Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: Δύο θετικά κρούσματα σε δομή απόρων και αστέγων

Τι ανέφερε ο πρόεδρος της UNESCO;

Κορωνοϊός: Δύο θετικά κρούσματα σε δομή απόρων και αστέγων
Ενημέρωση 30.03.2020 08:46
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δύο θετικά κρούσματα κορωνοϊού βρέθηκαν και σε δομή απόρων και αστέγων. Δείτε αναλυτικά τι ανέφερε ο πρόεδρος της UNESCO και οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης, ανέφερε πως στάλθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν ένας φιλοξενούμενος στη δομή ο οποίος είχε πυρετό.

Όλα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της UNESCO για τα δύο θετικά κρούσματα σε δομή απόρων και αστέγων

Αμέσως λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στη δομή, ενώ κλήθηκε και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να πάρει δείγματα από όλους τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους. «Ευτυχώς υπήρχαν μόνο δύο θετικά» είπε για τα αποτελέσματα που βγήκαν χθες.

Στη δομή αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μαρωνίτη, φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι κρίσιμη η παραμονή τους εκεί. Θλίψη ωστόσο να τονίσουμε πως προκάλεσε πριν λίγο και η είδηση πως πέθανε ο Κεν Σιμούρα από τον κορωνοϊό.

Γιατί δεν εφαρμόζεται η στρατηγική της Νότιας Κορέας;

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στην χώρα μας δείχνει επί του παρόντος βραδύτερο ρυθμό αύξησης από άλλες χώρες του κόσμου όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Όμως όπως τόνισε «εμείς στην πατρίδα μας πρέπει να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι. Ακόμη κι εντός των αναμενομένων εκτιμήσεων μας, η επιδημία δεν είναι αριθμοί, είναι αγαπημένοι, είναι ιερά πρόσωπα, όλοι είναι ιεροί, είναι ζωές».

Βάσει των τελευταίων στατιστικών στοιχείων που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, από την απαρχή της επιδημίας στη χώρα μας έως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί 15.151 εργαστηριακοί έλεγχοι (μοριακά διαγνωστικά τεστ). Αριθμός διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων αντίστοιχος με αυτών που γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Αν και ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος για τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας μας και το εύρος του χρόνου από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο θετικό κρούσμα στις 26 Φεβρουαρίου, δεν λείπουν και οι φωνές εκείνων που ζητούν να ελεγχθεί μαζικά ο πληθυσμός ή η πλειοψηφία των πολιτών, ως τακτική αποτελεσματικότερου ελέγχου της επιδημίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στη χρησιμότητα της διενέργειας εκτεταμένων ελέγχων του πληθυσμού εξήγησε ότι, ακόμα κι αν ελεγχόταν το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της χώρας δεν επρόκειτο να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Κι αυτό διότι, η αξία της διενέργειας του τεστ καθορίζεται από το εύρος της επώασης του ιού στον οργανισμό του κάθε ατόμου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία για τον SARS-CoV-2 ο χρόνος επώασης του ιού στον άνθρωπο κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες με πιο πιθανή ημερομηνία τις 5 ημέρες. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί συμπτώματα και πέραν των 14 ημερών, αλλά έως σήμερα το διάστημα 2-14 ημερών θεωρείται ως ο χρόνος επώασης του ιού στον άνθρωπο. Οι μεταδόσεις συμβαίνουν, κυρίως, κατά τη συμπτωματική φάση της νόσου, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η υπόθεση ότι η ασυμπτωματική φάση είναι ακίνδυνη.

Συνεπώς, κατά τον κ. Τσιόδρα χρειάζεται «μία στρατηγική, μία ιεράρχηση, μία προτεραιότητα. Ελάχιστες χώρες στον κόσμο εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή στρατηγική Ταϊβάν ή Νότιας Κορέας (σ.σ. έκαναν μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους πολιτών) οι οποίες ήταν έτοιμες για αυτή τη στρατηγική, ήταν πολύ πιο πρώιμα στο χρόνο από εμάς και είχαν και αντίστοιχη εμπειρία από το SARS. Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν εφαρμόζουν τέτοια στρατηγική».

Βέβαια οι περισσότερες χώρες του πλανήτη εξετάζουν το ενδεχόμενο μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, αλλά όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ώστε σταδιακά κατά κάποιο τρόπο οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στην «πρώτη γραμμή του μετώπου».

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το 10% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αφορά σε υγειονομικούς εργαζόμενους. Ενενήντα οκτώ νοσούν και τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, ενώ περίπου 400 εργαζόμενοι σε δομές υγείας είναι σε καραντίνα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19.

Εκτενείς είναι και οι έλεγχοι σε άλλες δομές, όπως τα ιδρύματα φροντίδας χρονίως πασχόντων ή οι χώροι για αστέγους. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε χαρακτηριστικά την Κυριακή ότι στο Ίδρυμα Αστέγων έγινε έλεγχος με στόχο να προστατευθούν οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από διασπορά στο επίπεδο της καθημερινότητάς τους. Όσο ο κορωνοϊός επεκτείνεται, η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται, με τις εκκλησίες να παραμένουν κλειστές μέχρι και τις 11 Απριλίου.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν την τοποθέτησή του επί της αναγκαιότητας περισσότερεων διαγνωστικών τεστ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή παραμένουμε στη στρατηγική μας. Στρατηγική που εφαρμόζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη και εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων. Εξετάζουμε και ενδεχόμενη μαζική στρατηγική, όταν αυτή κριθεί απαραίτητο επιδημιολογικά. Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητη επιδημιολογικά τώρα. Με ενδιαφέρει περισσότερο σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και επιστήμονες και ήδη έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια στην Ελλάδα να δούμε το επίπεδο ανοσία στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, οι οποίες θα είναι μακροπρόθεσμες και θα μας δείξουν τι γίνεται με τα αντισώματα», όπως ανέφερε και το protothema.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Κι όμως υπάρχουν ακόμα χώρες που δεν έχει πεθάνει κανείς - Ποιες είναι

Αθηνά Ωνάση: «Θύμα» του κορωνοϊού και oι αγώνες της χρυσής κληρονόμου

Share