Αδιανόητο - Αυτή είναι η γυναίκα που κατηγορείται πως ξεκίνησε τον κορωνοϊό

Οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν γίνει εφιάλτης

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αδιανόητο - Αυτή είναι η γυναίκα που κατηγορείται πως ξεκίνησε τον κορωνοϊό

Η νέα θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφόρησε για τον κορωνοϊό, είναι πραγματικά αδιανόητη, μιας και κατηγορεί μία συγκεκριμένη γυναίκα, πως είναι αυτή η οποία ξεκίνησε την μετάδοση του ιού στους ανθρώπους μετά από μία αποστολή της στην Ουχάν.

Οι ψευδείς ισχυρισμοί διαδίδονται καθημερινά στο YouTube, έχοντας συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές και έχουν μάλιστα «αγκαλιαστεί» από τα μέσα ενημέρωσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί θετική στον κορωνοϊό ούτε έχει εμφανίσει συμπτώματα, η Μπενάσι και ο σύζυγός της αποτελούν πλέον αντικείμενο συζήτησης στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το ξέσπασμα του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών που είναι γνωστοί οδηγοί συντονισμένων δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας από τους οπαδούς τους.

«Είναι σαν να ξυπνάς από ένα κακό όνειρο και να εξελίσσεται σε ένα καθημερινό εφιάλτη»

Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν ανατρέψει την ζωή τους. Το ζευγάρι λέει ότι η διεύθυνση κατοικίας τους έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και πως, προτού κλείσουν τους λογαριασμούς τους, τα εισερχόμενα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν γεμίσει από πιστούς των θεωριών συνωμοσίας, ωστόσο δείτε και τι αποκάλυψε ένας γιατρός του ΑΧΕΠΑ.

«Είναι σαν να ξυπνάς από ένα κακό όνειρο και να εξελίσσεται σε έναν εφιάλτη μέρα με την μέρα» δήλωσε η Μαάτχι στο CNN, σε μια αποκλειστική συνέντευξη, την πρώτη φορά που μίλησε δημόσια από τότε που το όνομά της έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο.

Η περίπτωση της Μαάτχι Μπενάσι

Μέχρι τον Μάρτιο, μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα, οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας στράφηκαν στην Μαάτχι Μπενάσι. Η αβάσιμη θεωρία ξεκίνησε με την συμμετοχή της τον Οκτώβριο στους παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες, ουσιαστικά τους στρατιωτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που φιλοξένησε η Ουχάν, η κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, πέρυσι.

Η Μαάτχι Μπενάσι, συμμετείχε τότε στον αγώνα ποδηλασίας, όπου υπέστη ένα ατύχημα στον τελευταίο γύρο που την άφησε με σπασμένο πλευρό και διάσειση. Παρά την πτώση, η Μπενάσι ολοκλήρωσε τον αγώνα, αλλά αποδείχθηκε η αρχή για κάτι χειρότερο. Ενώ εκατοντάδες αθλητές από τον αμερικανικό στρατό συμμετείχαν στους αγώνες, η Μαάτχι Μπενάσι επελέγη και έλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην θεωρία συνωμοσίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Πώς αντιδρά ο κορωνοϊός κάτω από τον ήλιο;

Οι νέες έρευνες μίλησαν και αποκαλύπτουν την διάρκεια του ιού κάτω από το φως του ήλιου. Πόση ώρα μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός υπό την θερμότητα του ήλιου; Δώστε βάση γιατί σας αφορά.

Ο William Bryan, σύμβουλος επιστήμης και τεχνολογίας του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες επέφεραν ισχυρό πλήγμα στον ιό, προσφέροντας ελπίδα ότι η εξάπλωσή του θα μπορούσε να σταματήσει το καλοκαίρι.

«Η πιο εντυπωσιακή παρατήρηση ως σήμερα είναι το ισχυρό αποτέλεσμα που φαίνεται να έχει το ηλιακό φως στην καταστροφή του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στον αέρα. Έχουμε δει παρόμοιο αποτέλεσμα και με την υψηλή θερμοκρασία και με την υγρασία, με τις δύο αυτές συνθήκες να είναι οι λιγότερο ευνοϊκές για την ανάπτυξη του ιού», επισημαίνει ο ίδιος.

Ο Bryan μοιράστηκε μια διαφάνεια που συνοψίζει τα σημαντικά ευρήματα του πειράματος που πραγματοποιήθηκε στο National Biodefense Analysis και Countermeasures Center στο Μέριλαντ. Έδειξε καταρχήν ότι ο χρόνος ημιζωής του ιού ήταν 18 ώρες όταν η θερμοκρασία ήταν μεταξύ 21 και 24 βαθμών, με υγρασία 20% σε μια μη πορώδη επιφάνεια, όπως λ.χ. το ανοξείδωτο ατσάλι.

Προσοχή, όμως, και εδώ είναι το ενδιαφέρον: Ο χρόνος ημιζωής μειώθηκε σε έξι ώρες όταν η υγρασία αυξήθηκε στο 80% και σε μόλις δύο λεπτά όταν προστέθηκε το φως του ήλιου στην εξίσωση. Ο Bryan κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλοκαιρινές συνθήκες «θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου η μετάδοση μπορεί να μειωθεί». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η ελαττωμένη εξάπλωση δεν σημαίνει ότι ο ιός θα εξαλειφθεί εντελώς και οι κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν μπορούν να αρθούν πλήρως».

Ωστόσο, το ίδιο το έγγραφο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει για εξέταση, καθιστώντας δύσκολο για τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες το να κρίνουν τη μεθοδολογία της έρευνας. Ένα βασικό ερώτημα, για παράδειγμα, είναι ποια είναι η ένταση και το μήκος κύματος του υπεριώδους φωτός που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα και αν αυτό μιμείται με ακρίβεια τις φυσικές συνθήκες φωτός το καλοκαίρι.

Σημειωτέον, προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συμφωνήσει ότι ο ιός έχει καλύτερη «επίδοση» σε κρύο και ξηρό καιρό από ό, τι σε θερμές και υγρές συνθήκες, και ότι σε αυτό μπορεί να οφείλεται ο χαμηλότερος ρυθμός εξάπλωσης σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου.

κορωνοϊός έρευνες φως ήλιου

Η Αυστραλία, για παράδειγμα, έχει κάτω από 7.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 77 θανάτους – πολύ κάτω από πολλά κράτη του βόρειου ημισφαιρίου. Κάτι αντίστοιχο, βέβαια, έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλους ζωοϊούς, κάτι που έχουν επισημάνει τις προηγούμενες εβδομάδες και άλλοι επιστήμονες. Δείτε ωστόσο και τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού με τα χαρτονομίσματα, καθώς και το πως μπορείτε να προστατευτείτε από αυτό.

Πηγή: ygeiamou.gr