«Έχω πάρα πολλά νεύρα! Είμαστε για τα πανηγύρια» - Ασύλληπτο ξέσπασμα από την Βάσω Λασκαράκη

Το βίντεο στο Tik Tok και τα δεκάδες μηνύματα που δέχτηκε

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
«Έχω πάρα πολλά νεύρα! Είμαστε για τα πανηγύρια» - Ασύλληπτο ξέσπασμα από την Βάσω Λασκαράκη

Σε ένα ασύλληπτο ξέσπασμα προχώρησε η Βάσω Λασκαράκη μέσα από ανάρτηση της στο Tik Tok, με αφορμή το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα για τα βιβλία που παίρνουν κάθε χρόνο τα παιδιά, τα οποία είναι ακατανόητα και κακογραμμένα.

Η κόρη της Εύα (που έχει αποκτήσει από το γάμο της με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη - δείτε πόσο έχει μεγαλώσει), φέτος πήγε Πέμπτη δημοτικού, και η ηθοποιός έπαθε σοκ με το που είδε τα βιβλία που πρέπει να διαβάσει και να μάθει απέξω. Πρόκειται για κείμενα που δεν μπορούν να μάθουν τα παιδιά της ηλικίας της.

Για το λόγο αυτό λοιπόν, μίλησε για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα που έχει πάρα πολύ προβλήματα και παρόλο που γονείς και μαθητές ξεσπούν και ζητούν να διορθωθεί, κανείς δεν κάνει καμία αλλαγή.

Το ξέσπασμα της Βάσως Λασκαράκη για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα

«Έχω κάποια πάρα πολλά νεύρα! Θέλω να ρωτήσω κάτι πολύ απλό. Εσείς που δημιουργείτε τα σχολικά βιβλία, για ποιον λόγο δεν συνυπολογίζετε τις ηλικίες για τις οποίες φτιάχνονται αυτά τα βιβλία; Αυτά τα κείμενα που γράφονται μέσα για να μάθουν τα παιδιά ιστορία, φυσική, γεωγραφία… της Παναγιάς τα μάτια έχουν να μάθουν. Γιατί δεν σκέφτεστε ότι τα παιδιά στην πέμπτη δημοτικού όπως είμαστε εμείς είναι δυσνόητα ακόμη και σε εμάς του μεγάλους με 200.000 άγνωστες λέξεις για τα παιδιά κάθε ηλικιών;»

«Είναι και κακοσυνταγμένα είναι ακατανόητα. Δεν βγάζεις νόημα. Πως θα τα μάθουν τα παιδιά απέξω; Πως σε μια ημέρα; Φτιάξε τα βιβλία καλύτερα. Έλεος, από τότε που πηγαίναμε εμείς σχολείο, δεν έχει διορθωθεί κάτι, συνεχίζουν τα είναι ακατανόητα. Έλεος.

Βασικά, μπορείτε να φτιάξετε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Πολλά προβλήματα έχουμε σε αυτή τη χώρα προφανώς, αλλά δεν νομίζετε ότι ξεκινάμε από τη Παιδεία; Είναι πολύ βασικό αυτό. Δεν γίνονται τα παιδιά να βασανίζονται έτσι. Καιρός δεν είναι να κάνουμε κάτι επιτέλους;».

«Έχω δεχτεί πολλά μηνύματα από γονείς. Λένε ότι τα βιβλία είναι απαράδεκτα, κακογραμμένα και παρωχημένα (...). Επίσης, έχω μηνύματα από γονείς των οποίων τα παιδιά δίνουν πανελλαδικές και έχουν χαρτί από γιατρό και πρέπει να δώσουν προφορικά. Οι εξεταστές ζητούσαν να τα πούνε αυτολεξεί, όπως τα λέμε μέσα στο βιβλίο. Δηλαδή, παπαγαλία. Πάμε καλά; Δεν πάμε καλά νομίζω. Ένας εκπαιδευτικός - εξεταστής δεν ξέρει αν το παιδί έχει διαβάσει ή όχι; Δεν μπορεί να καταλάβει αν η απάντηση που θα λάβει είναι σωστή αν δεν είναι παπαγαλία; Άρα, τι μας λέει αυτό… Ούτε αυτός ξέρει καλά; Δεν έχει κριτική σκέψη για να διακρίνει αν το παιδί έχει διαβάσει ή όχι και πρέπει να τα πει παπαγαλία ένα παιδί με δυσλεξία; Άρα είμαστε για τα πανηγύρια».

«Ειλικρινά θέλω να απαντήσω στους δασκάλους που μου στέλνετε και μου λύνετε την απορία, λέγοντας πως αυτοί που γράφουν τα βιβλία είναι μια επιτροπή θεωρητικών που δεν έχουν μπει στα σχολεία να δουν τα παιδιά», είπε μεταξύ άλλων στο τέλος.