Εκλογές 2023: «Γιατί έχασε η κεντροαριστερά» - O Τάσος Δούσης εξηγεί

Η μακροσκελής ανάρτηση του μετά το τέλος των αποτελεσμάτων

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Instagram/tasosdousis
Instagram/tasosdousis

Με επιτυχία και χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία των εκλογών 2023. Οι κάλπες έκλεισαν στις 7 το απόγευμα και το πρώτο Exit Poll έβγαλε με διαφορά πρώτο κόμμα τη Ν.Δ (δείτε εδώ το αποτέλεσμα). Στη συνέχεια, λίγο πριν τις 9 τα κανάλια και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συμφώνησαν σε ένα νέο και τελικό αποτέλεσμα λίγο πριν βγουν στη δημοσιότητα τα συγκεντρωτικά.

Συγκεκριμένα:

  • ΝΔ από 37,5% έως 41,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ από 23,5% έως 27,5%
  • ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ από 11,5% έως 12,5%
  • ΚΚΕ από 6,5% έως 7,5%
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ από 4,3% έως 5,3%
  • ΜέΡΑ25 από έως 2,5% έως 3,5%
  • ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ από 2,5% έως 3,5%
  • ΝΙΚΗ από 2,5% έως 3,5%

Ο Τάσος Δούσης λοιπόν, μέσα από ανάρτηση που έκανε στο προφίλ του στο Instagram, εξήγησε τους λόγους που η κεντροαριστερά έχασε.

Η ανάρτηση του Τάσου Δούση για τις εκλογές 2023

Γιατί έχασε τις εκλογές η κεντροαριστερά!

Οι έξυπνοι και «γνωστές» δεξιοί ξέρουν ότι δεν μπορείς να σταματήσεις την αλλαγή απλά μπορείς να την επιβραδύνεις. Έτσι οι άνθρωποι έχουν χρόνο να συνηθίσουν τις νέες ιδέες και δεν ωθούνται σε οργισμένες αντιδράσεις. Οι κεντροαριστεροί «προοδευτικοί» κάνουν το λάθος να απαιτούν ριζικές αλλαγές εδώ και τώρα και αυτό τις ευπονομεύει. Οι εκλογές παραδοσιακά δεν κερδίζονται από τα «άκρα» αλλά από το «κέντρο» και το 10% των ψηφοφόρων που είναι η παραδοσιακή μεσία τάξη των απλών ανθρώπων (ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθοσυντήρητοι, αγρότες, μιρκοί επιχειρηματία κλπ).

Αυτούς... δεν τους τρομάζεις δεν τους αποξενώνεις δεν τους χαρίζεις. Πρέπει να τους κάνεις να αισθανθούν σιγουριά, προοπτική, ευημερία. Όταν λες θα κρατικοποιήσεις την Εθνική την ΔΕΗ όταν λες δίνω μάχη να "μην" επεκταθεί ο φράχτης του Έβρου, τους έχασες. Όταν ψάχνεις για κυβέρνηση συνεργασίας με Βαρουφάλη ΚΚΕ και ακαταλαβίστικο ΠΑΣΟΚ καληνύχτα. Ο λαός στην Ελλάδα ψηφίζει «καλώς κακώς» αρχηγό πρώτα και μετά κόμμα. Το δίλλημα θα έπρεοε να είναι Μητσοτάλης ή Τσίπρας η πολιτική μας απέναντι στην δική τους.

Η κεντροαριστερά πυροβολεί τα πόδια της γιατί απλά δεν μπορεί να καταλάβει το κέντρο ενώ καταλαβαίνει εξαιρετικά την Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάθηεκ στην απλή αναλογική και σύρθηλε στην πολιτική Βαρουφάκη και Ανδρουλάκη. Ο Μητσοτάλης παίζει μπάλα μόνος του και αυτό ΔΕΝ είναι καλό για ΚΑΝΕΝΑΝ ούτε καν για την Νέα Δημοκρατία. Όταν κάποιος παίζει μόνος του γίνεται «αλαζόνας» δεν υπάρχει εναλλακτική γαι την διακυβέρνηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει τον εαυτό του την ίδια του την ύπαρξη. Το ερώτημα ΓΙΑΤΊ;

Εκλογές 2023 Τάσος Δούσης