Αν έχεις φαγούρα και το δέρμα των χεριών σου είναι κόκκινο τότε έχεις αυτήν την πάθηση!

Τρέξε στον γιατρό σου τώρα!

Αν έχεις φαγούρα και το δέρμα των χεριών σου είναι κόκκινο τότε έχεις αυτήν την πάθηση!

Αν το δέρμα των χεριών σου είναι κόκκινο και έχεις φαγούρα στα χέρια σου τότε έχει αυτήν την πάθηση! Τρέξε στον γιατρό σου τώρα!

Αν το δέρμα των χεριών σας είναι κόκκινο, σκασμένο, ερεθισμένο και έχετε φαγούρα, μπορεί να είναι ένδειξη δερματίτιδας ή εκζέματος.

Η δερματίτιδα στα χέρια είναι μια πάθηση που επηρεάζει το 10% των γυναικών και το 5% των ανδρών, καθώς και περισσότερους από έναν στους τρεις επαγγελματίες της Υγείας και τους αισθητικούς των οποίων τα χέρια εκτίθενται συνεχώς στο νερό.

Η δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από σποραδικές εξάρσεις κνησμού και ερεθισμένου δέρματος, το οποίο είναι κόκκινο, καφέ ή γκριζωπό. Σε ορισμένες περιπτώσεις το δέρμα ίσως είναι πρησμένο ή έχει εκδορές και έλκη.

Ασθένειες που δεν πρέπει να αγνοούμε! Μπορούν να μας σκοτώσουν μέσα σε 1 μόνο ημέρα!

Η πάθηση δεν είναι μεταδοτική, μπορεί όμως να μειώσει την αντοχή στις λοιμώξεις, καθώς το σκασμένο δέρμα μπορεί να μην είναι ικανό να εμποδίσει την είσοδο ορισμένων μικροοργανισμών.

Η δερματίτιδα στα χέρια έχει διάφορους τύπους περιλαμβανομένης της δερματίτιδας εξ επαφής, της δυσιδρωσικής δερματίτιδας και την ατοπικής δερματίτιδας.

-Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι αντίδραση σε ορισμένους ερεθιστικούς ή αλλεργιογόνους παράγοντες όπως το σαπούνι, το άρωμα, τα καλλυντικά ή τα προϊόντα καθαρισμού.

-Η δυσιδρωσική δερματίτιδα συνήθως εκδηλώνεται ως απόρροια άγχους και χαρακτηρίζεται από εξανθήματα που τυπικά ξεκινούν από τα δάκτυλα ως μικρά εξογκώματα με κνησμό, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τόσο τα πόδια όσο και τα χέρια.

-Η ατοπική δερματίτιδα είναι συνήθως γενετική πάθηση και μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σοβαρή κατά τους χειμερινούς μήνες. Όπως και η δυσιδρωσική δερματίτιδα δεν περιορίζεται στα χέρια. Μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε σημείο του σώματος, αν και συνήθως επηρεάζει την περιοχή των αγκώνων ή των γονάτων.

Αντιμετώπιση

Για την αναστολή της προόδου της δερματίτιδας στα χέρια, συστήνεται η αποφυγή του συχνού πλυσίματος των χεριών, η χρήση χλιαρού ή κρύου νερού για το πλύσιμο των άκρων και του σώματος, η χρήση υποαλλεργικού σαπουνιού και η συχνή επάλειψη μεγάλων ποσοτήτων ενυδατικής κρέμας ή αλοιφής.

Πέραν των απλών προληπτικών μέτρων για τις περιπτώσεις οξείας δερματίτιδας, ο δερματολόγος ενδεχομένως να χορηγήσει λοσιόν ή αλοιφή με κορτικοστεροειδή η οποία θα ανακουφίσει από τον κνησμό και θα αντιμετωπίσει τη φλεγμονή. Τα αντιϊσταμινικά και τα από του στόματος κορτικοστεροειδή επίσης βοηθούν στην καταπολέμηση του κνησμού και του οιδήματος.

Πηγή: pronews.gr

Σκληρόδερμα: Τι είναι αυτό το σπάνιο νόσημα και ποια τα συμπτώματα!

Σκληρόδερμα: Τι είναι αυτό το σπάνιο νόσημα το οποίο έχουν περίπου 1.500 άνθρωποι παγκοσμίως και ποια τα συμπτώματα.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με το μήνυμα «Το Σκληρόδερμα δεν θα μου πάρει το χαμόγελο», η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) με τη συναίνεση της FESCA (Federation of European Scleroderma Associations aisbl) και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Σκληρόδερμα, ενημέρωσε και ευαισθητοποιήσε τον κόσμο για αυτό το σπάνιο ρευματικό νόσημα και για το τι σημαίνει να έχει κάποιος σκληρόδερμα.

Το σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που μπορεί να προσβάλει πολλά σημεία του σώματος (δάκτυλα χεριών, ποδιών, γαστρεντερικός σωλήνας, ήπαρ, καρδιά κ.λπ.) και να γίνει απειλητικό για τη ζωή.

Θαυματουργό φρούτο! Καταπολεμά αρθρίτιδα, καρκίνο και άλλα πολλά!

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου υπολογίζεται από 1:10.000 – 1:30.000 στον γενικό πληθυσμό. Συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, με ποσοστό εμφάνισης 4 γυναίκες προς 1 άντρα, ενώ στην παραγωγική ηλικία η αναλογία αυξάνεται σε 15 γυναίκες προς 1 άντρα. Η παθογένεια της νόσου είναι ουσιαστικά άγνωστη, αλλά ενοχοποιούνται γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια.

Στη χώρα μας κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 100 νέοι ασθενείς με σκληρόδερμα. Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.500 ασθενείς σε όλη τη χώρα, αν και οι αριθμοί αυτοί μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, δεδομένου ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός ασθενών στους οποίους η διάγνωση δεν έχει ακόμη γίνει, ιδίως στα αρχικά στάδια της πάθησης.

Τα συμπτώματα του σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, και μπορεί να μην είναι τυπικά της νόσου για τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, για τον λόγο αυτό η διάγνωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Κάποια από τα συμπτώματα της νόσου, όπως σκλήρυνση και πάχυνση του δέρματος στα χέρια, στο πρόσωπο και στα πόδια, αλλά και χέρια που αλλάζουν χρώμα -λευκό, μελανό, κόκκινο (Σύνδρομο Raynaud)- είναι τα πλέον χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τα πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου, τα οποία επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα και δεν είναι εμφανή.

Ασθένειες που δεν πρέπει να αγνοούμε! Μπορούν να μας σκοτώσουν μέσα σε 1 μόνο ημέρα!

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από ειδικευμένο γιατρό, με τη βοήθεια του ιατρικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων, όπως οι αιματολογικές εξετάσεις και η τριχοειδοσκόπηση, που ενδείκνυται για τα δακτυλικά έλκη.

Δύο από τις πλέον σοβαρές επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση και τα δακτυλικά έλκη.

Δυστυχώς, για την ίδια τη νόσο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία. Υπάρχουν, όμως, αποτελεσματικές θεραπείες για τα συμπτώματά της, που μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την ικανότητα άσκησης, να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσουν τη μακροχρόνια έκβαση, αφού στην πνευμονική αρτηριακή υπέρταση επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και βελτιώνουν τη μακροχρόνια έκβαση και στα δακτυλικά έλκη περιορίζουν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, μειώνουν τον αριθμό των νέων δακτυλικών ελκών και καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου.

ΠΗΓΗ: TV 24