Ηράκλειο: Κατέληξε 21χρονη από πνευμονική εμβολή

Τραγικό..

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ηράκλειο: Κατέληξε 21χρονη από πνευμονική εμβολή

Μία 21χρονη , κατέληξε την Παρασκευή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το σπίτι της στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί πνευμονική εμβολή.

Δυστυχώς παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, η νεαρή εξέπνευσε λίγο αργότερα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του cretapost, η τραγική αυτή εξέλιξη δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Να υπενθυμίσουμε σε ποιες περιπτώσεις γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Βενιζέλειο νεκρή 21χρονη

Πνευμονική εμβολή Διάγνωση και θεραπεία

Πνευμονική εμβολή (Π.Ε.) είναι η απόφραξη ενός ή περισσοτέρων κλάδων της πνευμονικής αρτηρίας από έμβολο (συνήθως θρόμβος), που προέρχεται από το φλεβικό σύστημα της κάτω και της άνω κοίλης φλέβας. Σπανιότερα, το εμβολογόνο υλικό μπορεί να είναι αέρας, λίπος, ελαιώδες υλικό ή νεοπλασματικός ιστός.

Η πνευμονική εμβολή είναι δυνητικά αντιμετωπίσιμη εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Είναι η τρίτη συχνότερη καρδιοπνευμονική νόσος μετά το ΟΕΜ και το ΑΕΕ στις ΗΠΑ.

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, διότι πολλοί ασθενείς καταλήγουν τις πρώτες ώρες από την εισαγωγή τους και στο 22% η διάγνωση τίθεται μετά θάνατον.

Η Π.Ε. είναι μια συχνά μεταμφιεζόμενη νόσος, πρόκληση για τον κλινικό ιατρό γιατί η κλασική τριάδα (πλευροδυνία, δύσπνοια, αιμόπτυση) συνήθως απουσιάζει.

Διαγνωστικές εξετάσεις:

1. Ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Το σύνηθες ΗΚΓραφικό εύρημα είναι η φλεβοκομβική ταχυκαρδία της τάξεως των 110 – 130/min. Σε αθρόα Π.Ε. μπορεί να παρατηρηθεί αναστροφή Τ στις V1-V4, νέο RBBB και σπανιότερα S1q3T3.
2. Αέρια αίματος.
– Υποξαιμία pO2- Υποκαπνία pCO2- Αναπνευστική αλκάλωση pH>7,42.
Σε αθρόα Π.Ε. μπορεί να υπάρχει:
– Υπερκαπνία.
– Αναπνευστική και μεταβολική οξέωση.
3. D-Dimer: Τελικά προϊόντα αποδομής της ινικής στον καταρράκτη της πήξης.

4. Τροπονίνη – BNP.
Δείκτες πρόγνωσης Π.Ε., δηλαδή υψηλές συγκεντρώσεις σχετίζονται με κακή πρόγνωση.
5. Ακτινογραφία θώρακα.
Τα ακτινολογικά ευρήματα είναι μη ειδικά (ατελεκτασία, πλευριτική συλλογή, καρδιομεγαλία), όμως φυσιολογική ακτινογραφία σε ασθενή με οξεία δύσπνοια χωρίς συριγμό ή υγρούς ρόγχους είναι ύποπτη για Π.Ε. Η ακτινογραφία θώρακα είναι αναγκαία για την κατάλληλη ερμηνεία του σπινθηρογραφήματος αερισμού – αιμάτωσης.
6. Διαθωρακικό U/S.
Τα κυριότερα υπερηχοκαρδιογραφικά ευρήματα είναι η διάταση δεξιάς κοιλίας – κόλπου καθώς και η απώθηση του μεσοκοιλιακού διαφράγματος.
7. Υπερηχογράφημα φλεβών.
Πλήρης συμπίεση μηριαίων, ιγνυακών φλεβών αποκλείει τη φλεβική θρόμβωση, ενώ αντίθετα ένα μη συμπιεστό τμήμα φλέβας υποδηλώνει φλεβική θρόμβωση.
8. Σπινθηρογράφημα αερισμού – αιμάτωσης.
Εξέταση εκλογής την προηγούμενη εικοσαετία. Σήμερα η αξία της υποχωρεί λόγω της Spiral CT. Διατηρεί την αξία της σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, σε εγκύους και σε νεαρές γυναίκες. Μεγάλη πιθανότητα για Π.Ε. όταν διαπιστωθούν δύο ή περισσότερα ελλείμματα στο scan αιμάτωσης με φυσιολογικό scan αερισμού.
9. Αξονική αγγειογραφία πνευμονικών αρτηριών
(Spiral CT).
Εξέταση πρώτης εκλογής σήμερα στη διάγνωση Π.Ε. σε τριτοβάθμια κέντρα. Απεικονίζει θρόμβο μέχρι υποϋποτμηματικών κλάδων καθώς και διάταση των δεξιών κοιλοτήτων της καρδιάς. Αντενδείξεις: αλλεργία, νεφρική ανεπάρκεια.
10. Αγγειογραφία πνευμονικών αρτηριών.
Θεωρείται η CGold standardE εξέταση, έχει αντικατασταθεί από τη Spiral CT και εκτελείται σπάνια όταν δεν είναι διαγνωστική η Spiral CT και όταν προγραμματίζεται εμβολεκτομή.