Ελληνικός καφές σαν "λουκούμι" - Τα μυστικά που κρύβουν οι γιαγιάδες για σωστό καϊμάκι

Θα σε παρακαλάνε να τους πεις πως τον κάνεις τόσο τέλειο

Ελληνικός καφές σαν

Θες να φτιάξεις ελληνικό καφέ αλλά δεν σου πετυχαίνει σωστά το καϊμάκι και... το έχεις γυρίσει σε fredo espresso; Στο Youweekly.gr πήραμε σήμερα την απόφαση να σου αποκαλύψουμε όλα τα μυστικά που κρύβουν οι γιαγιάδες για ένα ελληνικό καφέ σκέτο... "λουκούμι".

Είσαι έτοιμη να σε παρακαλάνε να τους φτιάξεις ελληνικό καφέ από τα χεράκια σου;

Η ιεροτελεστία του ψησίματος - Η ουσία είναι στο άρωμα!

Χρειάζεται σιγανή φωτιά και το καλύτερο χαρμάνι, μόνο έτσι αναδεικνύονται τα αρώματα του. Η γιαγιά Σωσώ δεν παίρνει ποτέ καφέ από το σούπερ μάρκετ, αλλά πάντα εδώ και 50 χρόνια επισκέπτεται το ίδιο καφεκοπτείο για τον καθιερωμένο φρεσκοκομμένο της καφέ. Η κούπα πρέπει να είναι λευκή, και το καϊμάκι πάντα πυκνό χωρίς περιττές μπουρμπουλήθρες.

Βασικοί κανόνες για σωστό καϊμάκι στον ελληνικό καφέ

Πάντα σερβίρουμε με ένα μεγάλο ποτήρι δροσερό νερό, ακόμα κι αν ο άλλος δεν πρόκειται να πιει. Η κίνηση αυτή ενέχει μέσα της την χειρονομία της έγνοιας και της φροντίδας, μια πλήρης προσφοράς από καρδιά. Γι αυτό αν έχει προσέξει κάποιοι κάνουν πάρα πολύ καλό καφέ σε σύγκριση με άλλους, ακόμα κι αν στη διάθεση τους έχουν τα ίδια υλικά. Είναι το χέρι που μετράει!

Δεν βουτάμε μέσα κέηκ και κουλουράκια, γιατί τα συστατικά τους (σουσάμι, βούτυρο, αρωματικά) αλλοιώνουν την γεύση του καφέ.

Όση ώρα ο καφές είναι στο μπρίκι δεν ανακατεύουμε συνέχεια ούτε αφήνουμε μέσα το κουταλάκι.

Για τέλειο καϊμάκι, προσέχουμε όταν πάει να φουσκώσει ο καφές, τραβάμε το μπρίκι και χτυπάμε μια φορά προσεκτικά το μπρίκι στον πάγκο, ώστε με το τράνταγμα να κάτσει λίγο και το ξαναβάζουμε να φουσκώσει.

Δεν ρίχνουμε τον καφέ μέσα στη φλυτζάνα από ύψος ανάλογο του καταρράκτη του Νιαγάρα αλλά ούτε το μπρίκι πρέπει να ακουμπάει το χείλος της φλυτζάνας.

Ο κλασικός τρόπος σερβιρίσματος είναι με λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού, αλλά η γιαγιά Σωσώ προσφέρει ό,τι μπορεί να υπάρχει και να μην υπάρχει μέσα στα ντουλάπια της!

Μπορείς να δώσεις στον καφέ σου άρωμα, ρίχνοντας μέσα λίγη κανέλα, βανίλια ή ένα μικρό κομματάκι μαστίχα.

Απαραβίαστη αρχή

Ποτέ, μα ποτέ, δεν βάζουμε γάλα μέσα στον ελληνικό καφέ. Υπάρχει μια πάρα πολύ παλιά τούρκικη παροιμία που λέει ότι το γάλα στον καφέ μέσα είναι σκέτος θάνατος για το στομάχι. Έτσι, αν σε δει η γιαγιά Σωσώ να προσθέτεις γάλα, θα τονίσει με ιδιαίτερη έμφαση την ισχύ της παροιμίας, και θα σου δώσει και παραδείγματα.

Οι σωστές δοσολογίες - Τα μυστικά των γιαγιάδων για έναν ελληνικό καφέ "λουκούμι"

Για έναν απλό καφέ

1 φλιτζάνι του καφέ = 75 γρ. νερό

1 κουταλάκι του γλυκού καφές (φουσκωτό) = 7 γρ.

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (κοφτή) = 3 γρ.

Σκέτος

Καφές χωρίς ζάχαρη.

Μέτριος

Μια δόση καφέ μια δόση ζάχαρη, συν πλην ζάχαρη για να τον κάνουμε πιο πικρό ή γλυκό.

Γλυκός

Μια δόση καφέ δύο δόσεις ζάχαρη, επιπλέον ζάχαρη για πολύ γλυκό.

Για έναν ελαφρύ ελληνικό καφέ

Βάζουμε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού καφέ. Ζάχαρη κατά προτίμηση. Τον σερβίρουμε από ψηλά.

Για έναν βαρύ ελληνικό καφέ

Βαρύς σκέτος, βαρύς μέτριος, ή βαρύς γλυκός: Από μισή έως μια δόση καφέ και ζάχαρη επιπλέον, ακουμπάμε το μπρίκι στο χείλος του φλιτζανιού μας και σερβίρουμε. Τον σερβίρουμε με το μπρίκι να ακουμπάει στο φλιτζάνι.

Για καφέ βραστό

Είναι ο καφές που όταν πάει να φουσκώσει θα τον βγάλουμε από τη φωτιά, θα τον χτυπήσουμε στον πάγκο ώστε να κάτσει το κατακάθι και τον ξαναβάζουμε στην εστία μας να ξαναφουσκώσει. Σερβίρουμε από ψηλά στο φλιτζάνι.

Για μερακλίδικο ελληνικό καφέ

Είναι ο καφές όπου θα τον σιγοβράσουμε σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα (20 λεπτά). Είναι ο καφές που δεν χρειάζεται ανακάτεμα.

Ωστόσο, για να ξέρεις κινδυνεύει η υγεία σου αν πίνεις καφέ πριν τις 9.30! Οπότε σταμάτα το!