Θρήνος - Πέθανε η Ιουλία Σταυρίδου

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Θρήνος - Πέθανε η Ιουλία Σταυρίδου

Μια σημαντική φυσιογνωμία του εγχώριας θεατρικής και κινηματογραφικής τέχνης, που έβαλε την ιδιαίτερη δημιουργική σφραγίδα της σε μεγάλες παραστάσεις και πασίγνωστες κινηματογραφικές ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Ζυλ Ντασσέν, ο Παντελής Βούλγαρης κ.α., η βραβευμένη σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου, πέθανε σήμερα και επικρατεί θρήνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατός της προήλθε από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Το όνομα της Ιουλίας Σταυρίδου βρισκόταν πίσω από την σκηνογραφία και την ενδυματολογία πασίγνωστων κινηματογραφικών παραγωγών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι ταινίες «Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Πέτρινα Χρόνια», «Η φανέλα με το Νο 9», «Ακροπόλ» και «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη και πολλές ακόμη.

Πολύχρονη και σημαντική ήταν εξάλλου και η παρουσία της στο ελληνικό θέατρο. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Ζυλ Ντασσέν στην παράσταση «Ο θάνατος του εμποράκου», τον Βασίλη Παπαβασιλείου στα «Κλυταιμνήστρα», «Κληρονομιά», «Ο θρίαμβος του Έρωτα», «Κατά λάθος πρόβα» κ.α. Παράλληλα, υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος βάζοντας ως βασική συντελεστής πολυάριθμων παραστάσεών του, όπως «Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος», «Η αυλή των θαυμάτων», «Ερωτόκριτος», «Αγγέλα», «Το φιντανάκι». Εντυπωσιακή, εξάλλου, είναι και η μόνιμη έκθεση κοστουμιών με τίτλο «Στα ίχνη του εφήμερου», που επιμελήθηκε το 2017 και φιλοξενείται στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου. Θρήνος επικρατεί και με τον θάνατο του Ευτύχιου Βορίδη.

Το μαγικό άγγιγμα της Ιουλίας Σταυρίδου, όμως, πρωταγωνίστησε και σε κάποιες αξιόλογες τηλεοπτικές παραγωγές μεταξύ των οποίων και ο «Καρυωτάκης» του Τάσου Ψαρρά που προβλήθηκε το 2007 από την ΕΡΤ.

Η Ιουλία Σταυρίδου γεννήθηκε στις Σέρρες και σπούδασε σκηνογραφία, ενδυματολογία και ζωγραφική στο Παρίσι. Πολυβραβευμένη, είχε τιμηθεί, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ενδυματολογία στην ταινία του Λ. Παπαστάθη «Θεόφιλος» ενώ είχε επίσης διακριθεί στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αλλά και στον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας του υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή: protothema.gr

Θρήνος - Πέθανε η Χαρίκλεια Βίτσα

Σε ηλικία 112 ετών, πέθανε η Χαρίκλεια Βίτσα, η γηραιότερη Ελληνίδα. Την τελευταία της πνοή άφησε την Κυριακή 23 Αυγούστου. Θλίψη επικρατεί στην οικογένεια της.

Στους υπεραιωνόβιους ‘Ελληνες, που υπολογίζονται σε 7.100 από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, συγκαταλέγεται η Χαρίκλεια Βίτσα, που γεννήθηκε το 1908, ξεπερνώντας κάθε προσδόκιμο ζωής.

Γεγονότα δύο αιώνων συνυπήρχαν με τη δική της ιστορία: Η ‘Ενωση της Κρήτης με τη μητέρα πατρίδα, οι Βαλκανικοί και οι δύο Παγκόσμιοι πόλεμοι, ο Εμφύλιος, η Μικρασιατική Καταστροφή, η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι.

Χαρίκλεια Βίτσα πέθανε

Από τα δέκα αδέλφια της, ήταν η τελευταία που έφυγε από τη ζωή. Μετεγκαταστάθηκε πριν από πολλά χρόνια στην ορεινή Ναυπακτία, όταν ήρθε από την Κωνσταντινούπολη.

Στην τελευταία της κατοικία στο Τρίκορφο Δωρίδος, τόπο καταγωγής της, την συνόδευσαν σήμερα τα παιδιά της, εγγόνια και δισέγγονα και φίλοι.

Θλίψη επικρατεί και με την είδηση πως έφυγε από την ζωή ο 14χρονος γιος Έλληνα ποδοσφαιριστή, μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Πηγή: ΕΡΤ Πάτρας