«Έκλαιγα τις πρώτες μέρες αρκετά...» - Η σπάνια εξομολόγηση της Όλγας Κιουρτσάκη για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την κόρη της μετά τη γέννα

«Από την κούραση, το άγχος μου και από τα baby blues...»

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Η κόρη της Άντζελας Δημητρίου, Όλγα Κιουρτσάκη, πριν από λίγους μήνες έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Ήταν πάντοτε ενεργή στα social media, ωστόσο από τη στιγμή που έγινε μητέρα, το περιεχόμενό της σε αυτά αφορά κατά κύριο λόγο το παιδί της.

Πριν από λίγες ημέρες, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Tik Tok, προχώρησε σε μία εξομολόγηση σχετικά με τη μητρότητα και τα κιλά της εγκυμοσύνης, ύστερα από ερώτηση που δέχθηκε για την αλλαγή στην εμφάνισή της, μετά τη γέννα. Αποκάλυψε, λοιπόν, πως πέρασε δύσκολα τις πρώτες ημέρες, ωστόσο αυτό άλλαξε γρήγορα (δείτε εδώ την μακροσκελή της ανάρτηση λίγο μετά τον τοκετό).

Η προσωπική εξομολόγηση της Όλγας Κιουρτσάκη για την εγκυμοσύνη, τα κιλά και τη γέννα

«Έχασα τα κιλά από την κούραση. Τα πρώτα 5 τα έχασα στο μαιευτήριο. 11 κιλά είχα πάρει στην εγκυμοσύνη, μόνο κοιλιά είχα. Τα υπόλοιπα 6 κιλά τα έχασα μέσα σε 15 μέρες από την κούραση, το άγχος μου και από τα baby blues. Έκλαιγα τις πρώτες μέρες αρκετά, δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ, ήταν κάτι καινούργιο για εμένα να έχω παιδάκι. Τώρα έχω αρχίσει να ξαναπαίρνω κιλά, ελπίζω να μην βάλω πολλά ακόμα γιατί 3-4 τα ξαναπήρα. Είναι επειδή θηλάζω και τρώω σούπες, αλλά τις τρώω με ψωμί. Δεν κατάλαβα, γιατί να μην φάω ψωμάκι; Και γιατί να μην φάω και το γλυκό μου; Θα το φάω και το γλυκό μου. Μανούλα είμαι, θα τα χάσω», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: «Το μωρό μοιάζει...» - Οι πρώτες δηλώσεις της Άντζελας Δημητρίου για την γέννηση της εγγονής της

Τί είναι τα Baby blues;

Ως baby blues αναφέρουμε όλα εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα και την αστάθεια συναισθημάτων που βιώνουν πολλές φορές οι μαμάδες κατά τη λοχεία. Είναι η πιο ήπια μορφή της επιλόχειου κατάθλιψης αλλά δεν αποτελούν ψυχιατρική διαταραχή. Παρουσιάζεται περίπου στο 70-80% των μαμάδων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2-3 ημέρες μετά τον τοκετό και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 14 ημέρες, ενώ διαρκούν από λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες κάθε μέρα. Εάν με το πέρας των 2 εβδομάδων τα αρνητικά συναισθήματα συνεχιστούν, τότε είναι συνετό να αναζητήσετε την βοήθεια κάποιου ειδικού. Σε ένα ποσοστό 10-15% τα baby blues θα εξελιχθούν σε κάποια σοβαρότερη Περιγεννητική Ψυχική Διαταραχή.

Τα ακριβή αίτια αυτής της ψυχολογικής διαταραχής δεν έχουν εξακριβωθεί. Παρόλα αυτά έχει γίνει μία συσχέτιση με την απότομη μείωση στα επίπεδα των οιστρογόνων της προλακτίνης και της προγεστερόνης που συμβαίνει περίπου 72 ώρες μετά τον τοκετό. Εκτός αυτού, οι απότομες αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή της γυναίκας εκείνη την περίοδο και οι εξαντλητικές απαιτήσεις ενός μωρού μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικώς επαρκή αίτια.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι πολλά και ποικίλουν από μητέρα σε μητέρα. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  • Άγχος, νευρικότητα, ευερεθιστότητα
  • Απότομες εναλλαγές συναισθημάτων
  • Έντονο κλάμα χωρίς συγκεκριμένη αιτία
  • Ευσυγκινησία
  • Σωματική εξάντληση
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Ήπια θλίψη
  • Αϋπνία (ακόμα κι όταν το μωρό κοιμάται)
  • Αίσθημα ενοχής ή/και ανικανότητας
Τρόποι αντιμετώπισης

Το κυριότερο όπλο μας ενάντια σε αυτή την κατάσταση είναι η υποστήριξη από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος και φίλους. Ζητήστε βοήθεια από όποιον είναι διατεθειμένος να βοηθήσει, στις δουλειές του σπιτιού, την προετοιμασία των γευμάτων, τη φροντίδα των άλλων παιδιών και οτιδήποτε μπορεί να σας απασχολήσει από το να χαρείτε τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων και σκέψεων ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την ενδεχόμενη κλιμάκωση τους. Επίσης, θα ήταν φρόνιμο να έχετε συχνά γεύματα σε σταθερές ώρες της ημέρας και να ξεκουράζεστε, κυρίως τις βραδινές ώρες. Βγείτε έξω. Ακόμα, επιδιώξτε να πάτε μία βόλτα στον ήλιο, μακριά από λερωμένες πάνες και ταΐσματα, ακόμα κι αν αυτό είναι για λίγη ώρα. Και μην περιμένετε όλα να είναι «τέλεια». Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να γνωριστείτε με το μωρό σας. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από νέα μαμά, δεν παύετε να είστε και γυναίκα, γι’ αυτό περιποιηθείτε τον εαυτό σας και το σώμα σας όπως θα κάνατε οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Τέλος, μιλήστε. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε, που θα μπορέσει να σας καταλάβει και να σας στηρίξει.

Πηγή: www.psycholozin.gr