«Ας είναι η φετινή γιορτή αφετηρία για...» - Η συγκινητική έναρξη της Κατερίνας Καινούργιου για την Ημέρα της Γυναίκας

Στο πλάι όλων των γυναικών!

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
«Ας είναι η φετινή γιορτή αφετηρία για...» - Η συγκινητική έναρξη της Κατερίνας Καινούργιου για την Ημέρα της Γυναίκας

Η Κατερίνα Καινούργιου έκανε έναρξη για το Super Κατερίνα το πρωί της Τρίτης 8/3 και όπως πολλές φορές, έτσι και τώρα βρισκόταν στο κλίμα της ημέρας. Μια σπουδαία ημέρα για τις γυναίκες ξημέρωσε και η παρουσιάστρια θέλησε να δώσει το δικό κοινωνικό μήνυμα.

Η Καινούργιου δε βρίσκει την γιορτή αυτή ως αφορμή για κοινωνικές εξόδους αλλά μια μέρα που τονίζει πόσο δυνατές είναι οι γυναίκες και πόσα έχουν περάσει στα χρόνια. Θέματα γυναικεία, που έχουν συμβεί και στην ίδια, θέλει να μοιράζεται η Κατερίνα με τις τηλεοπτικές φίλες της, όπως και έκανε πρόσφατα με την ανακοίνωση κατάψυξης ωαρίων, με σκοπό να δώσει δύναμη και σε άλλες γυναίκες!

Oι δηλώσεις της Κατερίνας Καινούργιου για την ημέρα της γυναίκας

«Είναι μία από τις δύσκολες χρονιές και δεκαετίες. Δεν σημαίνει ότι θα βγούμε με τις φίλες μας και θα περάσουμε καλά. Να σκεφτούμε πόσο δύσκολα περνούν οι γυναίκες» είπε.

Η παρουσιάστρια πρόβαλε ένα βίντεο για τις γυναικοκτονίες.

«Αυτή τη στιγμή τη στήριξή μας χρειάζονται όλες οι γυναίκες στην Ουκρανία» τόνισε αναφερόμενη στους πρόσφυγες,

«Ας είναι η φετινή γιορτή αφετηρία για μια καινούρια λογική απέναντί στις γυναίκες. Είμαστε δυνατές, στηρίζουμε η μία την άλλη» είπε με νόημα

Κατερίνα Καινούργιου

Τι συμβολίζει η γιορτή της γυναίκας

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρώτη τήρηση της "Ημέρας της Γυναίκας", ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ. Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε την διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές τους καταρρίπτουν ως μύθο.

Στις 19 Αυγούστου 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών ως πρόδρομος της γενικής συνάντησής της Δεύτερης Διεθνούς Σοσιαλιστικής Κοινότητας στη Κοπεγχάγη της Δανίας.Εμπνευσμένη εν μέρει από τους Αμερικανούς σοσιαλιστές, η Γερμανίδα Σοσιαλίστρια Λουίζε Τσιτς πρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και υποστηρίχθηκε από τη συνάδελφο σοσιαλίστρια και αργότερα κομμουνίστρια ηγέτιδα Κλάρα Τσέτκιν, υποστηριζόμενη από την Κέιτ Ντούκε χωρίς όμως να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι αντιπρόσωποι (100 γυναίκες από 17 χώρες) συμφώνησαν με την ιδέα ως μέσο προώθησης των ίσων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν για τις γυναίκες Το επόμενο έτος, στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή πάνω από ένός εκατομμυρίου ανθρώπων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Μόνο στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία υπήρξαν 300 διαδηλώσεις. Στη Βιέννη, οι γυναίκες παρέλασαν στην Ρίνγκστρασσε και σήκωσαν πανό για να τιμούν τους μάρτυρες της Κομμούνας των Παρισίων

Οι γυναίκες ζήτησαν να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και της κατοχής δημοσίων αξιωμάτων. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά της διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία Οι Αμερικανοί συνέχισαν να γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.

Γυναίκες μέλη της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Εργάτων Οικοδόμων διαδηλώνουν κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1975 στο Σίδνεϊ
Το 1913 οι Ρωσίδες όρισαν την πρώτη τους Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου (σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στη Ρωσία).

Παρόλο που υπήρξαν κάποιες απεργίες, πορείες και άλλες διαμαρτυρίες από γυναίκες κατά τα έτη που προηγήθηκαν μέχρι το 1914, καμία από αυτές δεν συνέβη στις 8 Μαρτίου. Το 1914 έλαβε χώρα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πιθανόν επειδή η ημέρα αυτή ήταν Κυριακή και έκτοτε πραγματοποιείται πάντα αυτήν την ημερομηνία σε όλες τις χώρες. Η τήρηση της Ημέρας στη Γερμανία το 1914 ήταν αφιερωμένη στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών, το οποίο οι Γερμανίδες απέκτησαν τελικά το 1918.