Debate: Όσα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η πιο δύσκολη ερώτηση στην οποία απάντησε

Οι υποσχέσεις που έδωσε

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Debate: Όσα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η πιο δύσκολη ερώτηση στην οποία απάντησε

Το debate των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη (δείτε εδώ τι τηλεθέαση έκανε) και το πρώτο μέλημά τους ήταν να αποφύγουν ένα λάθος που μπορεί να τους στοιχίσει, λίγες ημέρες πριν τις κάλπες. Έπειτα, επιδίωξαν να περάσουν το μήνυμά τους στους ψηφοφόρους, κυρίως στους αναποφάσιστους, για τους οποίους δίνεται η μάχη, και τέλος όποτε τους δόθηκε η ευκαιρία, προσπάθησαν να αποδυναμώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Οι δημοσιογράφοι που πήραν μέρος ήταν από 6 τηλεοπτικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, τον ΑΝΤ1 εκπροσώπησε ο Γιώργος Παπαδάκης, τον ALPHA ο Αντώνης Σρόιτερ, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το STAR η Μάρα Ζαχαρέα.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης απάντησαν στις ερωτήσεις τους.

Όσα είπε ο Κυριακός Μητσοτάκης στο χθεσινό debate

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε τα σκαλοπάτια στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έχοντας αποφασίσει να παίξει «άμυνα» και να μην μπει σε μια αντιπαράθεση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, εμμένοντας στη διατύπωση ενός θετικού αφηγήματος. Μια στρατηγική που υπαγορεύτηκε από το ότι προπορεύεται στην εκλογική μάχη, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, άρα κυρίαρχος στόχος ήταν να αποφύγει οτιδήποτε θα επηρέαζε αυτό το προβάδισμα.

Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να έχει και μια είδηση, υποσχόμενος τη συνέχιση του market pass και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά, για να στηριχθούν οι πολίτες απέναντι στο κύμα ακρίβειας.

Η πιο δύσκολη στιγμή, όπως ανέμεναν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ήταν στην ερώτηση για τους Θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, όπου κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Εμφανίστηκε αυτοκριτικός, χαρακτηρίζοντας σκιά για την κυβέρνησή του το θέμα, σημειώνοντας: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς». Είπε, επίσης, πως ανέλαβε πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ και τόνισε ότι «ποτέ δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης ο κ. Ανδρουλάκης, δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Στις συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να περιγράψει, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, τι θέλει να κάνει στο μέλλον, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα λάθη και παραλείψεις. «Μιλούσε στους πολίτες παρά τις συνεχείς επιθέσεις του κ. Τσίπρα», σημείωναν κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά το τέλος του ντιμπέιτ. Η ανάλυση που έχει γίνει δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει περιθώριο να προσεγγίσει ψηφοφόρους από το Κέντρο, και μια κοκορομαχία με τον κ. Τσίπρα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, δεν θα ωφελούσε. Στα θέματα που θέτει επιτακτικά η ΝΔ, όπως το «πού θα βρει τα χρήματα για το πρόγραμμα που εξήγγειλε», κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε γενικόλογα για το πού θα βρει τα χρήματα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων

Με αυτή την αφορμή, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε στο τραπέζι την πρόταση-πρόκληση να καταθέσουν όλα τα κόμματα τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να κάνει την κοστολόγησή τους.

Ένας ακόμα στόχος του πρωθυπουργού πριν την έναρξη του ντιμπέιτ ήταν να αναδειχθεί από την όλη συζήτηση η αδυναμία σχηματισμού της λεγόμενης «προοδευτικής διακυβέρνησης» που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας. «Οι διαφορές μεταξύ των πιθανών εταίρων φάνηκε ότι είναι τόσο σημαντικές που καθιστούν αδύνατο το εγχείρημα και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η μόνη πρόταση διακυβέρνησης που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα στη χώρα είναι η πρόταση για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ», σημείωναν κυβερνητικές πηγές. Όπως εξηγούσαν, «ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να κρατήσει το αφήγημα ζωντανό, αλλά με τις τοποθετήσεις τους οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί έκλεισαν με κρότο την πόρτα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».