Το προσωπικό δράμα και η οικονομική δυσχέρεια του ηθοποιού Γιώργου Λαμπάτου που βρέθηκε στον δρόμο, δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Μέσα στα χρόνια, πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση. Λύγισαν, έκλαψαν, κάποιοι από αυτούς δεν άντεξαν από την στενοχώρια τους και «έφυγαν» από την ζωή με αυτό το παράπονο. Από τα φώτα, στο σκοτάδι, ο καθένας από αυτούς ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά… Όχι μια και δυο, πολλές είναι οι περιπτώσεις επωνύμων που γνώρισαν μεγάλες δόξες και μεγαλεία, όμως στη συνέχεια κατέληξαν να ζητιανεύουν για ένα πιάτο φαΐ.
Ποιοι έζησαν το ίδιο δράμα με τον Γιώργο Λαμπάτο
Ανδρέας Μπάρκουλης
Γνωστή ήταν η περίπτωση του Ανδρέα Μπάρκουλη, που η απόγνωση λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που είχε περιέλθει τον είχε καταβάλλει. Ευτυχώς με τη δημοσιότητα που πήρε τότε το δράμα του Μπάρκουλη η Δήμητρα Λιάνη, σύζυγος του πρωθυπουργού τότε Αντρέα Παπανδρέου, κατάφερε να του βγάλει μια σύνταξη 300.000 δραχμών και να επιβιώνει με τα χρήματα αυτά. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας βρήκε στέγη στο «Σπίτι του Ηθοποιού» που ίδρυσε η Άννα Φόνσου.
Ρένα Παγκράτη
Το κορίτσι του «Λούνα Παρκ», της δημοφιλούς σειράς που έγραψε ιστορία στην κρατική τηλεόραση, αυτοκτόνησε στα 49 της χρόνια, με ένα παράπονο, ότι κανένας δεν ήθελε να την πάρει για δουλειά. Εμφανίστηκε την δεκαετία του ’70 με το συγκρότημα «Νοστράδαμος» από όπου την ανακάλυψε ο Γιάννης Δαλιανίδης και της έδωσε τον ρόλο της Κάθριν στο αγαπημένο σήριαλ. Η Ρένα Παγκράτη έγινε πρώτο όνομα και στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές βιντεοκασέτες. Η τελευταία της ταινία ήταν «Η Μαντόνα από την Δραπετσώνα» και ένα γκεστ στην «Λάμψη» του Φώσκολου. Πέθανε από φαρμακευτική δηλητηρίαση το 1998, αφήνοντας μια επιστολή όπου έλεγε ότι εκτός από κάποιους συναδέλφους της κανένας δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί της.
Σταύρος Παράβας
Τόσο ο Ανδρέας Μπάρκουλης όσο και ο Σταύρος Παράβας είχαν κάνει αίτηση προκειμένου να τους καταβληθεί τιμητική σύνταξη. Συνάντησαν όμως τεράστια εμπόδια, καθώς ο νόμος προέβλεπε ότι εφόσον υπάρχει έστω και μικρή σύνταξη του ΙΚΑ δεν δικαιούνταν τιμητική. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης μόλις που τα κατάφερε. Ο Σταύρος Παράβας δεν πρόλαβε… Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ειδικά μετά τον πρόωρο θάνατο του γιου του σε ηλικία μόλις 35 χρόνων ζούσε στη «σκιά» του παλιού καλού εαυτού του, αντιμετωπίζοντας τόσο προβλήματα υγείας, αλκοολισμού και κυρίως οικονομικά. Το υπουργείο πολιτισμού είχε «φρενάρει» την έγκριση της τιμητικής σύνταξης που είχε ζητήσει, με το αιτιολογικό ότι έπαιρνε σύνταξη από το ΙΚΑ, που δεν ξεπερνούσε όμως τα 600 ευρώ! Η μεγάλη περιουσία του ηθοποιού εξανεμίστηκε και με το φόβο της κατάσχεσης του σπιτιού του στο Λυγουριό, έζησε τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του, με την σύνταξή του.
Αλέξης Γκόλφης
Μια «κατάρα» λέγεται ότι κουβαλούσαν όλοι οι ηθοποιοί που έχουν κατά καιρούς υποδυθεί τον Χριστό, μέσα σε αυτούς ήταν και η περίπτωση του άλλοτε πανέμορφου Αλέξη Γκόλφη, που στα πρώτα χρόνια της καριέρας του έγινε διάσημος από τον ρόλο του Χριστού, στο τηλεοπτικό σήριαλ της ΕΡΤ «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» στα χρόνια 1975-76. Ο Αλέξης Γκόλφης υπήρξε στην διάρκεια της ζωής του και ένας εύπορος επιχειρηματίας, έχοντας ανοίξει δυο νεανικά στέκια που άφησαν εποχή, την «Σφίγγα» και το «Λούκι».
Τα τελευταία χρόνια ζούσε σε ένα άθλιο διαμέρισμα στα Πατήσια, πάμφτωχος και καταβεβλημένος από το πάθος των ουσιών. Λένε ότι αυτό το πάθος του, ήταν η αιτία, που έχασε χρήματα και δόξα, πέρασε στα αζήτητα και κατέληξε να ζει εκεί χωρίς νερό και ρεύμα. Σε αρκετές συνεντεύξεις του είχε μιλήσει για την δύσκολη κατάσταση που βρισκόταν αλλά δεν τον άκουσε κανένας φορέας τότε. Τον βρήκαν νεκρό δίπλα σε έναν κάδο σκουπιδιών λίγο πιο πέρα από το σπίτι του, μόνο και αβοήθητο.
Βασίλης Μπουγιουκλάκης
Ο ηθοποιός που έγινε ιδιαίτερα αγαπητός γυρίζοντας στο Κανάλι 29 με την κάμερα τις λαϊκές αγορές, είχε διαγράψει μια ενδιαφέρουσα θεατρική πορεία. Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης ενώ φοιτά στην δραματική σχολή του Εθνικού ασχολείται παράλληλα με την δημοσιογραφία. Μόνιμο μέλος του Θεάτρου Τέχνης ξεκίνησε την καριέρα του δυναμικά, ενώ το δημοσιογραφικό μικρόβιο σιγόβραζε μέσα του. Συνεργάστηκε με πολλούς και σημαντικούς ηθοποιούς όπως τον Θανάση Βέγγο, την Τζένη Καρέζη, την Ρένα Βλαχοπούλου.
Ακόμα και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος εκτίμησε τα υποκριτικά του χαρίσματα, δίνοντας του τους καλύτερούς του ρόλους σε ταινίες-σταθμούς του ελληνικού σινεμά. Ήταν ο πρώτος που περιφερόταν ζωντανά με την κάμερα στις λαϊκές αγορές για να καταγράψει τον παλμό του λαού, στον τηλεοπτικό σταθμό του Γιώργου Κουρή… Όταν το Κανάλι 29 πουλήθηκε και μετατράπηκε σε Κανάλι 5, ο Μπουγιουκλάκης έχασε τη δουλειά του. Ταλαιπωρήθηκε οικονομικά και υπάρχουν δημοσιεύματα της εποχής που τον ήθελαν ακόμα και να έχει μπαρκάρει στα καράβια για να καταφέρει να θρέψει τη γυναίκα και τους δυο του γιους. Τον Ιανουάριο του 1999 χτυπήθηκε από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
Καίτη Φίνου
Η λαμπερή πρωταγωνίστρια της εποχής των βιντεοκασετών, που γνώρισε μεγάλους έρωτες και πάθη, δόξες και μεγαλεία, αναγκάστηκε μετά από πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε να βρει καταφύγιο στο «Σπίτι του Ηθοποιού» καθώς η Άννα Φόνσου της παραχώρησε ένα μικρό δωμάτιο για να μένει. Λίγες μέρες πριν, μετά από απαίτηση των διαδικτυακών της φίλων, μοιράστηκε ένα βίντεο μαζί τους και τους έδειξε το δωμάτιο που μένει, ενώ ακούγεται να λέει ότι εκεί: «Αναγκάστηκε να χωρέσει ένα ολόκληρο δυάρι»
Στη λεζάντα της δημοσίευσής της, γράφει: «Πάμε να δούμε το δωμάτιο που μένω, υποτίθεται συμμαζεμένο… Και μην μου πείτε για ξεσκαρτάρισμα.. Το κάνω ανά δύο εβδομάδες… Χαρίζω πολλά πράγματα (που έχω γεμίσει από δωράκια) αλλά και πάλι δεν… Το μόνο που προσέχω είναι τα πολύμπριζα, μην ρίξω νερό κατά λάθος γιατί στρώμα έχω αλλάξει 3 φορές… Από την στιγμή που δεν υπάρχει κουζίνα στρώνω στο κρεβάτι υποσέντονο και κόβω το ψωμί, το τυρί ή τα φρούτα εκεί… Όμως λέω δόξα τω Θεώ γιατί από αυτά που βλέπω με τα ενοίκια δεν θα τα έβγαζα πέρα… Όλα καλά κι ευγνώμων στην Άννα Φονσου… Περνάω πολλές ώρες στο δωματιάκι μου και τουλάχιστον το μέρος που κοιμάμαι κατάφερα να το έχω πιο «άδειο»… Αυτά και καλό βράδυ να έχετε».
Δημήτρης Κατσιμάνης
Ο Δημήτρης Κατσιμάνης έχει εκφράσει πολλές φορές την απελπισία του στις τηλεοπτικές κάμερες για τον δικαστικό αγώνα με την αδερφή του που κρατάει περίπου 23 χρόνια, αλλά και για την έξωση που του έχει κάνει εκείνη από το πατρικό τους σπίτι μια μονοκατοικία στην Αργυρούπολη και έχει αναγκαστεί να κοιμηθεί στον δρόμο. Ο γνωστός ηθοποιός που έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το «1922» του Νίκου Κούνδουρου, το «17 σφαίρες για έναν άγγελο» των Νίκου Φώσκολου και Τάκη Σιμονετάτου, το «Κόκκινος Δράκος» του Μανούσου Μανουσάκη, πολλά βράδια βρέθηκε να κοιμάται σε ένα παγκάκι και να αναζητά κάποια βοήθεια για να ζήσει.
Ο ίδιος σε διάφορες συνεντεύξεις του στα κανάλια έχει πολλές φορές μιλήσει για την απελπιστική κατάσταση που έχει βρεθεί: «Κοιμήθηκα στο δρόμο, στο τσιμέντο, σε ένα χαρτόνι, με κρύο, με χιόνι, με καύσωνα… Η ίδια μου η αδερφή μου έκανε έξωση από το ίδιο μου το σπίτι με την αστυνομία. Εγώ την αγαπάω, γιατί λέω “το αδελφικό αίμα πού κατοικεί τελικά;”. Είχα στρώσει ένα χαρτόνι και από πάνω είχα βάλει έτσι κάποιες κουβέρτες που μου έδωσαν οι περαστικοί. Λύγισα, έκλαψα, έφτασα σε απόγνωση! Φοβάσαι, δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει, μπορεί να σε σκοτώσουν, κινδυνεύει η ζωή σου. Ζω με αυτόν τον τρόμο! Δεν κοιμάμαι γιατί φοβάμαι ότι θα έρθουν πάλι να με πετάξουν στον δρόμο!», είπε με δάκρυα στα μάτια.