Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: Εξονυχιστικά μέτρα στην Μύκονο - Επενέβη ο ΕΟΔΥ

Τι συμβαίνει;

Κορωνοϊός: Εξονυχιστικά μέτρα στην Μύκονο - Επενέβη ο ΕΟΔΥ
Ενημέρωση 06.04.2020 15:41
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Εξονυχιστικά είναι τα μέτρα και οι έλεγχοι στην Μύκονο για τον κορωνοϊό. Επενέβη μάλιστα και ο ΕΟΔΥ, για τον εντοπισμό κρουσμάτων. Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες;

Δεν χωράνε περιθώρια μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid 19 της 69χρονης από την Άνω Μερά και της 42χρονης αγιογράφου που διεκομίσθη το μεσημέρι της Κυριακής εσπευσμένα στο νοσοκομείο Σωτηρία σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού στο νησί των ανέμων.

Όπως αποκάλυψε από χθες, το protothema.gr οι «profilers» του ΕΟΔΥ με τη συνδρομή της Αστυνομίας που ψάχνουν την άκρη του νήματος επικεντρώνονται σε συγκεκριμένο μοναστήρι του νησιού καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς στις δύο περιπτώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αποτελεί πυρήνα Covid-19.

Σκοπός είναι να εντοπιστούν όσο το δυνατόν συντομότερα ύποπτες επαφές και να απομονωθούν σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα νέα μέτρα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο κοσμοπολίτικο νησί των ανέμων με την καταγραφή των κρουσμάτων υποχρέωσαν την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για να μην χαθεί ο έλεγχος. Έτσι, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, αναστέλλεται η δυνατότητα της μετακίνησης Β6 που αφορά σε μετακίνηση, κοντά στην κατοικία για ατομική σωματική ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.

Παράλληλα, αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων που αφορούν στην παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη η οποία θα πραγματοποιείται με μέριμνα των οικείων Δήμων μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αναστέλλεται και η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων που αφορούν στη μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α΄ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα. Τέλος έχουν ανασταλεί όλες οι οικοδομικές εργασίες ενώ επισημαίνεται ότι η ίδια δέσμη μέτρων έχει ληφθεί και για το νησί της Σαντορίνης.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος - Εξονυχιστικά μέτρα στην Μύκονο για τον κορωνοϊό

Χθες μετά από έκτακτη συνεδρίαση η δημοτική αρχή Μυκόνου, αποφάσισε να ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στο νησί και να πραγματοποιείται αυστηρότατος έλεγχος στις πύλες εισόδου στο λιμάνι και το αεροδρόμιο, όπου η αποβίβαση των πολιτών θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και για τη μικρότερη δυνατή μετακίνηση αποφασίστηκε ότι μπορεί να γίνεται -εφόσον ζητηθεί- διανομή φαρμάκων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσα από την δομή πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, το «Δίχτυ Αγάπης» ενώ θα συνεχιστούν οι απολυμάνσεις-μικροβιοκτονίες σε δημόσιους χώρους.

Ο κ. Κουκάς αναφερόμενος στα νέα μέτρα δήλωσε πως «Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελούν ένα ακόμη δύσκολο, αλλά απαραίτητο μέτρο για τη μέγιστη δυνατή θωράκιση του νησιού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Πολιτεία για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες επιδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της και λαμβάνει δραστικά μέτρα για την προστασία του νησιού. Σε αυτή τη συγκυρία αυτό που οφείλουμε όλοι είναι να πειθαρχήσουμε, αλλά και να στηρίξουμε όσους συνανθρώπους μας έχουν πραγματικά ανάγκη.

Από την πλευρά μας θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της δομής κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης το « Δίχτυ Αγάπης» για την παροχή φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και αυτό το κάνουμε πράξη καθημερινά».

Εξελίξεις με το δεύτερο κρούσμα της Μυκόνου

Εξελίξεις με το δεύτερο κρούσμα, καθώς ήρθαν στο φως νέες πληροφορίες για το ποια ήταν η γυναίκα που νόσησε στη Μύκονο από τον κορωνοϊό. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την υγεία της;

Γνωστή αγιογράφος της Μυκόνου είναι το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid -19 στο νησί των ανέμων.

Χθες αργά το βράδυ, τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Ινστιτούτου Παστέρ μετά τη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών του πρώτου κρούσματος, της 69χρονης γυναίκας από την Άνω Μερά, έδειξαν ότι και η 42χρονη αγιογράφος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Η ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα σε ειδική κάψουλα για λόγους ασφαλείας, όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύει το protothema.gr.

Την ίδια ώρα η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών των δύο γυναικών από τις αρμόδιες αρχές με τη συνδρομή της Αστυνομίας, βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ πληροφορίες λένε ότι το κλιμάκιο των «profilers» αναζητώντας την άκρη του νήματος στρέφονται και σε ένα από τα μοναστήρια του νησιού το οποίο πληροφορίες λένε ότι είχαν επισκεφθεί οι δύο γυναίκες. Έτσι, αυτό που μένει, μέσω της διερεύνησης του κύκλου των επαφών αλλά και των πιστών που επισκέπτονταν το συγκριμένο μέρος, είναι να διαπιστωθεί αν κρύβει τελικά τις απαντήσεις και αποτελεί πυρήνα Covid-19 στο νησί της Μυκόνου.

Από την πλευρά της η 42χρονη αγιογράφος μέσα από το προφίλ της στο Facebook, αναφέρεται στην περιπέτεια της χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της. Αρκείται στο να αναφέρει μόνο πως «Ξεκινώντας να νικήσω σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου, σας ευχαριστώ όλους σας. Οι ευχές σας και η αγάπη σας με κάνουν δυνατή σαν λιοντάρι» ενώ κλείνει το λακωνικό post με το γνωστό ποίημα «Footprints in the sand» μεταφρασμένο στα ελληνικά.

κρούσμα Μύκονος

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Μυκόνου και αντιδήμαρχος κυρία Ντίνα Σαμψούνη, με ανακοίνωση της έκανε αναφορά στο δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid -19 επισημαίνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στο νησί των ανέμων και επικαλέστηκε την έκκληση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, οι πολίτες να παραμείνουν σπίτι καθώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης για την λήψη επιπλέον μέτρων.

Παράλληλα σε ό,τι έχει να κάνει με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είπε πως πυροδοτήθηκε κοινωνική καχυποψία επισημαίνοντας ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει «να πρωταγωνιστήσει η ανθρωπιά» έτσι ώστε όλοι να βγούμε νικητές.

Πηγή: protohema.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Μαλακάσα - Κρούσμα σε δομή μεταναστών

Κορωνοϊός: Δεν άντεξε την καραντίνα και έσφαξε την γυναίκα του

Share