Σεισμός 4,8 Ρίχτερ - Που "χτύπησε";

Τι λένε οι πληροφορίες;

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ - Που

Σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά των νησιών Τόγκα, βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Σεισμολογικής Επισκόπησης (USGS).

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 121 χιλιόμετρα, ενώ η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 281 χιλιόμετρα από το Ανεξάρτητο Κράτος των Σαμόα.

Σεισμός νησιά Τόγκα

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ έσπειρε τον πανικό

Σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13.00 (ώρα Ελλάδος) στην Ιαπωνία, 183 χλμ. νοτιοανατολικά της περιοχής Κατσούρα.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 47 χλμ., σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Με τον Εγκέλαδο το πρωί να χτυπάει και στην χώρα μας.

Σεισμός Ιαπωνία

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ και μετασεισμός... καπάκι 3,2 Ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στη δυτική Τουρκία. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε 38 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Μανίσα και 71 χλμ βορειοανατολικά της Σμύρνης. Μετά την αρχική δόνηση σημειώθηκε μετασεισμός 3,2 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ή από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων. Πανικός με τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε στην...

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού στο σπίτι

  • Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
  • Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
  • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
  • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.