«Είχε τσιμπήσει τον γιο μου ...» - Το άγνωστο περιστατικό που αποκάλυψε η Ελένη Μενεγάκη στον αέρα της εκπομπής της

Με αφορμή τις μωβ μέδουσες

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
«Είχε τσιμπήσει τον γιο μου ...» - Το άγνωστο περιστατικό που αποκάλυψε η Ελένη Μενεγάκη στον αέρα της εκπομπής της

Με αφορμή τις μωβ μέδουσες που έχουν εμφανιστεί σε πολλές θάλασσες φέτος, η Ελένη Μενεγάκη - που νωρίτερα είχε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα- την Πέμπτη 30/6 έκανε μία αποκάλυψη στον αέρα της εκπομπής της για τον γιο της, Άγγελο Λάτσιο, που είχε ένα τέτοιο περιστατικό.

Συγκεκριμένα μίλησε για όσα έπαθε όταν κολυμπούσε. Η παρουσιάστρια θυμήθηκε ένα σκηνικό από το παρελθόν, όταν μια μέδουσα είχε τσιμπήσει τον γιο της, Άγγελο και ταλαιπωρήθηκε για έναν ολόκληρο χρόνο.

Το σκηνικό που αποκάλυψε η Ελένη Μενεγάκη με τον Άγγελο Λάτσιο

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Εμένα που είχε τσιμπήσει τον γιο μου όταν ήταν πολύ μικρούλης σε ένα ταξίδι μας στο εξωτερικό. Με τα πλοκαμάκια πάνω στο κορμί του. Φαντάσου τώρα τι μέδουσα ήταν. Δεν έβγαιναν. Ξαφνικά εκεί που κολύμπαγε το παιδάκι άρχιζε να ουρλιάζει πολύ έντονα. Ουρλιαχτά! Εκεί τότε μας έβαλαν ξύδι. Νερόξυδο.

Χλιαρό νερό και έριξαν μέσα ξύδι. Ήταν πολύ μικρό το παιδί και δεν ξέραμε αν ήταν αλλεργικό. Και εγώ είχα ακουμπήσει. Τα σημάδια πέρασε ένας χρόνος για να φύγουν από το κορμί του Άγγελου που ήταν τότε 3-4 ετών. Ένας χρόνος. Αφού έλεγα δε θα φύγουν ποτέ τα σημάδια. Να προσέχετε γενικώς»!

Πώς χρησιμεύει η μαγειρική σόδα στο τσίμπημα της μωβ μέδουσας

Ένα από τα θέματα που απασχολεί τους Έλληνες έχει να κάνει με την παρουσία μεγάλων πληθυσμών από μωβ μέδουσες κοντά σε πολλές παράκτιες περιοχές της Ελλάδας. Ένας από τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί το επίπονο τσίμπημά της, είναι με μαγειρική σόδα, η οποία άλλωστε βοηθάει και στα τσιμπήματα από κουνούπια (δείτε εδώ με ποιο τρόπο).

Το τσίμπημα της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που περιέχει. Είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μοβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλί-καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

  • Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
  • Ένα τσιμπιδάκι.
  • Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
  • Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
  • Αντισταμινικό χάπι.
  • Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort.

Μωβ Μέδουσα τσίμπημα