«Κοριτσάρες κάψτε τα όλα και όλες εμείς μαζί σας» - Οι γυναίκες στο Ιράν κόβουν τα μαλλιά και καίνε τις χιτζάμπ τους

Γράφουν ιστορία με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Twitter
Twitter

Το Twitter δεν ασχολείται μόνο με τον σχολιασμό σειρών και ριάλιτι, αλλά και με κοινωνικά φαινόμενα που συγκλονίζουν τον πλανήτη, όπως για παράδειγμα η εξέγερση των γυναικών στο Ιράν.

Συγκεκριμένα, σε ρυθμούς της λαϊκής οργής που προκάλεσε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμινί, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών, με την κατηγορία ότι φορούσε λάθος τo μαντήλι της κινείται τις τελευταίες μέρες το Ιράν.

Μάλιστα, οι γυναίκες δεν δίστασαν να διαδηλώσουν με ψαλίδια στα χέρια και χωρίς χιτζάμπ ενώ μάλιστα τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει δείχνουν γυναίκες να κόβουν τα μακριά μαλλιά τους υπό τις επευφημίες του πλήθους, ανάμεσά τους άνδρες που στηρίζουν τις πολυπληθείς διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα, εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη πριν έξι ημέρες των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

Τι συνέβη στο Ιράν και ξεκίνησε η εξέγερση

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για να τις διαλύσει.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η λέξη Ιράν βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στα πρώτα trends του Twitter, με τους χρήστες μεταξύ άλλων να τονίζουν πως η εξέγερση των γυναικών στο Ιράν είναι το πιο αισιόδοξο γεγονός των τελευταίων ετών.

Τα tweets για την εξέγερση των γυναικών στο Ιράν