Έκτακτη ανακοίνωση από το Δ.Σ για τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης εν όψη εορτών

Τι αναφέρει για τους εργαζόμενους

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Έκτακτη ανακοίνωση από το Δ.Σ για τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης εν όψη εορτών

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως ο Σκλαβενίτης έκανε αύξηση μισθών 3% στους εργαζομένους του - δείτε εδώ τι λεφτά παίρνουν - και σήμερα, Παρασκευή 10/12, κυκλοφόρησαν κάποια προνόμια που έχουν οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ.

Να σημειωθεί πως για τον Σκλαβενίτη ακούγονται πάντα τα καλύτερα λόγια όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας...

Η ανακοίνωση για τους εργαζομένους του Σκλαβενίτη

  • Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια γάμου 8 εργάσιμων ημερών με αποδοχές.
  • Οι εργαζόμενες μητέρες, δικαιούνται άδεια μητρότητας, συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων. Οι 8 εβδομάδες χορηγούνται πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού, και οι υπόλοιπες 9 μετά τον τοκετό.
  • Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί πριν την πιθανή ημερομηνία, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώσπου να συμπληρωθούν 17 εβδομάδες. Το ΙΚΑ καταβάλλει στις μητέρες: α)Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα τοκετού,β) Επίδομα μητρότητας (κυοφορίας , λοχείας) για 112 ημέρες (56 ημέρες κυοφορίας & 56 ημέρες λοχείας).
  • Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται: α) να χορηγείται δύο (2) ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες δώδεκα (12) χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία γέννησης είτε β) να χορηγείται μετά την ημερομηνία γέννησης.
  • Κάθε εργαζόμενος γονέας ή πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα έχει ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού, διάρκειας τεσσάρων (4) μηνώνμέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για τους δύο (2) πρώτους μήνες της γονικής άδειας, ο Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να καταβάλλει επίδομα γονικής άδειας στον κάθε γονέα, μηνιαίως, ίσο με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό.
  • Κάθε εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει έξι (6) μήνες συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δικαιούται άδεια φροντιστή, για τη φροντίδα προσώπου, διάρκειας έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών για κάθε ημερολογιακό έτος, εφόσον το πρόσωπο αυτό έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο.
  • Έως δύο (2) φορές ετησίως και έως μία (1) εργάσιμη ημέρα κάθε φορά, ο εργαζόμενος γονέας ή φροντιστής δικαιούται να απουσιάσει από την εργασία του, με αποδοχές, για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα. Η ασθένεια ή το ατύχημα του παιδιού ή του προσώπου, βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση νοσοκομείου ή θεράποντος ιατρού.
  • Η τεκμαιρόμενη μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και η εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών, δικαιούνται το μεταγενέθλιο τμήμα της άδειας μητρότητας.
    Εργαζόμενες, οι οποίες υποβάλλονται σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του ν. 3305/2005 (Α’ 17), δικαιούνται άδεια επτά (7) εργάσιμων ημερών με αποδοχές,
  • Οι εργαζόμενοι γονείς, ανεξάρτητα από την δραστηριότητά τους, ακόμη και αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται, δικαιούνται, εναλλακτικώς μεταξύ τους, από την λήξη της άδειας τοκετού, για την φροντίδα και ανατροφή του παιδιού τους, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε μέρα, για διάστημα τριάντα μηνών. Εναλλακτικά, σε συμφωνία με τον εργοδότη, η μείωση του χρόνου μπορεί να ορισθεί, σε 2 ώρες ημερησίως, για τους 12 πρώτους μήνες και σε 1 ώρα για έξι επιπλέον μήνες. Οι θετοί και ανάδοχοι γονείς δικαιούνται να λάβουν την άδεια φροντίδας τέκνου από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και εφόσον το τέκνο δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των οκτώ (8) ετών.
  • Στους εργαζόμενους που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια έξι (6) εργάσιμων ημερών με αποδοχές τον χρόνο, για μέχρι 2 τέκνα και (8) για 3 ή περισσότερα.
  • Εργαζόμενοι γονείς, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, έχουν δικαίωμα για κάθε παιδί, ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, που παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, καθώς και γονείς τέκνου με ειδικές ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας του τέκνου, που φοιτά σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένο και παρακολουθεί προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες και ειδικά εκπαιδευτήρια, να απουσιάζουν, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους και μετά από άδεια του εργοδότη, ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα, από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών, κάθε ημερολογιακό έτος, με σκοπό να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, για την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης και της εν γένει παρουσίας τους.
  • Οι έγκυες εργαζόμενες απαλλάσσονται από την εργασία χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να υποβάλλονται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.
  • Οι γονείς,που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία, η οποία πιστοποιείται με ιατρική γνωμάτευση του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο υπάγονται τα πρόσωπα αυτά, έχουν το αυτοτελές δικαίωμα για κάθε παιδί, να ζητήσουν τημείωση του ωραρίου εργασίας τους κατά μία (1) ώρα την ημέρα, με ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.
  • Στην περίπτωση ασθένειας ανήλικων παιδιών, ή άλλων μελών της οικογένειας, οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 6 εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.Η άδεια αυτή είναι δυνατό να χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά και αυξάνεται σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες, εάν ο δικαιούχος προστατεύει δύο παιδιά και σε δεκατέσσερις (14) εργάσιμες ημέρες, εάν προστατεύει περισσότερα από δύο.
  • Στους εργαζόμενους γονείς, χορηγείται ειδική γονική άδεια, διάρκειας δέκα (10) εργασίμων ημερών κατ’ έτος, με αποδοχές, για την αντιμετώπιση των αναγκών παιδιών έως δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, με νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, με νέο πλασματική ασθένεια ή που χρήζει μεταμόσχευσης ή παιδιών, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, με βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο DOWNή αυτισμό. Η άδεια αποτελεί δικαίωμα του κάθε γονέα, χορηγείται χωρίς άλλη προϋπόθεση, πέραν των σχετικών διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στους εργαζόμενους γονείς για οικογενειακούς λόγους και αφού εξαντληθούν συναφή δικαιώματα με αποδοχές, πλην της ετήσιας κανονικής άδειας.
  • Στους εργαζόμενους γονείς,χορηγείται ειδική γονική άδεια νοσηλείας χωρίς αποδοχές,σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού, ανεξαρτήτως της ηλικίας του, λόγω ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαία την άμεση παρουσία του εργαζόμενου, για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριάντα (30) εργάσιμων ημερών κατ’ έτος.Η άδεια αποτελεί δικαίωμα του κάθε γονέα, χορηγείται, χωρίς άλλη προϋπόθεση, πέραν των σχετικών διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στους εργαζόμενους γονείς για οικογενειακούς λόγους και αφού εξαντληθούν συναφή δικαιώματα με αποδοχές, πλην της ετήσιας κανονικής άδειας.
  • Γονείς που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, δικαιούνται μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα άνευ αποδοχών, για να μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις ειδικές φροντίδες των παιδιών αυτών .
  • Ο εργοδότης, για τους γονείς που έχουν παιδιά μέχρι 16 ετών, ή άνω των 16 με βαριά ή χρόνια ασθένεια, είναι υποχρεωμένος κατά τον προγραμματισμό των ετήσιων αδειών, να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των γονιών αυτών κατά προτεραιότητα.
  • Οι οικογενειακές υποχρεώσεις των εργαζομένων δεν αποτελούν λόγο καταγγελίας σύμβασης.
  • Ο Ο.Α.Ε.Δ., για τις μητέρες, καταβάλλει, επίδομα συμπληρωματικών παροχών μητρότητας που είναι ίσες με την διαφορά που προκύπτει από τις αποδοχές που καταβάλλει ο εργοδότης, αφού αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το ΙΚΑ για το ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Για όσους εργαζόμενους έχουν παιδιά ηλικίας έως 18 ετών ή 22 προκειμένου για σπουδαστές ή για παιδιά ανίκανα για εργασία και δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών από την συλλογική τους Σύμβαση τους καταβάλλει οικογενειακό επίδομα ο Ο.Α.Ε.Δ.

Εορταστικό ωράριο σούπερ μάρκετ - Ποιες μέρες ο Σκλαβενίτης ΔΕΝ θα είναι ανοιχτός

Σε γιορτινό κλίμα η αγορά από αυτή την Κυριακή, όποτε ξεκινάει κι επίσημα το εορταστικό ωράριο, καθώς μαγαζιά και σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό.

Έτσι, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, όπως και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους από τις από 11:00 πμ έως και 20:00 μμ.

O Σκλαβενίτης δεν θα είναι ανοιχτός αυτή την Κυριακή (εκτός από το κατάστημα στα Σπάτα, το οποίο θα λειτουργήσει από τις 11:00 ως τις 20:00 – σύμφωνα με τους κανόνες του εμπορικού κέντρου).