδομένα.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η αποθήκευση των κωδικών έγινε σε εσωτερικούς διακομιστές της εταιρείας, στους οποίους δεν είχαν πρόσβαση τρίτοι.

Όπως εξηγεί το Facebook σε σχετική ανακοίνωση, το πρόβλημα διαπιστώθηκε τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο ενός συνηθισμένου ελέγχου ασφαλείας.

Οι περισσότεροι από τους κωδικούς ανήκαν σε χρήστες του Facebook Lite, μιας εκδοχής του app της πλατφόρμας η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από ανθρώπους σε περιοχές με χαμηλής ταχύτητας Ίντερνετ.

Σε κάθε περίπτωση η εταιρίαπροσθέτει πως το θέμα έχει διευθετηθεί και πως θα ειδοποιηθούν όσοι χρήστες σε Facebook Lite, Facebook και Instagram επηρεάστηκαν, οι οποίοι δεν χρειάζεται ωστόσο να αλλάξουν κωδικούς.

Σύμφωνα με το KrebsOnSecurity, που ασχολείται με θέματα ασφαλείας στο διαδίκτυο και αποκάλυψε πρώτο την υπόθεση, τουλάχιστον 2.000 υπάλληλοι του Facebook έψαχναν τα αρχεία που περιείχαν τους κωδικούς πρόσβασης, αλλά παραμένει ασαφές για ποιον λόγο το έκαναν και όλο αυτό ξεκίνησε περίπου το 2012.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: αυτούς τους κωδικούς δεν τους είδε ποτέ κανένας εκτός του Facebook και δεν βρήκαμε τίποτα μέχρι σήμερα που να υποδηλώνει ότι κάποιος εκ των έσω τους χρησιμοποίησε καταχρηστικά», τόνισε στην ανακοίνωσή της η εταιρία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες το Facebook είχε παραδεχτεί ότι κυβερνοπειρατές απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών εξαιτίας ενός προβλήματος ασφαλείας.

Με πληροφορίες από The Verge

Είδηση σοκ: Ναυάγησε πλοίο! Σχεδόν 100 νεκροί!

Είδηση σοκ: Στους 100 σχεδόν ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τη βύθιση πλοίου στον ποταμό Τίγρη στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, όπου πολλές οικογένειες γιόρταζαν το Νεβρόζ.

Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αμπντέλ Μαχντί, ο οποίος επισκέφτηκε τον τόπο του δυστυχήματος, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την λύπη τους, κάνοντας λόγο για μια «φρικτή τραγωδία».

Ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται με τις ώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών 94 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη βύθιση. Μεταξύ αυτών 61 γυναίκες, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Οι αρχές ανέφεραν ότι 19 παιδιά πνίγηκαν, ενώ 55 επιβάτες διασώθηκαν.

Τα περισσότερα από τα θύματα στο φεριμπότ ήταν γυναίκες και παιδιά, που δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν, δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής Πολιτικής Προστασίας της Μοσούλης Χουσάμ Χαλίλ.

Το πλοίο βυθίστηκε γιατί μετέφερε μεγαλύτερο από τον επιτρεπόμενο αριθμό τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, που βρίσκεται στη Μοσούλη.

Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και τραβήχτηκε από κάμερα κινητού τηλεφώνου διακρίνεται το πορθμείο να βυθίζεται στο νερό και ο κόσμος να φωνάζει για βοήθεια.

«Είναι μια καταστροφή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας νεαρός επιζώντας αφού είχε φτάσει στην ακτή. «Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στο σκάφος, κυρίως γυναίκες και παιδιά».

Μετά τις σημαντικές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι αρχές άνοιξαν τους υδατοφράκτες προκειμένου να ελαττώσουν την πίεση στο επίπεδο του μεγάλου φράγματος της Μοσούλης. Είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις λέγοντας πως οι παραπόταμοι του Τίγρη θα ήταν πιο επικίνδυνοι και η στάθμη του νερού πιο υψηλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / afp / Reuters

Δείτε περισσότερα κοινωνικά θέματα μόνο με ένα κλικ

TAGS
ΠΗΓΗ lifo.gr