Lifebuoy: Πως η ιστορία του άλλαξε τα πάντα στην υγιεινή των χεριών!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Lifebuoy: Πως η ιστορία του άλλαξε τα πάντα στην υγιεινή των χεριών!

Μπορεί σήμερα η συχνή απολύμανση των χεριών να έχει μπει για τα καλά μέσα στη ζωή μας ως ένα ισχυρό «όπλο» ενάντια στην πανδημία του covid-19 όμως αυτό δεν ήταν κάτι που έγινε τόσο απλά και εύκολα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 127 χρόνια, στη Βρετανία, όταν για πρώτη φορά παρασκευάστηκε μια «μπάρα» σαπουνιού με αντιβακτηριδιακή δράση. Το Lifebuoy, η χαρακτηριστική κόκκινη μπάρα σαπουνιού, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα, ήταν εκείνη που θα άλλαζε τις καθημερινές συνήθειες ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε ό,τι αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα των χεριών.

lifebuoy υγιεινή

Και αυτό γιατί μπορεί η βικτωριανή εποχή να έμενε στην ιστορία της Βρετανίας ως μια περίοδο ορόσημο για την ευημερία, την εθνική υπερηφάνεια και την περιβόητη… σεμνοτυφία της, όμως ακόμη θα ήταν και μια εποχή που θα στιγματιζόταν από το υψηλό ποσοστό θνητότητας μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού εξαιτίας μεταδοτικών ασθενειών, όπως η χολέρα.

Ευτυχώς βέβαια στο κακό αυτό σενάριο έβαλε φρένο μια μοναδική εφεύρεση, το 1894, από το Βρετανό εφευρέτη και ανθρωπιστή Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ. Ποια ήταν αυτή; Το Lifebuoy-που σημαίνει σωσίβιο- ένα «σαπούνι με αποστολή» ή αλλιώς ένα πρωτοποριακό, προσιτό στην τιμή προϊόν με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που, όπως έλεγε χαρακτηριστικά και ο ίδιος είχε ως σκοπό να καταστήσει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους»

σαπούνι

Η αρχή ενός θρύλου

Η συμβολή του Lifebuoy στην εξοικείωση των Βρετανών με τη σωστή υγιεινή των χεριών ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς με αυτόν τον τρόπο έγινε η ασπίδα για να προστατευτούν χιλιάδες ζωές που κινδύνευαν από τη διασπορά της μεγάλης εκείνης επιδημίας. Και όταν, το 1918, ακολούθησε η Ισπανική γρίπη, το Lifebuoy ήταν ήδη εκεί, έχοντας εκπαιδεύσει στο μεταξύ εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη σημασία της σωστής υγιεινής των χεριών. Και δεν σταμάτησε εκεί… αφού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το «θρυλικό» σαπούνι στήριξε τους πολύπαθους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου, με κινητές μονάδες λουτρών, που έδιναν στη ζωή τους μια νότα αισιοδοξίας . Στις αρχές του αιώνα μας και το συγκεκριμένα το 2010, το Lifebuoy έβαλε έναν ακόμη πιο ψηλό στόχο: να προσεγγίσει, έως το 2020, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε πάνω από 30 χώρες και να τους εκπαιδεύσει στη σωστή υγιεινή των χεριών – μια απλή διαδικασία που προστατεύει από τη μετάδοση ασθενειών.

lifebuoy σαπούνι

Παράλληλα, το Lifebuoy έχει αναλάβει μια ακόμη σημαντική ανθρωπιστική αποστολή μέσα από το πρόγραμμα “Help a Child Reach 5”. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία-εκστρατεία έχει ως στόχο να βοηθήσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί να φτάσουν (και να ξεπεράσουν) την ηλικία των 5 ετών. Σημείωσε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα 5 χρόνια τους, εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία, ενώ πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν τα παιδιά έπλεναν συχνά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

Σήμερα, στην εποχή μιας ακόμη πρόκλησης, που δεν είναι άλλη από την πανδημία του κορονωϊου, το Lifebuoy, είναι έτοιμο να ριχτεί στη μάχη ενάντια στον αόρατο αυτό εχθρό με συμμάχους όλα τα προϊόντα της ομώνυμης σειράς-τα οποία σύντομα θα βρεις σε όλη την Ελλάδα-και να βγει νικητής δικαιώνοντας τον άξια κερδισμένο τίτλο του θρύλου.

*Για περισσότερα μπες στο https://www.lifebuoy.co.uk

lifebuoy καθαριότητα