«Μετά από τρεις μέρες άρχισαν να μυρίζουν τα πτώματα....» - Ανατριχιάζει ο Τάσος Δούσης για τον σεισμό στην Τουρκία

Το σοκαριστικό σκηνικό που έζησε για την διάσωση ενός 8χρονου αγοριού

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
«Μετά από τρεις μέρες άρχισαν να μυρίζουν τα πτώματα....» - Ανατριχιάζει ο Τάσος Δούσης για τον σεισμό στην Τουρκία

Με αφορμή τον σεισμό στην Τουρκία, ο οποίος πλέον μετρά πάνω από 15.000 νεκρούς (δείτε εδώ τι στιγμή που μία γυναίκα γεννά το μωρό της στο χάος), το πρωί της Πέμπτης 9/2 στην κάμερα του OPEN και της εκπομπής Ώρα Ελλάδος, μίλησε ο Τάσος Δούσης, αποκαλύπτοντας τι είχε συμβεί στον σεισμό του Αιγίου πριν από αρκετά χρόνια.

Η ιστορία αυτή αφορά ένα αγόρι που βρισκόταν κάτω από τα χαλάσματα για πάνω από 20 ώρες και ο δημοσιογράφος και εκδότης περιγράφει αναλυτικά όλη την επιχείρηση της πυροσβεστικής για να τον σώσει, τότε που δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μηχανήματα και τα ευρήματα για να μπορέσει να διασωθεί πριν να είναι αργά.

Οι αποκαλύψεις του Τάσου Δούση για τον σεισμό στο Αίγιο

«Πάμε πίσω πάρα πολλά χρόνια. Σεισμός Αιγίου, αιώνες σχεδόν, όντως έτσι είναι. Ήταν συνταρακτικές, συγκλονιστικές οι στιγμές γιατί εκείνη την περίοδο ήταν η πρώτη φορά που τα ιδιωτικά κανάλια έκαναν ζωντανή σύνδεση και όλος ο ελληνικός λαός έβλεπε πως μπορούν να καταρρεύσουν τα κτίρια από ένα τέτοιο φοβερό σεισμό που είχε γίνει τότε στο Αίγιο. Η πολυκατοικία αυτή είχε καταρρεύσει σαν τραπουλόχαρτο, κυριολεκτικά.

Όταν είχαμε πάει εμείς στην αποστολή στο Αίγιο, το παιδί που βρέθηκε ήταν 20 ώρες πριν ήδη θαμμένο μέσα και ένας πυροσβέστης, όχι ο Νίκας, άκουσε θόρυβο στα συντρίμμια της πολυκατοικίας και όταν άκουσε τον θόρυβο του μικρού Αντρέα που έκανε κινήσεις, που ήταν 8 χρονών, τότε ο Νίκας είπε ότι πρέπει σώσουμε το παιδί και έσκαψαν ένα τούνελ. Τότε δεν υπήρχαν ούτε σκυλιά, ούτε μηχανήματα, ούτε τίποτα. Εκεί, λοιπόν, έσκασαν τούνελ 20-30 μέτρων σχεδόν, από την κορυφή της πολυκατοικίας μέχρι κάτω και έκαναν στροφές για να τον βγάλουν ζωντανό. Η επιχείρηση κράτησε 20 ώρες.

Την ίδια στιγμή βρίσκουν νεκρή τη γυναίκα του πυροσβέστη που πάλευε στα συντρίμμια για να σώσει τον μικρό Αντρέα», είπε χαρακτηριστικά.

«Να πως ένα φοβερό που είχε συμβεί εκείνη την ώρα. Όταν ανακάλυψαν το παιδί ότι είναι ζωντανό, προσπαθούσαν να τον κρατήσουν με νύχια και με δόντια στη ζωή, λέγοντάς του: "κάνε λίγο υπομονή, θα σε βγάλουμε και μόλις σε βγάλουμε θα σου πάρουμε και ένα ποδήλατο. Και το φοβερό είναι ότι ο Αντρέας τους έλεγε μέσα από τα συντρίμμια ότι θέλω το ποδήλατο να είναι πράσινο και κάποια στιγμή ο μικρός Αντρέας κοιμήθηκε και νόμιζαν όλοι ότι πέθανε, ότι τελείωσε», ανέφερε σε άλλο σημείο και συμπλήρωσε για τη στιγμή της διάσωσης: «Τους έλεγε μη χτυπάτε από πάνω γιατί πέφτουν τα χώματα στο πρόσωπό μου».

«Μετά από τον σεισμό του Αιγίου, το '99 γίνεται ο τεράστιος σεισμός, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπεται τώρα, ο σεισμός που έγινε στη Νικομήδεια ήταν πιο ισχυρός και τα θύματα έφτασαν τα 35.000 άτομα. Ο Ερντογάν με σεισμό ήρθε, με σεισμό θα φύγει, να το θυμηθείτε αυτό. Διότι όταν εγώ πήγα τότε στη Νικομήδεια για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ εκείνη την περίοδο και έκανα το ρεπορτάζ, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι είχαμε δει τότε.

Είμασταν στην Κωνσταντινούπολη και κάναμε δύο ώρες κάθε μέρα για να πάμε στο Ισμίτ και 2 ώρες για να γυρίσουμε. Όταν λέμε ισοπέδωση, αυτή τη στιγμή το ισοπεδωμένο κομμάτι της Τουρκίας είναι μία Ελλάδα, μία Βουλγαρία και μισή Αλβανία. Για τέτοιο πράγμα μιλάμε ότι έχει ισοπεδωθεί. Ανάλογο ήταν τότε και στη Νικομήδεια. Ήταν τεράστια η καταστροφή και τότε και τώρα. Από αυτό δεν συνέρχεσαι. Και θυμάμαι τότε στον σεισμό της Τουρκίας, είχαμε πάει με το που "έσκασε" ο σεισμός το '99, μέσα σε μία μέρα, και πάμε και μένω εκεί για περίπου 38 μέρες, Αυτό που ζήσαμε είναι εκτός περιγραφής.

Μετά από τρεις μέρες άρχισαν να μυρίζουν τα πτώματα. Ήταν μία πόλη νεκρών. Η μυρωδιά ήταν χιλιόμετρα μακριά από τα πτώματα που ήταν μέσα στις πολυκατοικίες, τις οποίες πολυκατοικίες, είχαμε κάνει τότε μία φοβερή έρευνα, τις είχαν φτιάξει από άμμο που έπαιρναν από την θάλασσα», επισήμανε έπειτα.

«Είχαν πάει, λοιπόν, οι πυροσβέστες και μαζί με τους Τούρκους πυροσβέστες είχαν απεγκλωβίσει μία γυναίκα, αγκαλιάστηκαν, κλάματα, ήταν φοβερές οι σκηνές, ανεπανάληπτες, αλλά εκείνη την περίοδο είχαμε επίσης ένταση με τους Τούρκους. Και από το '99 και τότε επικράτησε μία περίοδος ελληνοτουρκιικής φιλίας μετά τους σεισμούς, διπλωματία των σεισμών το έλεγαν», κατέληξε.