Όλοι θέλουν την καρδιά αλλά... - Αυτό είναι το πιο θρεπτικό μέρος του καρπουζιού

Το πιο απολαυστικό φρούτο με τα περισσότερα οφέλη

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Όλοι θέλουν την καρδιά αλλά... - Αυτό είναι το πιο θρεπτικό μέρος του καρπουζιού

Το καρπούζι είναι με διαφορά το πιο γευστικό φρούτο του καλοκαιριού και η αγαπημένη απογευματινή συνήθεια σε κάθε καλοκαιρινή μέρα. Μόλις η θερμοκρασία αρχίζει και ανεβαίνει λιγάκι, όλοι προμηθεύονται ένα καρπούζι σημαίνοντας έτσι την έναρξη του καλοκαιριού.

Με νερό σε ποσοστό 91% και με σημαντικούς ηλεκτρολύτες, αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Συγκεκριμένα, ανά 100gr (το 91% των οποίων είναι νερό) αποδίδει 30 θερμίδες, 0,6 gr πρωτεΐνης, 7,6 gr υδατανθράκων (εκ των οποίων 6,2 gr φρουκτόζη/σουκρόζη και 0,4 gr φυτικές ίνες) και 0,2 gr λίπους (δείτε εδώ ποια είναι η πιο θαυματουργή ουσία που έχει μέσα το καρπούζι).

Το πιο υγιεινό μέρος του καρπουζιού

φλούδα καρπουζιού ιδιότητες

Όσο κι αν μας αρέσει το κόκκινο μέρος του φρούτου, το πιο υγιεινό τμήμα του καρπουζιού είναι η λευκή σάρκα της φλούδας. Εκεί βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνες C, A, B6, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, κάλιο και κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, καταπραΰνει την ένταση και το άγχος.

Οι περισσότεροι δεν το κάνουν και είναι λάθος - Γιατί πρέπει να ξεπλένετε το καρπούζι πριν το κόψετε

Μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε το καρπούζι και να το κόβουμε κατευθείαν προκειμένου να το βάλουμε στο ψυγείο και να παγώσει, ωστόσο αυτή η τεχνική είναι λάθος καθώς επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους.

Όπως δεν πρέπει να βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο δίπλα σε άλλα φρούτα (δείτε εδώ γιατί), έτσι δεν πρέπει με τίποτα να το κόβουμε πριν πρώτα το πλύνουμε, ενώ αυτό ισχύει και για το πεπόνι.

Όπως επιβεβαιώνει, το CDC, ακόμη και όταν δεν καταναλώνετε τη φλούδα τους, τα φρούτα μπορεί να μολυνθούν αν δεν ξεπλυθούν σωστά. Το Reader’s Digest συμφωνεί, σημειώνοντας ότι τροφιμογενή παθογόνα όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από το εξωτερικό τμήμα των φρούτων στο εσωτερικό, όπου βρίσκεται το βρώσιμο μέρος, αν δεν τηρούνται οι κατάλληλες τεχνικές καθαρισμού.

Πλύσιμο καρπουζιού

«Οι πελάτες μου εκπλήσσονται όταν τους λέω να πλένουν τα πεπόνια πριν τα κόψουν -και να αποφεύγουν τα προ-κομμένα πεπόνια», δήλωσε στο Reader’s Digest η συγγραφέας και διαιτολόγος- διατροφολόγος Lauren Manaker. «Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται αμέσως να πλύνουν τη φλούδα των πεπονιών και των καρπουζιών τους πριν τα κόψουν, επειδή τρώνε μόνο το εσωτερικό».