Τα "μυστικά" των βοτάνων - Έτσι θα αδυνατίστε γρήγορα και φυσικά!

Τα βότανα κρύβουν μυστικά που βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Τα

Πώς τα βότανα συνδέονται με την απώλεια βάρους. Μπορούμε να αδυνατίσουμε με φυσικούς και εύκολους τρόπους; Ορίστε μερικές χρήσιμες συμβουλές!

Συχνά καταφεύγουμε σε ακραίες λύσεις και δίαιτες που μπλοκάρουν τον οργανισμό μας, για να χάσουμε κάποια περιττά κιλά, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εύκολο να εμπιστευτούμε το φαρμακείο της φύσης ή αλλιώς βότανα και σπόρους, που μπορεί να βρίσκονται στην κουζίνα μας.

Όντως λειτουργούν;

Και όμως, τα βότανα βοηθούν πολύ στο αδυνάτισμα! Κάποια προκαλούν θερμογένεση, άλλα μειώνουν την όρεξη και κόβουν τις λιγούρες, τα περισσότερα από αυτά είναι διουρητικά και τέλος καθαρίζουν το έντερο. Γενικότερα βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού που αντικειμενικά είναι το Α και το Ω μιας δίαιτας. Οδηγούν στην απώλεια βάρους και λίπους, όμως, όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και σε ό,τι αφορά τα βότανα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη δοσολογία και στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα τα χρησιμοποιήσετε. Διαβάστε σήμερα για τα καλύτερα βότανα και επιλέξτε αυτό που θα καλύψει τις δικές σας ανάγκες, καθώς... το φαρμακείο της φύσης είναι πάντα το πιο αποτελεσματικό! Και τι κάθεστε; Στο μεσοδιάστημα, βάλτε το νερό να βράζει.

Extra tip: Μην αναλώσετε χρόνο για να βρείτε τον ιδανικό συνδυασμό βοτάνων. Καλό είναι να βάζετε έναν στόχο τη φορά. Τέλος, παράλληλα με την πρόσληψη των παρακάτω βοτάνων, ιδανικό θα ήταν να κάνετε και κάποιο είδος άσκησης μαζί.

Πως θα αδυνατίσουμε γρήγορα και με φυσικό τρόπο χρησιμοποιώντας βότανα

Γενικές οδηγίες για τα ροφήματά σας

Οι τρόποι για να ετοιμάσετε τα ροφήματά σας είναι δύο: Ως έγχυμα και ως αφέψημα.

Εγχυμα: Ο τρόπος που προτιμούν οι Αγγλοι, καθώς δεν ταλαιπωρούν το βότανο και έτσι -όπως τονίζουν- δεν καταστρέφουν τις θεραπευτικές του ουσίες. Συγκεκριμένα, αφήνουμε το νερό να φτάσει στους 100 βαθμούς Κελσίου (όταν αρχίζει να κοχλάζει) και το παίρνουμε από τη φωτιά. Καλό είναι να το αφήσουμε ένα δυο λεπτά να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το βότανό μας και το σκεπάζουμε για πέντε λεπτά.

Αφέψημα: Ο ελληνικός και πατροπαράδοτος τρόπος. Αυτό θέλει να πιέζουμε το βότανο προκειμένου να βγάλει τις ωφέλιμες ουσίες του. Ενδείκνυται για ρίζες και βότανα με σκληρά φύλλα. Σε αυτή την περίπτωση ο βρασμός του νερού γίνεται μαζί με το βότανο της επιλογής μας και στη συνέχεια πρέπει να σουρωθεί. Οσο πιο σκληρό είναι το βότανο (αν έχει και ξυλαράκια δηλαδή) τόσο περισσότερο βράσιμο θα χρειάζεται.

Top tip: Μην προσθέτετε γάλα στο ρόφημά σας, καθώς χάνει ένα μέρος των θεραπευτικών του ουσιών, ενώ αν θέλετε να γίνει γλυκό, χρησιμοποιήστε αυστηρά μέλι. Σε περίπτωση που έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, χρόνιο ή μη, μη διστάσετε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας προκειμένου να αποφύγετε τυχόν παρενέργειες.

Τα βότανα

Λουίζα – Κατά του λίπους και της κατακράτησης υγρών

Μην τη φοβηθείτε! Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και παράλληλα κόβει την πείνα. Σύμμαχος κάθε δίαιτας αλλά και κάθε γυναίκας που δεν θέλει να τσιμπολογάει συνεχώς. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα για αδυνάτισμα και συνήθως βρίσκεται πρώτη στις λίστες των διαιτολόγων και διατροφολόγων. Η λουίζα ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τα υγρά στο σώμα σας και να σας απαλλάσσει από την κατακράτηση. Αυτό είναι το δυνατότερο σημείο της και συνήθως χρησιμοποιείται για την αποβολή των υγρών και την αποτοξίνωση. Είναι προφανώς διουρητική και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αν έχετε υπόταση, προσέξτε αυτό το τελευταίο κομμάτι.

Top tip: Για να φτιάξετε το έγχυμα, χρησιμοποιήστε 3 κουταλάκια γλυκού λουίζα σε μία κούπα νερό. Μπορείτε να πίνετε μέχρι και τρεις κούπες την ημέρα, αν και πιστεύω ότι με δύο μόνο, πρωί και βράδυ, θα είσαστε μια χαρά. Μπορείτε στην πορεία της δίαιτάς σας να μειώσετε τις κούπες σε μία την ημέρα (το πρωί).

Σπιρουλίνα - Για να κοπεί η όρεξη μια και καλή

Λέγεται ότι η σπιρουλίνα μπορεί να σας βοηθήσει σε περίπτωση που υποφέρετε από βουλιμία ή γενικότερα αν έχετε την τάση να βρίσκετε λύση στα προβλήματά σας ανοίγοντας το ψυγείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, όσων το δοκίμασαν, σταμάτησαν τα τσιμπολογήματα ανάμεσα στα γεύματα. Αν δεν δείτε αποτελέσματα σύντομα, δώστε λίγο περισσότερο χρόνο, καθώς μεγάλη μερίδα κόσμου που τη δοκίμασε άργησε αρκετά να δει αποτελέσματα.

Top tip: H σπιρουλίνα από τη Νιγρίτα Σερρών θεωρείται η καλύτερη με καθαρή ουσία στην Ελλάδα, που μάλιστα ενδείκνυται για όλη την οικογένεια. Θα τη βρείτε σε σκόνη. Διαλύστε ένα κουταλάκι σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το. Ορισμένοι, αντί για νερό, το διαλύουν σε χυμό φρούτων καθώς έτσι χαρίζει περισσότερη ενέργεια.

Αψιθιά - Μεταβολίζει τη ζάχαρη

Δεν κάνει θαύματα, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να φάτε ένα οικογενειακό παγωτό, στη συνέχεια να πιείτε ένα ρόφημα με αψιθιά και να είναι σαν να μη φάγατε ποτέ το παγωτό! Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως έχει την ικανότητα να «σπρώξει» τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε προκειμένου να μεταβολιστούν πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό.

Top tip: Ιδανικό και για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Γκουαρανά - Τέλος στην πείνα, τέλος στην εξάντληση

Αλλοι λένε πως πρόκειται για ένα φυσικό υποκατάστατο του καφέ, παρόλο που έχει περισσότερη καφεΐνη από το αγαπημένο μας ρόφημα. Αλλοι πως επιταχύνει τον μεταβολισμό και άλλοι πως δίνει δύναμη. Ο,τι από αυτά και να θέλετε, το γκουαρανά λοιπόν είναι η λύση. Για την ακρίβεια, θα σας απαλλάξει από την εξάντληση των πρώτων ημερών μιας δίαιτας και βέβαια από την πείνα που τη συνοδεύει. Οποιος το χρησιμοποιεί συστηματικά θα πετύχει το τέλος της ανεξάντλητης πείνας, σε συνεργασία με μια ώθηση ενέργειας. Σίγουρα είναι ένας ακόμα τρόπος για να χάσετε βάρος με φυσικό τρόπο. Συνδυάστε με άσκηση για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Top tip: Πιείτε το ρόφημα δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες και αν θέλετε να συνεχίσετε,

συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας.

Μάραθος - Ξεφουσκώστε ελεύθερα!

Αν πίνετε πολλά αναψυκτικά που προκαλούν φουσκώματα, αν αγαπάτε τις λιπαρές τροφές που επίσης κάνουν την κοιλίτσα να φαίνεται διπλάσια, ένα τσάι με βάση τον μάραθο είναι ό,τι πρέπει. Με έναν... μαγικό τρόπο θα νιώσετε το σώμα σας πολύ πιο ελαφρύ και αναζωογονημένο. Καθώς ο μάραθος είναι και ιδιαίτερα διουρητικός, θα αισθανθείτε τον οργανισμό σας αποτοξινωμένο.

Top tip: Θα τον βρείτε σε φύλλα ή και σε σπόρους. Αν θέλετε ένα σούπερ αποτέλεσμα, βράστε και τα δύο, σουρώστε και πιείτε το ρόφημα κρύο με παγάκια ή και ζεστό. Εναλλακτικά -αν δηλαδή δεν σας αρέσει η γεύση του- προτιμήστε να τον βάλετε στα φαγητά σας. Πιστέψτε μας, τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα ίδια.

Σημύδα - Κατά της κυτταρίτιδας

Δεν εννοούμε το ξύλο αλλά τα φύλλα που φυτρώνουν στα δέντρα της σημύδας! Αυτά, λοιπόν, σε ρόφημα -τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και μετά τα σουρώνουμε- καταπολεμούν την κυτταρίτιδα. Αρκεί βέβαια να πίνουμε δύο ροφήματα, ένα το πρωί και ένα το βράδυ, και να μην το ξεχνάμε.

Top tip: Αν η γεύση του δεν σας αρέσει -πολύ πιθανό- μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξετε κομπρέσες. Βουτήξτε καθαρό πανί μέσα στο ζεστό ρόφημα και αφήστε πάνω στα επίμαχα σημεία για 15 λεπτά. Επαναλάβετε τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα φέρτε τα φύλλα σημύδας σε επαφή με το δέρμα σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με φύλλα βασιλικού.

Μαϊντανός - Για χάσιμο πόντων στους γλουτούς

Το σημαντικότερο ίσως βότανο που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας αλλά λίγοι πραγματικά του δίνουν τη σημασία που του αξίζει. Για την ακρίβεια, φάτε όσο μαϊντανό μπορείτε μέσα στην ημέρα. Περιέχει μεγάλες ποσότητες καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμινών Α και C. Θα σας βοηθήσει να διώξετε το πρήξιμο στην κοιλιά που ειδικά το καλοκαίρι δημιουργείται, ενώ περιορίζει την κυτταρίτιδα.

Top tip: Οπως και με όλα τα βότανα, έτσι και με τον μαϊντανό αποφύγετε την υπερκατανάλωση, τουλάχιστον όχι πριν μιλήσετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Αν θέλετε να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα τη γεύση του, προσθέστε λίγο λεμονάκι.

Φυτολάκα - Η λύση στο τοπικό αδυνάτισμα

Καίει το λίπος. Συγκεκριμένα, λένε πως κινητοποιεί τον λιπώδη ιστό και στη συνέχεια τον εξαφανίζει. Οκτώ στις δέκα γυναίκες που τη δοκίμασαν δήλωσαν πραγματικά ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα.

Top tip: Στο εμπόριο θα βρείτε φυτολάκα σε σταγόνες. Μην την προτιμήσετε, καθώς είναι ιδιαίτερα ακριβή και κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά με τη βιολογική. Λίγη ποσότητα σε κάθε ρόφημα αρκεί για να κάνει δουλειά.

Ταραξάκο - Μειώστε τις λιγούρες

Κάποιοι το αποκαλούν μαγικό βότανο! Γιατί; Γιατί κόβει την πείνα και καθαρίζει το συκώτι. Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία του αδυνατίσματος, ενώ ρυθμίζει και τη χοληστερίνη στους άντρες. Εννοείται πως και αυτό το βότανο είναι διουρητικό, όμως σε αυτή την περίπτωση ίσως πρέπει να το σκεφτείτε ξανά, καθώς μέσα στην ημέρα οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα θα είναι πολύ περισσότερες απ’ ό,τι με κάθε άλλο βότανο. Εκτός από τα παραπάνω, μεταβολίζει τα λίπη και τη ζάχαρη, ενώ ως μπόνους θα μειώσει τις λιγούρες σας. Αρκετοί διαιτολόγοι το προτείνουν ως ρόφημα παράλληλα με μια δίαιτα.

Top tip: Το ταραξάκο είναι το βότανο που μπορείτε να συνδυάσετε με ακόμα ένα της επιλογής σας.

Σέλινο - Δημιουργεί πληρότητα

Και το σέλινο είναι διουρητικό, ενώ δύο κούπες από αυτό την ημέρα θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον αριθμό των γευμάτων, καθώς δημιουργεί εύκολα πληρότητα χάρη στις φυτικές ίνες που διαθέτει και η όποια λιγούρα ή διάθεση για γλυκό θα εξαφανιστεί. Το μόνο θέμα είναι η γεύση που ως ρόφημα δεν αρέσει σε πολύ κόσμο. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να το απολαμβάνετε ως φαγητό.

Top tip: Βράστε πέντε ρίζες σέλινο μαζί με τα φύλλα του σε αρκετό νερό και πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα.

Ρίγανη - Μείωση βάρους

Η αγαπημένη μας και μυρωδάτη ρίγανη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά αλλά και ένα αποτελεσματικό βότανο για το αδυνάτισμα. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της λεγόμενης ορμόνης της ευτυχίας, ώστε να έχετε καλή διάθεση και να αποφεύγετε την παγίδα του τσιμπολογήματος.

Top tip: Βράστε την και πιείτε το ρόφημα ζεστό ή κρύο. Καταπολεμά τα φουσκώματα αλλά και τη δυσκοιλιότητα, που επίσης ευθύνονται για την αύξηση του βάρους.

Δώστε βάρος στη σωστή κατανάλωση των βοτάνων!

Σαφώς και είναι καλύτερο να απευθύνεστε στη... φύση για το αδυνάτισμά σας και πιθανόν κάποιες αρρώστιες, όμως θα πρέπει και πάλι να είστε προσεκτικοί, καθώς πολλά από τα βότανα είναι ισχυρά φάρμακα.

1. Σωστή φύλαξη: Ο καλύτερος τρόπος φύλαξης και διατήρησης των βοτάνων είναι σε γυάλινα βάζα. Προσοχή όμως: καλό είναι να μην κλείνουν αεροστεγώς, δηλαδή με φελλό, αλλά με ένα χάρτινο κάλυμμα, καθώς τα βότανα πρέπει να «αναπνέουν». Μην τα εκθέτετε σε ηλιακό φως και χώρους με υψηλά ποσοστά υγρασίας.

2. Το βάρος σας: Ατομα με μεγαλύτερο όγκο εννοείται πως χρειάζονται μεγαλύτερη δοσολογία βοτάνων από άτομα που είναι μικροκαμωμένα. Πρέπει λοιπόν να δώσετε μεγάλη προσοχή στις δοσολογίες ανάλογα με τις θεραπείες που ακολουθείτε, το αν είστε γυναίκα, άντρας ή παιδί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει σε αυτά να δείχνουν και οι ηλικιωμένοι, καθώς οι περισσότεροι κάνουν και χρήση φαρμάκων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα μιας δίαιτας που βασίζεται σε βότανα.

3. Τέσσερις εποχές: Ισως να μην το γνωρίζετε, αλλά κάποια βότανα έχουν άλλες ιδιότητες

ανάλογα με την εποχή που τα καταναλώνετε. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε θερμά κλίματα οι θεραπευτικές ιδιότητες κάποιων βοτάνων είναι μεγαλύτερης έντασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, η δοσολογία πρέπει να είναι μικρότερη.

4. Προσοχή στους συνδυασμούς: Μην μπαίνετε στη διαδικασία να αναμείξετε βότανα, αν δεν ξέρετε. Από τη μείξη τους μπορεί να καλυφθούν οι καλές ιδιότητες κάποιου ή και να προκύψει κάποια ένωση άκρως επιβλαβής για τον οργανισμό σας.

5. Οργανισμοί και αντιδράσεις: Επειδή παίρνει ταραξάκο η κολλητή σας και έχει παρατηρήσει μεγάλα αποτελέσματα, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς. Πρέπει λοιπόν κάθε βότανο να λαμβάνεται αρχικά σε μικρή δόση για να διαπιστωθεί αρχικά ότι δεν επιδρά αρνητικά στον οργανισμό σας. Μετά από δυο με τρεις μέρες και εφόσον δεν έχετε παρατηρήσει κάτι αρνητικό, μπορείτε να το λαμβάνετε κανονικά.

6. Εγκυμοσύνη: Μη λάβετε το οποιοδήποτε βότανο, αν πρώτα δεν έχετε συνεννοηθεί με τον γυναικολόγο σας. Τα πάντα επιδρούν διαφορετικά κατά τους εννέα μήνες της κύησης και συχνά οι γιατροί λένε πως τα βότανα πρέπει είναι θρεπτικά και οι ιδιότητές τους να μην ενεργούν στην περιοχή της κοιλιακής χώρας.

7. Νεύρα και πίεση: Κακός συνδυασμός τα δυο αυτά στοιχεία και άνθρωποι που έχουν και τα δυο επιβάλλεται να παίρνουν τα βότανα σε πολύ μικρότερη δόση από τη συνιστώμενη.

*ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αμελήσετε να μιλήσετε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για τα βότανα που χρησιμοποιείτε καθώς και για τον λόγο που αποφασίσατε να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

ΠΗΓΗ TV 24