«Ποτέ μην...» - 8+1 μυστικά για να βγαίνει πάντα αφράτο το κέικ

Σίγουρα πρέπει να τα γνωρίζεις

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Επειδή λάτρεψες το άρθρο με τα 12 μυστικά για το πως μπορεί να φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι τα πιο ονειρικά μακαρόνια με κιμά (δείτε το εδώ), η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται σήμερα μαζί μας, 9 τρικ για το πως το κέικ σου θα βγει αφράτο και όχι... ένα χάλι.

Πως το κέικ σου θα βγει αφράτο - Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις

  1. Όλα τα υλικά πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία. Η θερμοκρασία δωματίου εξασφαλίζει ένα μίγμα σωστά ομογενοποιημένο που θα διογκωθεί σωστά και θα γίνει πολύ αφράτο στο τέλος.
  2. Αν το βούτυρο είναι παγωμένο δεν θα καταφέρετε ποτέ να δώσετε όγκο κι αέρα στο χτύπημά του με την ζάχαρη. Σαν αποτέλεσμα η ζάχαρη δεν θα λιώσει ποτέ να γίνει κρέμα όσο κι αν τα χτυπάμε.
  3. Όλα τα στερεά υλικά πρέπει να πάρουν αέρα και χαθούν τυχόν κόμποι από αυτά. Μόνο έτσι θα έχεις αφράτο μίγμα.
  4. Προσέξτε την θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να είναι σταθερή και σωστή όπως αναγράφεται σε κάθε εκτέλεση.
  5. Μην ανοιγοκλείνετε ποτέ την πόρτα του φούρνου όσο γίνεται η διόγκωση.
  6. Η αλλαγή της θερμοκρασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει ο όγκος και το μίγμα να γίνει βαρύ και κολλώδες.
  7. Όταν περάσει ο ενδεδειγμένος χρόνος ψησίματος τότε ελέγχεις με την λάμα ενός μαχαιριού αν ψήθηκε σωστά.
  8. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό από τη ζύμη, είναι έτοιμο Αν βγει με υγρασία ζύμης τότε θέλει ακόμα λίγα λεπτά ψησίματος.
  9. Πρέπει πάντα να το αφήνεις στην φόρμα για 10-15’ μετά το ψήσιμο. Μόνο έτσι κρατάει σωστά τον όγκο. Μετά ξεφορμάρεις κι αφήνεις σε σχάρα να στεγνώσει σωστά.

Η πιο ωραία και εύκολη συνταγή για κέικ πορτοκάλι

«Ποτέ μην...» - 8+1 μυστικά για να βγαίνει πάντα αφράτο το κέικ
Argiro.gr

Όπως αναγράφει στο Argiro.gr τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:

  • 300 γρ. αλευρι που φουσκωνει μονο του
    1/4 κ.γ. αλατι
  • 200 γρ. βουτυρο
  • 250 γρ. ζαχαρη
  • 4 τεμάχιο/ια αυγα
  • 2 τεμάχιο/ια πορτοκαλια
  • 1/2 κ.γ. σοδα
  • 100 γρ. πορτοκαλι
  • 140 γρ. γιουρτι

Για την φόρμα

  • Λίγοι βούτυρο και αλεύρι
Προετοιμασία
  • Παίρνουμε το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια και ζυγίζουμε 100 γραμμάρια από το χυμό τους.
  • Βουτυρώνουμε με 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο μια φόρμα, με τρύπα στη μέση, με διάμετρο 25 εκατοστά και ύψος 7 εκατοστά.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι να ντυθεί ομοιόμορφα και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Όλα τα υλικά, το βούτυρο, τα αυγά και το γιαούρτι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.
  • Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα
Για το μίγμα
  1. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο.
  3. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψει το βούτυρο για λίγα δευτερόλεπτα.
  4. Προσθέτουμε την ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε για 2’-3’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στο βούτυρο και να κρεμώσει το μίγμα.
  5. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
  6. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
  7. Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε δυνατά για 1’ να εξουδετερώσουμε την μυρωδιά από το αυγό.
  8. Με σπάτουλα σκάβουμε το μπολ ώστε να ανακατευτούν τυχόν υπολείμματα που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα του μπολ.
  9. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε.
  10. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό.
  11. Εναλλάξ ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το ξινόγαλο ή εναλλακτικά το γιαούρτι, ξεκινώντας πάντα με αλεύρι και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.
  12. Σταματάμε το μίξερ.
  13. Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και απαλά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθεί στο μιγμα.
  14. Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα.
Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος
  • Τοποθετούμε τη φόρμα στη κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσει.
  • Αφού κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη ή εναλλακτικά το περιχύνουμε με λίγο απλό γλάσο ανακατεύοντας ζάχαρη άχνη και λίγες σταγόνες από το χυμό.
Συντήρηση
  • Διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 4 μέρες.
  • Μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη καλά σκεπασμένο για τρεις μέρες.
ΠΗΓΗ Argiro.gr