Πασπάλισε στα φυτά σου μια χούφτα ζάχαρη - Θα δεις μέσα σε λίγες μέρες να...

Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πασπάλισε στα φυτά σου μια χούφτα ζάχαρη - Θα δεις μέσα σε λίγες μέρες να...

Μπορείτε να ακούγεται περίεργο και αστείο, ωστόσο αν ρίξετε μια χούφτα ζάχαρη στα φυτά σας θα δείτε μέσα σε μερικές μέρες κάτι που θα σας εντυπωσιάσει αρκετά, όπως κι αν ρίξεις λίγο καφέ.

Πασπάλισε στα φυτά σου λίγη ζάχαρη

Τα φυτά στον κήπο μπορούν πολύ εύκολα να πέσουν θύματα διαφόρων μικροσκοπικών παρασίτων και σκουληκιών. Για την αντιμετώπισή τους με φυσικό τρόπο, ισχύουν περίπου 2,5 κιλά ζάχαρης για κάθε 250 τ.εκ. του κήπου.

Η ζάχαρη θα τροφοδοτήσει μικροοργανισμούς, που θα αυξήσουν την οργανική ύλη του εδάφους, καθιστώντας τον κήπο ένα εχθρικό περιβάλλον για τα παράσιτα.

Μάλιστα, μπορείτε να ρίξετε στα φυτά σας άχνη ζάχαρη και κατακάθι από καφέ, που θα εμποδίσουν τα φύλλα να κιτρινίσουν.

Πασπάλισε στα φυτά σου λίγη ζάχαρη

Μπορείς να ρίξεις και κανέλα

Κανέλα για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών

Η κανέλα λειτουργεί ως ένα αντιμηκυτιακό για τα φυτά και βοηθάει στην προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών σε πολλά λαχανικά, όπως το ωίδιο της αγγουριάς και της κολοκυθιάς, το ωίδιο της ντομάτας και της πιπεριάς και τον περονόσπορος της πατάτας.

Η κανέλα χρησιμοποιείται επίσης σε λουλούδια που έχουμε σε γλάστρα και καλλωπιστικά φυτά που βρίσκονται στον κήπο, όπως σε γαρυφαλλιές, ορτανσίες και τριανταφυλλιές για την προληπτική αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών. Ειδικά στις τριανταφυλλιές, ο ψεκασμός του φυλλώματος με διάλυμα κανέλας βοηθά στην καταπολέμηση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς, της σκωρίασης και τη μελανής κηλίδωσης.

Υλικά:

  • 80 γραμμάρια κανέλα τριμμένη (4 κουταλιές της σούπας)
  • 1 λίτρο νερό (4 κουταλιές σούπας)

Εφαρμογή:

  • Σε ένα βάζο που είναι ανθεκτικό σε υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα 4 κουταλιές της σούπας τριμμένη κανέλα, ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό και κλείνουμε το βάζο με καπάκι για να μη φύγουν τα διάφορα έλαια της κανέλας που εξατμίζονται.
  • Αφήνουμε το διάλυμα της κανέλας να κρυώσει για 1 ώρα και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Στη συνέχεια το περνάμε μέσα από μία σίτα ή από ένα φίλτρο καφέ για να το βάλουμε στο ψεκαστηράκι μας.
  • Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών μας κατά το σούρουπο, αποφεύγοντας τον έντονο μεσημεριανό ήλιο.
  • Μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό των φυτών με διάλυμα κανέλας κάθε 2 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε όταν
  • έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 30°C για να μη δημιουργήσουμε εγκαύματα στα φυτά.

Ρίξε κανέλα στα φυτά σου

Κανέλα ως φυσικό απωθητικό των μυρμηγκιών

  • Η χρήση της κανέλας στα φυτά και γύρω από το σπίτι μας αποτελεί ένα φυσικό τρόπο για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Συγκεκριμένα, η κανέλα δεν σκοτώνει τα μυρμήγκια, αλλά τα απωθεί καθώς λόγω του έντονου αρώματος αποπροσανατολίζονται και χάνουν την επικοινωνία με την φωλιά τους.
  • Για την αποτελεσματική απώθηση λοιπόν των μυρμηγκιών, εντοπίζουμε τις φωλιές τους και ρίχνουμε μέσα κανέλα τριμμένη στην είσοδο της φωλιάς. Επιπλέον, τοποθετούμε κανέλα γύρω από τις ρίζες των φυτών για να εμποδίσουμε τα μυρμήγκια να επισκεφτούν τους βλαστούς και το φύλλωμα τους.

Κανέλα ως βοηθητικό ριζοβολίας των φυτών

  • H κανέλα χρησιμοποιείται στον πολλαπλασιασμό των φυτών με μοσχεύματα για να τα βοηθήσουμε να ριζοβολήσουν πιο εύκολα. Το σκόνισμα της βάσης των κομμένων βλαστών με τριμμένη κανέλα ενισχύει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, ενώ παράλληλα το προστατεύει από την προσβολή ασθενειών.
  • Συμπληρωματικά, στην βάση της τομής του μοσχεύματος και πάνω από την κανελά, μπορούμε να κάνουμε επάλειψη με μέλι. Η προσθήκη μελιού βοηθά στο σφράγισμα την κανέλας πάνω στην τομή ενώ παράλληλα βοηθά ακόμη περισσότερο τη ριζοβολία του μοσχεύματος. Πρέπει να αναφέρουμε πως η κανέλα και το μέλι αποτελούν ένα φυσικό τρόπο για να αυξήσουμε την επιτυχία του πολλαπλασιασμού, ωστόσο δε μπορούν να υποκαταστήσουν την αποτελεσματικότητα της ορμόνης ροζοβολίας.

Κι ένα μυστικό για την χρήση της κανέλας στα φυτά

Η τριμμένη κανέλα, όπως άλλωστε και η στάχτη, μπορεί να αξιοποιηθεί αντί για πάστα κλαδέματος για επάλειψη στις τομές που κάνουμε σε θάμνους και δέντρα όταν κλαδεύουμε. Η χρήση της κανέλας προστατεύει από την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Πηγή: mistikakipou.gr

TAGS