Βρετανία: Σε απομόνωση ο Τζόνσον

Ήρθε σε επαφή με κρούσμα

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Βρετανία: Σε απομόνωση ο Τζόνσον

Μετά από την δήλωση του υπουργού Υγείας Στζίντ Τζάβιντ το Σάββατο ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό και οι υπόλοιποι οι οποίοι ήρθαν σε επαφή μαζί του θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Έτσι, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δεν μπορούν να αφήσουν τόσο εύκολα τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να εργάζονται και οι δύο περιορισμένοι από τα γραφεία τους. Να θυμίσουμε κάπου εδώ πως ο πρωθυπουργός έχει παντρευτεί πρόσφατα.

Μάλιστα, και οι δύο θα υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ Covid-19 για να είναι σίγουροι για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού ανέφεραν χαρακτηριστικά :

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είχαν επικοινωνία με τις υπηρεσίες Τεστ και Ιχνηλάτησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως επαφές προσώπου που βρέθηκε θετικό στην Covid».

Τυπικά, όποιος χαρακτηρίζεται επαφή στο πλαίσιο ιχνηλάτησης πρέπει να τεθεί σε απομόνωση για 10 ημέρες.

Ωστόσο, ο Τζόνσον και ο Σουνάκ θα συμμετάσχουν αντ’ αυτού σε μια πιλοτική μελέτη που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από τα γραφεία τους και να βρίσκονται σε απομόνωση μόνο όταν δεν δουλεύουν.

«Θα συμμετάσχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα καθημερινών τεστ σε επαφές που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από την Ντάουνινγκ Στριτ», σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο. «Κατά την περίοδο αυτό θα εκτελούν μόνο τις απαραίτητες κυβερνητικές εργασίες».

Οι ερευνητές απαντούν σχετικά με το πόσο πιθανό είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να νοσήσουν

Σύμφωνα με έρευνα που περιλαμβάνει στοιχεία από τις συνεχιζόμενες έρευνες του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που δημοσιεύθηκε και στο New England Journal of Medicine. Άτομα που μολύνονται με τον νέο κορωνοϊό Sars-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό τους είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο, μικρότερη διάρκεια λοίμωξης και πολύ ηπιότερα συμπτώματα από τους μη εμβολιασμένους.

Ο Δρ Jeff Burgess ο οποίος είναι καθηγητής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας Mel & Enid Zuckerman επισημαίνει ότι «Οι πλήρως εμβολιασμένοι σε ποσοστό 90% δεν πρόκειται να νοσήσουν με Covid-19». Συνεχίζει λέγοντας «αλλά ακόμη και αν νοσήσετε, το ιικό σας φορτίο θα είναι χαμηλό και η νόσος πολύ ηπιότερη».

Ενώ τα εμβόλια κατά της COVID-19 αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και μπορεί να σημειωθούν λοιμώξεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Μεταξύ 3.975 συμμετεχόντων σε δύο μελέτες, οι λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σε πέντε συμμετέχοντες που είχαν πλήρως εμβολιαστεί και σε 11 που είχαν μερικώς εμβολιαστεί, καθώς και σε 156 μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες προέρχονταν από περιοχές μελέτης της Αριζόνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν πλήρως ή μερικώς εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna και μολύνθηκαν, είχαν κατά 40% μικρότερο ιικό φορτίο από αυτό των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων. Το ιικό φορτίο – η ποσότητα του ιού SARS-CoV-2 που βρέθηκε σε ένα δοκιμαστικό δείγμα – θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη σοβαρότητα της νόσου και μπορεί να επηρεάσει τη δευτερογενή μετάδοση.

Πέραν της βαρύτητας της νόσου οι ερευνητές εξέτασαν και τη διάρκειά της. Η πλειονότητα των λοιμώξεων μεταξύ των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων διήρκεσε δύο ή περισσότερες εβδομάδες, σε σύγκριση με μόνο μία εβδομάδα μεταξύ των εμβολιασμένων συμμετεχόντων.

Ωστόσο, είπε «Βλέπουμε ακόμα τα ίδια υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας του εμβολίου, οπότε αισθανόμαστε καλά γι ‘αυτό», δήλωσε ο Δρ Burgess. «Αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι έχουμε προσθέσει μια σειρά μέτρων για τη σοβαρότητα της λοίμωξης μεταξύ των εμβολιασθέντων ατόμων σε σύγκριση με τους μη εμβολιασθέντες και καταφέραμε να μετρήσαμε το ιικό φορτίο καθώς και τη διάρκεια της λοίμωξης» σημειώνει ο Δρ. Burgess.