Καθάρισε το κλιματιστικό σου με μαγειρική σόδα - Τα 3 βήματα για να σκοτώσεις κάθε μικρόβιο

Τώρα που ο κορωνοϊός καραδοκεί αυτό το κολπάκι θα σε σώσει

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Καθάρισε το κλιματιστικό σου με μαγειρική σόδα - Τα 3 βήματα για να σκοτώσεις κάθε μικρόβιο

Ο κορωνοϊός καραδοκεί και η κυβέρνηση μέσα στα μέτρα που έχει δώσει είναι και να αποφεύγουμε το κλιματιστικό όσο μπορούμε! Για όσους όμως θα το ανάψουν μπορούν πρώτα να το καθαρίσουμε με μαγειρική σόδα ακολουθώντας τα παρακάτω 3 βήματα για να εξαφανιστούν σίγουρα όλα τα μικρόβια.

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε με το air condition είναι ότι δεν φροντίζουμε να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του. Το βασικό του χαρακτηριστικό, εκτός από την δροσιά που μας προσφέρει το καλοκαίρι και την ζέστη τον χειμώνα, είναι ότι βελτιώνει την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι μας.

Αυτό το πετυχαίνει συγκρατώντας την σκόνη και την βρωμιά στα φίλτρα του. Αν όμως δεν φροντίσεις να τα καθαρίζεις μπορεί να λειτουργήσει πολύ αρνητικά για την υγεία σου. Επίσης, όταν ένα φίλτρο είναι βρώμικο, αναγκάζει το κλιματιστικό να δουλέψει περισσότερο για να καταφέρει να βγάλει αέρα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια ζωής του.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο μας προτείνουν οι ειδικοί να καθαρίζουμε τα φίλτρα μία φορά τον μήνα ή ακόμη και δύο τις περιόδους που το χρησιμοποιούμε συνέχεια. Πως μπορείς όμως να το κάνεις μόνος σου!

Δείτε εδώ επίσης πως θα κάνετε το κλιματιστικό να καίει 40% λιγότερο!

Τα 3 βήματα για να καθαρίσεις το κλιματιστικό σου με μαγειρική σόδα

Μπορεί να θεωρείται δεδομένο αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν το σφάλμα να προσπαθήσουν να βγάλουν τα φίλτρα έχοντας ανοιχτό το κλιματιστικό τους.

1ο ΒΗΜΑ

Αρχικά θα πρέπει να βγάλεις το καπάκι από το κλιματιστικό και στην συνέχεια να αφαιρέσεις προσεκτικά τα φίλτρα. Ανάλογα με τον τύπο του κλιματιστικού μπορεί να χρειαστεί να ξεβιδώσεις το καπάκι, οπότε αν δεις ότι ενώ τραβάς δεν βγαίνει κοίταξε καλύτερα μήπως υπάρχουν βίδες.

Αφού τα αφαιρέσεις, πάρε την ηλεκτρική σου σκούπα και πέρασε και τις δύο πλευρές των φίλτρων για να τραβήξεις όλη την σκόνη και την βρωμιά που έχει συσσωρευτεί επάνω τους.

2ο ΒΗΜΑ

Συνήθως, ακόμη κι αν χρησιμοποιήσεις την ηλεκτρική σκούπα δεν μπορείς να τα καθαρίσεις τόσο αποτελεσματικά. Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα φίλτρα σου να μουλιάσουν μέσα σε ένα διάλυμα το οποίο θα αποτελείτε από ίση ποσότητα λευκού ξυδιού και νερού. Το ξύδι θα καταστρέψει όλα τα βακτήρια αρκεί να το αφήσεις να δράσει για τουλάχιστον μία ώρα.

3ο ΒΗΜΑ

Το τελευταίο βήμα που έχεις να κάνεις είναι να τα ξεπλύνεις πολύ καλά βάζοντας λίγη πίεση, αλλά όχι και υπερβολική για να μην προκαλέσεις κάποιο πρόβλημα. Στην συνέχεια, καλό θα ήταν να τα αφήσεις να στεγνώσουν έξω από τον ήλιο, ενώ για να φύγουν τυχόν μυρωδιές θα μπορούσες να τα ψεκάσεις όσο είναι ακόμη βρεγμένα με μερικές κουταλιές μαγειρική σόδα.

Αν έχετε το κλιματιστικό σε αυτό το σημείο του σπιτιού σας μειώνεται η απόδοσή του!

Με το καλοκαίρι να μπήκε επιτέλους για τα καλά, τα air condition έχουν πάρει φωτιά! Εμείς, όμως, είμαστε εδώ για σένα, για να σε προειδοποιήσουμε πως... υπάρχει ένα σημείο του σπιτιού σου που αν έχεις τοποθετήσει εκεί το κλιματιστικό σου θα έχει μειωμένη απόδοση κι εσύ απλά... θα πληρώνεις πολλά!

Ποιο είναι το σημείο του σπιτιού σου που δεν πρέπει να τοποθετείς το κλιματιστικό σου

Όπως καταλαβαίνεις και μόνος σου, όταν το κλιματιστικό είναι κοντά σε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα μειώνεται η απόδοσή του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θερμοστάτης του ελέγχει τη θερμοκρασία κοντά στο κλιματιστικό και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να μειώσει τη θερμοκρασία που "καταλαβαίνει" ότι επικρατεί στον χώρο. Αν το έχεις τοποθετήσει κοντά σε συσκευές θερμότητας, όπως τον φούρνο, κάλεσε έναν ειδικό να σε βοηθήσει για να βρεις μία καλύτερη θέση για το κλιματιστικό στον χώρο σου.

κλιματιστικό το δωμάτιο που δεν πρέπει να το βάλεις

Σε ποια θερμοκρασία το κλιματιστικό έχει καλή απόδοση και υγιεινές συνθήκες;

Το κλιματιστικό μηχάνημα, που είναι εγκατεστημένο στο δωμάτιό σου, έχει επιλεγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες άνεσης για το χώρο χειμώνα καλοκαίρι. Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κάποια όρια έτσι, ώστε το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Οι θερμοκρασίες αυτές θα πρέπει να είναι 25-28°C για τη λειτουργία της ψύξης και 20-23°C για τη λειτουργία της θέρμανσης. Ιδιαίτερα εάν στο δωμάτιο έχουμε βρέφη ή μικρά παιδιά, το καλοκαίρι το κλιματιστικό θα πρέπει να το βάζουμε στο ανώτερο όριο δηλαδή στους 28°C.

Όταν ορίζουμε θερμοκρασίες εκτός αυτών των ορίων, δημιουργούμε συνθήκες οι οποίες δεν είναι φιλικές για τον οργανισμό μας. Το αίσθημα της ζέστης ή του ψύχους γίνεται πολύ πιο έντονο αν οι συνθήκες το εσωτερικού χώρου είναι πολύ διαφορετικές από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10-15°C