«Αν θέλουμε να πάψουν να μας περνάνε για βλάκες...» - Η αλήθεια του Τάσου Δούση για τις φωτιές

«Μας περνάνε για βλάκες η μήπως είμαστε;»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Αν θέλουμε να πάψουν να μας περνάνε για βλάκες...» - Η αλήθεια του Τάσου Δούση για τις φωτιές

Με ένα εκτενές κείμενο, ο γνωστός δημοσιογράφος - εκδότης, Τάσος Δούσης, αναφέρεται στις επικείμενες εκλογές και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ψηφίσουν με διαφορετικά κριτήρια μετά τη μεγάλη καταστροφή που βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες 7 ημέρες.

Η ανάρτηση του Τάσου Δούση

«Μας περνάνε για βλάκες η μήπως είμαστε;

Η λέξη προέρχεται από το ουσιαστικό «βλάκας» ή «βλαξ», με ρίζα το βλᾱ- < *μλᾱ- πβ. μαλ-ακός, μαλ-θ-ακός και μ(α)λάκ-ς = μλαξ = βλαξ - βλ. ρήμα «βλακεύω»

Βλακεία ως συμπεριφορά είναι η επανάληψη βλακωδών πράξεων από το ίδιο άτομο ή ομάδα που καταδεικνύουν φαινομενικά ανεξήγητη αδυναμία προσαρμοστικής μάθησης ή άρνηση προόδου.
Θα εξηγήσω…

Το Ευρωπαϊκό Σύστηµα Πληροφοριών ∆ασικών Πυρκαγιών (effis.jrc. ec.europa.eu) λεει:Το σύνολο των καµένων εκτάσεων το 2023 είναι (έως αυτή τη στιγµή) το 1,09% της έκτασης της χώρας, έναντι ετήσιου µέσου όρου 0,33% κατά την περίοδο 2006-2022. Το δεύτερο είναι ότι καµιά χώρα δεν παρουσιάζει τη δική µας εικόνα το 2023 ως προς τις καµένες εκτάσεις. Εχουµε, δυστυχώς, ιδιαίτερα χαµηλή επίδοση µεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Άρα καιγόμαστε παραπάνω απ όσο πρέπει. Συμπέρασμα κάτι δεν κάνουμε καλά. Σωστά; Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να τα βάλουμε κάτω τα πράγματα(διαχρονικά) και να διορθώσουμε αυτό που ΔΕΝ κάνουμε καλά! Απλό,κατανοητό εύκολο. Το συμπέρασμα αφορά ΟΛΟΥΣ τους κυβερνώντες και τους άρχοντες τις τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράδειγμα.

Η ΔΕΗ μέσω των καλωδίων και των μετασχηματιστών αποδεδειγμένα είναι ο μεγαλύτερος εμπρηστής στην πατρίδα μας. Κάνουμε κάτι γι αυτό εδώ και δεκαετίες; Απάντηση ΟΧΙ. Τα χωράφια-οικόπεδα που δεν καθαρίζουν οι πολίτες είναι βόμβα φωτιάς. Κάνουν οι δήμοι κάτι γι αυτό,έχουν επιβάλει πρόστιμα έχουν καθαρίσει τα χωράφια; Απάντηση ΟΧΙ. Είναι μια σειρά από πράγματα που ΔΕΝ κάνει το κράτος για πρόληψη. Δεν ψάχνω το γιατί,απλά συμβαίνει. Αποδεκτό; Αποδεκτό πιστεύω για τον μέσο Έλληνα πως έχει ευθύνες η εκάστοτε κυβέρνηση(ΝΔ ΤΩΡΑ πριν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΣ) και γενικότερα η παθογένεια τους ελληνικού κράτους σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα.

Το λογικό θα ήταν να πέσουν επάνω και να το διορθώσουν. Συμβαίνει αυτό η θα συμβεί στο μέλλον; ΟΧΙ!!! Γιατί; Γιατί μας θεωρούν όλους βλάκες και θα το αποδείξω. Γνωρίζουν ΟΛΟΙ πολιτικοί δήμαρχοι περιφερειάρχες πως μόλις σβήσουν οι φωτιές ΚΑΝΕΝΑΣ μας δεν θα ασχοληθεί και ας καεί και η μισή Ελλάδα και προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση με την επικοινωνία του ΤΩΡΑ. Τι κάνουν;

Ανακαλύπτουν αόρατες «υβριδικές απειλές». Μας καίνε οι Τούρκοι οι Ρώσοι οι μετανάστες…οι εξωγήινοι κλπ! Και εγώ σας λέω πως έτσι είναι,να πάρω αυτό το ακραίο σενάριο. Γιατί δεν κάνουμε τον εμπρησμό κακούργημα, και την αυθαίρετη δομή σε δασικό επίσης κακούργημα. Κάντε το τι περιμένετε έτσι θα πήγαιναν φυλακή οι εμπρηστές και θα σταμάταγαν οι εμπρησμοί. Γιατί δεν το κάνουμε ΤΩΡΑ.

Με τη σπερµολογία περί δολιοφθοράς, το κράτος εµφανίζεται ως διπλά ανίκανο: Ούτε να αµυνθεί στην (παγκόσµια και ακατανίκητη) κλιµατική απειλή µπορεί· ούτε τους θρυλούµενους εµπρηστές να συλλάβει. Ρωτάω.Που είναι ο στρατος η αστυνομία η ΕΥΠ; Αν είναι τόσο εύκολο να μας καίνε, όπως εύκολο ήταν να κατέβουν 200 αληταράδες απο την Κροατία και να σκοτώσουν,τότε κλάφτα Χαράλαμπε!

Γνωρίζουν πως αυτό δεν συμβαίνει. Το κράτος έχει εικόνα και έχει αποδείξει πως ξέρει να αντιδρά σε κρίσεις αλλά σου λέει… «Οι βλάκες θα το φάνε» επενδύουν στον φανατισμό,την άγνοια,το μίσος προσπαθώντας να κρύψουν την ανικανότητα τον ωχαδελφισμο και το πελατειακό σύστημα. Γιατί αυτό είναι πιο εύκολο. Ανοίγουν την πόρτα του φρενοκομείου σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες που φτάνουν μέχρι και στην αυτοδικία. Αυτό-υπονομεύουμε την ίδια μας την ύπαρξη αδιαφορώντας για το τι θα ξημερώσει στην ζούγκλα που φτιάχνουμε.

Χρειάζονται τουλάχιστον δύο δεκαετίες για να ξαναγεννηθεί ένα δάσος, λένε οι ειδικοί (αν πρόκειται για έλατα ή μαύρη πεύκη, ο χρόνος είναι υπερδιπλάσιος), υπό την προϋπόθεση ότι η καμένη περιοχή θα μπει σε αυστηρό καθεστώς προστασίας. Για να επανέλθει όμως ολόκληρος ο κύκλος της ζωής στην προ πυρκαγιάς οικολογική ισορροπία, για να αποκατασταθούν δηλαδή και οι πληθυσμοί των ζώων, μισός αιώνας ίσως δεν φτάσει. Ακόμη και τότε, κάποια είδη δεν αποκλείεται να έχουν χαθεί για πάντα από το συγκεκριμένο οικοσύστημα.

Η συζήτηση περί ευθυνών έχει γίνει, έχει εξαντληθεί και σχεδόν έχει κουράσει. Οι πολίτες έχουν ένα µεγάλο όπλο: την ψήφο. Σε λιγότερο από δύο µήνες, στη χώρα θα στηθούν κάλπες για να εκλεγούν ή να επανεκλεγούν οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες. Ο ρόλος τους στην προετοιµασία και πρόληψη εκτάκτων αναγκών είναι ιδιαίτερα σηµαντικός. ∆υστυχώς, ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης προσελκύει ένα κοµµάτι από στελέχη πολύ χαµηλού επιπέδου. Χαρακτηριστικό είναι πως την ώρα που καιγόταν η Πάρνηθα, εκλεγµένοι αλλά και υποψήφιοι πόσταραν τις διακοπές τους.

Αν θελουμε να πάψουμε να μας περνάνε για βλάκες πρέπει να ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανθρώπους σοβαρούς πέρα και πάνω απο κομματικές ταμπέλες. Πρέπει να ψηφίσουμε ανθρώπους σοβαρούς γνωστές και άξιους που αληθινά ενδιαφέρονται για την πατρίδα και τον εθνικό μας πλούτο. Για μια φορά στην ζωη μας ας... διαβάστε την συνέχεια εδώ.