Σεισμός τώρα στη Βέροια - Πόσα Ρίχτερ ήταν;

Κουνήθηκαν και στην Θεσσαλονίκη

Αρθρογράφος: Πένυ Πέτρου
Πένυ Πέτρου
Σεισμός τώρα στη Βέροια - Πόσα Ρίχτερ ήταν;

Σεισμός σημειώθηκε τώρα στη Βέροια με την σεισμική δόνηση να γίνεται αισθητή και στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε όλα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες. Πόσα τα ρίχτερ και που ακριβώς έγινε;

Ειδικότερα ο σεισμός έγινε στις 17:05 το απόγευμα της Τρίτης (19/5) σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ενώ η δόνηση ήταν της τάξης των 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Την ίδια ώρα το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίζεται στα 10 χλμ, ενώ το επίκεντρό της στα 21 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Βέροιας. Να πούμε πάντως ότι δεν ήταν η μόνη δόνηση που είχαμε σήμερα αφού σεισμοί έχουν ταράξει από το πρωί και το νησί της Κρήτης. Δείτε εδώ τα όσα λένε οι πληροφορίες.

Εκτός από τον σεισμό που έγινε τώρα στη Βέροια είχαμε και μια σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ που "ξύπνησε" τον τρόμο

Τον τρόμο σε ολόκληρη τη Σουηδία σκόρπισε ένας σεισμός-ρεκόρ στη Σουηδία, ο οποίος μάλιστα χτύπησε ορυχείο σιδήρου εν ώρα πλήρους εργασίας.

Ο σεισμός ήταν άνω των 4 Ρίχτερ, προερχόμενος από τη σύγκρουση των πλακών στον Αρκτικό Ωκεανό, με τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό να χρονολογείται το 2008, όταν και βρέθηκε στα 4.3 Ρίχτερ

Η δόνηση, μάλιστα, ήχησε τη στιγμή που 13 εργάτες βρίσκονται μέσα στο ορυχείο. Το καλό νέο είναι, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τραυματισμούς, όπως αναφέρει και το athensmagazine.gr.

μέτρηση Ρίχτερ σεισμός τώρα

Πότε έγινε ο σεισμός στη Σουηδία;

Μερικά δευτερόλεπτα μετά τις 03.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας η βόρεια Σουηδία σείστηκε από σεισμική δόνηση 4,9 της Κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε τρία χιλιόμετρα έξω από το Κιρούνα στη βόρεια Σουηδία και σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές ήταν ο πιο δυνατός σεισμός στη χώρα από το 2008. Αρκετοί άνθρωποι στην πόλη Κιρούνα δήλωσαν ότι παρατήρησαν έντονο κραδασμό στο έδαφος.

Στο ορυχείο βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα 13 εργάτες αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε. Το ορυχείο εκκενώθηκε γρήγορα και όλες οι εργασίες σταμάτησαν. Η σουηδική κρατική εταιρεία εξόρυξης LKAB είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στην Ευρώπη. Ανέφερε πως ο σεισμός προκάλεσε πτώση βράχων στο ορυχείο ενώ η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται.

Η Aftonbladet αναφέρει πως άμεσα θα λειτουργήσουν οι αντλίες νερού στο ορυχείο για να εμποδίσουν τη στάθμη του νερού να φτάσει στον σταθμό παραγωγής ενέργειας, όπως αναφέρει από την μεριά του το ethnos.gr.