Συναγερμός για το Σάββατο! Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές!

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι πολίτες!

Συναγερμός για το Σάββατο! Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές!

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, προβλέπεται και για αύριο, Σάββατο σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο 29 Ιουνίου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων), Εύβοια, Σκύρο, Λακωνία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Κρήτη.

Συναγερμός για το Σάββατο! Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές!

Η ΓΓΠΠ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: iefimerida.gr

Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο! Εκκενώθηκαν σπίτια!

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καρύστου και εκκενώθηκαν σπίτια!

Από αργά το βράδυ της Τετάρτης, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής είχαν βρεθεί στην περιοχή, καθώς η φωτιά κατευθυνόταν προς κατοικίες που βρίσκονται ανάμεσα από οικισμούς.

Στην Κάρυστο βρέθηκε το πεζοπόρο τμήμα από την Λαμία αλλά και οχήματα από την Φθιώτιδα. Συνολικά 17 οχήματα με 34 πυροσβέστες από Φθιώτιδα και Εύβοια βρίσκονται στην περιοχή, όπου η φωτιά έκαιγε με μεγάλη ένταση, εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων, που ήταν άνω των έξι μποφόρ μέχρι και λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ευτυχώς όμως οι άνεμοι κόπασαν και λίγο μετά ο Δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ανέφερε πως η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο.

«Τέλος καλό όλα καλά. Η φωτιά χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων τέθηκε υπό έλεγχο. Για λόγους ασφαλείας των πολιτών αλλά και των παραθεριστών εκκενώσαμε παραθεριστικές κατοικίες ανάμεσα στον Αετό και το Μετόχι», είπε στο eviavima.com.gr ο δήμαρχος.


Από πλευράς πυροσβεστικής, σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Εύβοια κ. Μίχας, υπάρχουν μόνο μικρές εστίες και η φωτιά είναι υπό έλεγχο. Σε εξέλιξη είναι έρευνες για το πως προκλήθηκε η πυρκαγιά και προς το παρόν δεν έχουν αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο.

Εκκενώθηκαν σπίτια


Υπήρχε έντονη ανησυχία στην πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς η φωτιά, πλησίασε αρκετά σε οικισμούς. Αρχικά είχε κατεύθυνση προς τη θάλασσα, αλλά από τους ισχυρούς ανέμους άλλαξε και κατευθύνεται προς περιοχές όπου βρίσκονται σπίτια.

Με εντολή του δημάρχου Καρύστου, είχαν εκκενωθεί προληπτικά κατοικίες από τους οικισμούς γύρω από τα χωριά Μετόχι και Αετό. Υπάρχουν διάφορα διάσπαρτα σπίτια στην περιοχή (κοντά στον οικισμό Μπούρος) και εξαιτίας των ανέμων στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν όσοι κάτοικοι βρίσκονται εκεί. Συνολικά 15 άτομα οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο όπου και παραμένουν μέχρι να σβηστεί εντελώς η φωτιά.

Τι ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Κάρυστο Εύβοιας και οι εικόνες από τις φλόγες προκαλούν σοκ. Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική υπηρεσία στη Στερεά Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Star Κεντρικής Ελλάδας, η φωτιά έχει ξεσπάσει στη νότια πλευρά της Εύβοιας στην περιοχή της Καρύστου και ισχυρή δύναμη της Π.Υ. έχει κινητοποιηθεί.

Μάλιστα για την Κάρυστο έχει αναχωρήσει το πεζοπόρο τμήμα από την Λαμία αλλά και οχήματα από την Φθιώτιδα. Συνολικά 17 οχήματα με 50 πυροσβέστες από Φθιώτιδα και Εύβοια βρίσκονται στην περιοχή. Υπάρχει έντονη ανησυχία στην πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς η φωτιά είναι κοντά σε οικισμούς και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

undefined

undefined

undefined