Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο: «Πάει το παιδάκι μου» - Απαρηγόρητη η μητέρα του αδικοχαμένου 49χρονου Έλληνα πιλότου

Οι δηλώσεις του αδερφού και της μητέρας συγκλονίζουν

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο: «Πάει το παιδάκι μου» - Απαρηγόρητη η μητέρα του αδικοχαμένου 49χρονου Έλληνα πιλότου

Θλίψη και μεγάλο πόνο προκάλεσαν τα χθεσινά δυσάρεστα γεγονότα στη Σάμο, καθώς εκτός από την φωτιά, χάθηκαν και δύο ζωές, οι οποίες θυσιάστηκαν προκειμένου να σβήσει αυτή η πύρινη λαίλαπα που είχε ξεσπάσει στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στο πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του 49χρονου Έλληνα πιλότου ΘΒ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του ελικοπτέρου στη Σάμο την Τετάρτη 13/7, ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο νησί.

Στο σημείο οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, με ανέμους που έφταναν σε ένταση τα 6-7 μποφόρ. Σε αυτές τις συνθήκες, η άτρακτος του ελικοπτέρου δέχθηκε ισχυρούς κλυδωνισμούς από τους υψηλούς κυματισμούς, με συνέπεια να πέσει στη θάλασσα. Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 16:39 από τη Σάμο για να συμμετάσχει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και η τραγωδία συνέβη στις 17:55.

Όπως έχει γίνει γνωστό ο άτυχος 49χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών και εργαζόταν σαν συντονιστής από αέρος στα ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης. Συντετριμμένοι για τον άδικο χαμό του, η μητέρα του, αλλά και ο αδερφός του μίλησαν για την αγάπη που έτρεφε για τα ελικόπτερα και το πόσο ήθελε να βοηθάει τους ανθρώπους.

Οι δηλώσεις του αδερφού και της μητέρας του αδικοχαμένου 49χρονου Έλληνα πιλότου ραγίζουν καρδιές

«Πέταγε στη Σάμο γιατί ήταν πρώην στρατιωτικός και είχε δουλέψει στο νησί. Γνώριζε το νησί καλά, τους ανθρώπους και για αυτό το επέλεγε. Προτιμούσε να πάει εκεί να βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο αδερφός του, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. «Τα ρεύματα αέρα είναι τέτοια που είναι επικίνδυνη δουλειά για όλους», συμπλήρωσε ο αδερφός του.

«Θέλω το παιδί μου ζωντανό, αλλά δεν μπορώ να το βρω. Θέλω τον Θ. μου πάλι πίσω, θέλω το παιδάκι μου», είπε με λυγμούς η μητέρα του πιλότου, στο Star. Πριν από χρόνια, όταν εκείνος ήταν πιλότος, κατάφερε να σώσει ολόκληρο πλήρωμα. «Την άλλη φορά που έπεσαν, αυτός το έφερε διαλυμένο και έζησαν όλα τα παιδάκια. Πάει το παιδάκι μου», είπε απαρηγόρητη η μητέρα του πιλότου.

Σε περιπολία σήμερα τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής - Οι λόγοι που συντρέχουν

Σε ισχύ το πρωτόκολλο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, κάθε φορά που στο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4». Για το λόγο αυτό εναέριες περιπολίες στις περιοχές υψηλού κινδύνου για φωτιές εκτελούν από το πρωί τα αεροσκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται πως είναι ήδη σε εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα, ένα στον Έβρο που οδήγησε και σε προληπτική εκκένωση των παιδικών χωριών SOS και ένα στη Σάμο από χθες που δυστυχώς είχε τραγική κατάληξη για τα δύο από τα 4 μέλη του πληρώματος ενός ελικοπτέρου που επιχειρούσε για την κατάσβεση.

Πρόκειται για το Σχέδιο Εναέριας Επιτήρησης από εξειδικευμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως είναι οι Air Tractors τα χαρακτηριστικά των οποίων δίνουν τρία πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της δυνατότητας που έχουν να πετούν συνεχόμενα εως και 3,5 ώρες, να μεταφέρουν 3 τόνους νερό, αλλά και επιβραδυντικό υγρό, η Πυροσβεστική μπορεί πρώτον να έχει άμεση εικόνα (σε πραγματικό χρόνο) όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά.

Δεύτερον έγκαιρη παρέμβαση, καθώς τα πληρώματα των αεροσκαφών που βρίσκονται σε εναέρια επιτήρηση με το που αντιληφθούν μια φωτιά εφορμούν αμέσως για ρίψη, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην πυρόσβεση. Και τρίτον με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται μείωση του κόστους ωρών πτήσης όταν η πυρκαγιά εξελίσσεται σε μεσαία ή μεγάλη καθώς βρίσκονται ήδη στον αέρα και πάνω από την εστία.

Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4», σήμερα Πέμπτη 14 και αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου, σε Aττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές Βοιωτίας και Κορινθίας, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο και Ψαρά.