Ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και η στροφή προς τα μικρότερα σπίτια είναι πλέον αναπόφευκτη λόγω κόστους και συντήρησης.

Μπορεί να μένετε πλέον σε ένα μικρότερο σπίτι, ή απλά να έχετε μικρά δωμάτια, ή να μένετε ακόμα με τους γονείς σας, έχοντας στη διάθεσή σας ένα δωμάτιο, το οποίο θα θέλατε να φαίνεται μεγαλύτερο.

Μπορεί επίσης να έχετε ένα μικρό επιπλωμένο σπίτι και να θέλετε να το νοικιάσετε, ελπίζοντας πως με κάποιες βελτιώσεις θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστικό προς τους υποψήφιους ενοικιαστές.

Για όλους εσάς οι παρακάτω ιδέες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες, το youweekly.gr βρήκε πολλές…!

Σε ένα μικρό χώρο, μετράνε τα πάντα!

Τα μικρά δωμάτια πολλές φορές δίνουν την αίσθηση του άβολου και του περιορισμένου.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε ορισμένα design concepts, τα οποία ξεγελούν το μάτι και κάνουν τα δωμάτια να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα και ευρύχωρα.

Λύσεις για μικρούς χώρους, που μπορούν να κάνουν ένα δωμάτιο του σπιτιού μας να φανεί μεγαλύτερο, περιλαμβάνουν τεχνικές με χρωματισμούς, σωστή τοποθέτηση των επίπλων και παιχνίδια με το φωτισμό.

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ

Το youweekly.gr θα σας βοηθήσει να βρείτε τα κατάλληλα χρώματα για να κάνετε τα δωμάτια σας να φαίνονται μεγαλύτερα.

Το κρεμ και το χρώμα του πάγου, αποτελούν μερικούς μόνο από τους χρωματικούς συνδυασμούς, που μπορεί να μετατρέψουν ένα μικρό δωμάτιο σε ένα μεγαλύτερο χώρο καθιστικού. Όλα βασίζονται στην ψευδαίσθηση. Τα ανοιχτά χρώματα θα κάνουν τα δωμάτια σας να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο φωτεινά.

Δείτε ακόμη: Τέλειο! Δες τι κάνει με ένα μπαλόνι κι ένα σεμεδάκι!

Τα ανοιχτά και φωτεινά χρώματα στους τοίχους, προσφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση του χώρου, δίνοντας παράλληλα την αίσθηση του ανοιχτού και του ευάερου, μεγιστοποιώντας έτσι το αποτέλεσμα που δημιουργείται από το φυσικό φώς.

Τα σκούρα χρώματα αντίθετα, απορροφούν το φώς και κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μικρότερο.

Για βέλτιστο αποτέλεσμα, επιλέξτε απαλές αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου και να θυμάστε πάντα ότι τα ανοιχτόχρωμα δωμάτια δείχνουν μεγαλύτερα και πιο φιλόξενα.

Μπορείτε να βάψετε τα γύψινα τελειώματα σε πιο ανοιχτό χρώμα απ’ ότι τους τοίχους. Έτσι ο τοίχος φαίνεται πιο πίσω, κάνοντας το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο.

ΕΠΙΠΛΑ

Μερικές φορές τα έπιπλα καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κάτι τέτοιο:

  • Χρησιμοποιήστε έπιπλα πολλαπλών λειτουργιών, όπως π.χ. καναπέδες – κρεβάτια, ή κρεβάτια με αποθηκευτικό χώρο, αποθηκευτικά μπαούλα ως τραπεζάκια κλπ.  Στο μέλλον μείνετε σε καθαρές γραμμές. Προτιμήστε  πτυσσόμενα τραπέζια, τα οποία μπορούν να απομακρυνθούν όταν δεν χρησιμοποιούνται.
  • Τοποθετήστε τα ογκώδη έπιπλα μπροστά σε τοίχους, για να μη χάνεται ωφέλιμος χώρος ο οποίος με τον τρόπο αυτό θα παραμένει ανοιχτός.

Φροντίστε το μέγεθος των επίπλων να είναι ανάλογο με αυτό του δωματίου. Οι μεγάλοι καναπέδες και τα πολλά έπιπλα, θα κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μικρότερο. Αντίθετα, όταν υπάρχει οπτική επαφή με το πάτωμα, το δωμάτιο θα φαίνεται μεγαλύτερο.

  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να έχετε τουλάχιστον κάποια έπιπλα στο ίδιο χρώμα με τους τοίχους. Ακόμα και τα μεγαλύτερα αντικείμενα θα δείξουν τελείως διαφορετικά στο δωμάτιο.
  • Τοποθετήστε έπιπλα σε γωνίες. Η μεγαλύτερη ευθεία γραμμή σε ένα δωμάτιο, είναι η διαγώνιός του. Όταν τοποθετείτε τα έπιπλα σε κάποια γωνία, το μάτι οδηγείται κατά μήκος της μεγαλύτερης απόστασης. Και επιπλέον έχετε μπόνους αποθηκευτικό χώρο στη γωνία πίσω από το έπιπλο!

  • Αφήστε χώρο μεταξύ των επίπλων, έτσι ώστε να φαίνεται περισσότερο ο ανοιχτόχρωμος τοίχος. Επίσης, όταν τα έπιπλα στο δωμάτιο είναι ψηλά, το ταβάνι θα δείχνει χαμηλότερο απ’ ότι πραγματικά είναι.
  • Επιλέξτε καναπέ και καρέκλες που να φαίνονται τα πόδια τους και να μην έχουν μπράτσα. Ένα γυάλινο τραπέζι θα διατηρήσει την αίσθηση του ανοιχτού χώρου και θα δώσει την ευκαιρία στο φώς να εισέλθει κάτω από τα έπιπλα, κάνοντας το χώρο πιο αέρινο.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ο φωτισμός μας αρέσει πολύ εδώ στο youweekly.gr και  αποτελεί βασικό στοιχείο όταν προσπαθούμε να «ανοίξουμε» το χώρο.

Αφήστε όσο το δυνατό περισσότερο φως να εισέλθει στο σπίτι! Αφήνοντας άπλετο φυσικό φώς στο δωμάτιο, ο χώρος θα ανοίξει και θα δείχνει μεγαλύτερος.

Εάν δεν διαθέτετε πολύ φυσικό φως, μπορείτε να προσθέσετε τεχνητό φως στο δωμάτιο, έτσι ώστε να δείχνει μεγαλύτερο. Θα εκπλαγείτε με το πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει αυτή η μικρή προσθήκη.

Δείτε ακόμη:

Θες να διακοσμήσεις έναν μεγάλο άδειο τοίχο; Δες τον τρόπο

Εάν υπάρχει φυσικό φως, εκμεταλλευτείτε το στο μέγιστο βαθμό. Βάλτε το στο σπίτι σας μέσα από τα παράθυρα.

Ένα μεγάλο παράθυρο μπορεί να κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, καθώς ένα εμπόδιο μεταξύ του επισκέπτη και της εξωτερικής θέας έχει αφαιρεθεί. Αντί για έναν τοίχο, ο επισκέπτης βλέπει μια επεκτατική θέα σε εξωτερικούς χώρους.

Μην καλύπτετε τα παράθυρα με κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και διατηρείτε τα πάντα καθαρά. Εάν η θέα δεν είναι καλή, χρησιμοποιήστε κρεμαστά φυτά και λουλούδια σε γλάστρες κοντά σε παράθυρα.

ΕΥΤΑΞΙΑ & ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Διατηρείτε το δωμάτιο τακτοποιημένο, λιτό και καθαρό. Τίποτα δε μπορεί να κάνει ένα μικρό δωμάτιο πιο στενάχωρο, απ ’ ότι τα πολλά αντικείμενα.

Όταν όλα είναι τακτοποιημένα σωστά και αρμονικά, ο χώρος θα δείχνει ανοιχτός και ευχάριστος. Ένα ακατάστατο δωμάτιο ισούται με ένα μικρό δωμάτιο.

Μην καλύπτετε τους τοίχους με πολλούς πίνακες. Ένας μεγάλος πίνακας μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα απ’ ότι  περισσότεροι μικρότεροι πίνακες μαζί.

Όταν υπάρχουν πολλά αντικείμενα στο χώρο που ‘φωνάζουν’ για προσοχή, τότε το δωμάτιο μπορεί να φαίνεται γεμάτο και φορτωμένο.

Κατά τη διακόσμηση ενός μικρού δωματίου, καλό θα ήταν να δημιουργήσετε ένα σημείο προσοχής, στο οποίο θα εστιάσει το μάτι του επισκέπτη.  Στην τραπεζαρία το σημείο εστίασης θα είναι πιθανώς το τραπέζι, στην κρεβατοκάμαρα το κρεβάτι κλπ.

Τοποθετήστε τα έπιπλα με τέτοιο τρόπο ώστε να επικεντρώνεται η προσοχή στο σημείο εστίασης και προσπαθήστε να διατηρήσετε τη διακόσμηση στο υπόλοιπο του δωματίου στο ελάχιστο, περιορίζοντας των αριθμό των αντικειμένων.

Διατηρήστε το πάτωμα όσο το δυνατό πιο καθαρό. Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να διατηρήσετε την αίσθηση της ευρυχωρίας. Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε μεγάλα χαλιά, για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου.

ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ

Οι καθρέπτες είναι ένας σημαντικός τρόπος  να κάνετε το χώρο σας να φανεί μεγαλύτερος και σε εμάς εδώ στο youweekly.gr αρέσουν πολύ!

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μια πολύ καλή ιδέα είναι να δημιουργήσετε ένα σημείο εστίασης και στρέψτε τους καθρέπτες προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό θα δώσει την ψευδαίσθηση του βάθους.

Οι καθρέπτες επίσης, αντανακλούν τόσο το φυσικό όσο και το τεχνητό φως, κάνοντας έτσι το δωμάτιο πιο φωτεινό και μεγαλύτερο, κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά και της νύχτας.

Δείτε ακόμη: Βαριέσαι τις δουλειές του σπιτιού; Εμείς σου βρήκαμε έναν οδηγό καθαριότητας χωρίς κόπο!

Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν είναι κοντά σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα και η αντανάκλαση φέρνει την εξωτερική θέα στο σπίτι, προσφέροντας περισσότερο φως και χώρο στο δωμάτιό μας.

Τέλος,  μην ξεχνάτε ότι οι καθρέπτες δεν είναι μόνο για τοίχους, υπάρχουν και τα έπιπλα καθρέπτες τα οποία δίνουν την ψευδαίσθηση του αέρα και του βάθους στο δωμάτιο.

loading...