Πλύσιμο χεριών: Οι ειδικοί μίλησαν - Αυτά είναι τα λάθη που κάνετε καθημερινά

Σας αφορά!

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Πλύσιμο χεριών: Οι ειδικοί μίλησαν - Αυτά είναι τα λάθη που κάνετε καθημερινά

Οι ειδικοί μίλησαν και τα αποκάλυψαν όλα για το σωστό πλύσιμο χεριών. Αυτά είναι τα λάθη που κάνετε καθημερινά χωρίς να το καταλάβετε. Δώστε προσοχή, καθώς από την στιγμή που μπαίνουμε στο σχέδιο ΧΑΠ θα χρειαστεί να εφαρμόσετε αυτά τα tips.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι ο κόσμος έχει μάθει συλλογικά πόσο επιτακτικό πρέπει να είναι το πλύσιμο των χεριών, καθώς όλοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ασφάλεια και να σταματήσουν την εξάπλωση μικροβίων κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα όπως ανέφεραν οι ειδικοί που εμείς μπορεί να αγνοούμε και να κάνουμε ασυνείδητα που εν τέλη να μην βοηθάει τόσο στην υγιεινή μας.

Τα λάθη που κάνουν όλοι στο πλύσιμο των χεριών

Δεν τα πλένεις αρκετά

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού και πριν από το φαγητό. Απλώς σκεφτείτε τα πακέτα από κάθε είδος φαγητού που μαγειρεύετε και αγγίζετε, μαζί με όλα τα πραγματικά τρόφιμα, εργαλεία κουζίνας και συσκευές. Ναι, είναι πολλά μικρόβια που εξαπλώνονται!

Δεν πλένετε τα χέρια σας στο σωστό χρονικό διάστημα

Ένα γρήγορο ξέβγαλμα πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα είναι εντάξει, σωστά; Όχι τόσο γρήγορα! Το CDC συνιστά να τρίβετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι, κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας. Ειδικά αν αγγίζετε τρόφιμα που γνωρίζετε ότι θα φάτε, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας για το σωστό χρονικό διάστημα.

Πλύσιμο χεριών καθημερινά λάθη

Πλένεστε πρώτα με σαπούνι

Το CDC λέει ότι είναι καλύτερο να βρέχετε πρώτα τα χέρια σας με καθαρό νερό πριν εφαρμόσετε σαπούνι. Επομένως, η χρήση του σαπουνιού σε ξηρά χέρια και η προσθήκη νερού δεν είναι η καλύτερη μέθοδος όσον αφορά τη σωστή υγιεινή των χεριών!

Ακουμπάς την βρύση κατευθείαν

Πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια φτάνετε στη βρύση για να την κλείσετε ώστε να μπορείτε να μαγειρέψετε. Σταματήστε γιατί έχει μικρόβια. Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε μετά το πλύσιμο των χεριών σας είναι να πιάσετε πρώτα μια χαρτοπετσέτα και να τη χρησιμοποιήσετε για να κλείσετε τη βρύση. Και μιας και μιλάμε για προστασία, είδατε τι ανέφερε η νέα έρευνα; Και όμως μπορεί να γίνει πιο ήπια η λοίμωξη αν χάσετε οσμή και γεύση.

Δεν καθαρίζετε τις πετσέτες σας

Χρησιμοποιώντας τις ίδιες πετσέτες στην κουζίνα σας για να στεγνώσετε τα χέρια σας, να στεγνώσετε τα πιάτα και ίσως ακόμη και να μαζέψετε νερό στους πάγκους θα επιτρέψετε μόνο την εξάπλωση περισσότερων μικροβίων.

Όχι μόνο θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαφορετικές πετσέτες για αυτά τα διαφορετικά σενάρια, αλλά θα τις πλένετε και τακτικά, καθώς μια μελέτη αποκάλυψε ότι το 49% των πετσετών κουζίνας που δοκιμάστηκαν είχαν βακτηριακή ανάπτυξη.