Ο σωματότυπος σου μαρτυρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η υγεία σου!

Δώσε προσοχή!

Ο σωματότυπος σου μαρτυρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η υγεία σου!

Κι όμως ο σωματότυπος σου μαρτυρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η υγεία σου!

Ο σωματότυπός μας είναι το σχήμα του σώματός μας το οποίο έχει καθοριστεί γενετικά από τα γονίδιά μας και την κληρονομικότητα.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζουν οι καθημερινές μας συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας: η διατροφή όσο και η άσκηση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διάπλαση της γραμμής μας. Xάσε κιλά ανάλογα με το σωματότυπο σου - Τips για εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Οπως τονίζουν οι ειδικοί o σωματότυπος καθορίζεται με βάση το σημείο του σώματος στο οποίο συσσωρεύουμε το περισσότερο λίπος.

Το πιο σημαντικό όμως απ΄ όλα είναι πώς ο σωματότυπος κάθε ανθρώπου μπορεί να δίνει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. Το σχήμα του κορμιού μας αποτελεί σημαντικό βιολογικό δείκτη για την κατάσταση της υγείας μας.

Οι δύο βασικοί και συνηθέστεροι τύποι σώματος που έχουν ορίσει οι επιστήμονες είναι το «μήλο» και το «αχλάδι», ενώ η «κλεψύδρα» και ο «σωλήνας» είναι δύο ενδιάμεσοι σωματότυποι.

Στην πρώτη περίπτωση (μήλο), το λίπος συσσωρεύεται στο επάνω μέρος του σώματος, στην κοιλιά και γύρω από αυτή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση (αχλάδι) συσσωρεύεται κάτω από τη μέση, στους γοφούς και τους μηρούς.

Οσο για τον σωματότυπο κλεψύδρα, το δυνατό σημείο είναι η λεπτή μέση. Σε αυτόν τον σωματότυπο τα οπίσθια σε συνδυασμό με τους ώμους και τους γοφούς έχουν τις ίδιες σχεδόν αναλογίες σχηματίζοντας την ψευδαίσθηση μίας «κλεψύδρας».

Τέλος στον σωματότυπο σωλήνα παρατηρούμε λεπτά άκρα αλλά συνήθως αγύμναστα. Τόσο η μέση, όσο το στήθος και τα πόδια είναι πολύ λεπτά και μακριά, σχεδόν μονοκόμματα.

Σωματότυπος «μήλο»

Αν ανήκετε στο σωματότυπο μήλο μπορεί να έχετε την τάση να παίρνετε τα περισσότερα κιλά στην κοιλιά. Οπως τονίζουν οι ειδικοί το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς σχετίζεται άμεσα με τις παρακάτω τρεις παθήσεις: Καρδιοπάθεια, διαβήτης και καρκίνος. Καλό είναι να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες και να προτιμάτε τρόφιμα ολικής άλεσης, ψάρια και όσπρια. Οι άνθρωποι με αυτόν τον σωματότυπο είθισται να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Σωματότυπος «αχλάδι»

Εδώ το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στους μηρούς, τους γλουτούς και τα οπίσθια. Στο σωματότυπο «αχλάδι», ο οποίος είναι κλασσικός των μεσογειακών γυναικών, η μέση είναι στενή, ενώ οι γοφοί είναι φαρδύτεροι από την περιοχή του στήθους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες που έχουν σχήμα σώματος «αχλάδι» έχουν υψηλότερο ποσοστό οστεοπόρωσης, λόγω του επιπλέον βάρους που έχουν χαμηλά στους γοφούς. Επίσης, έχουν μικρές πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακές παθήσεις ή σακχαρώδη διαβήτη. Παρουσιάζουν όμως προβλήματα στις αρθρώσεις και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν κιρσούς. Ερευνες διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες που έχουν σώμα «αχλάδι» έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κιρσών από αυτές με σώμα «μήλο». Καλό είναι να περιορίζετε το αλάτι στο φαγητό και τα λιπαρά και να καταναλώνετε τροφές πλούσες σε ασβέστιο. Η αερόβια άσκηση διάρκειας μισής ώρας κάθε μέρα είναι ιδανική για αυτόν τον σωματότυπο.

Σωματότυπος «κλεψύδρα»

Σε αυτή την περίπτωση οι γοφοί και το στήθος έχουν τις ίδιες διαστάσεις με τη μέση σημαντικά πιο λεπτή (το σώμα θυμίζει κλεψύδρα). Το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στο πίσω μέρος των μηρών και το πάνω μέρος των χεριών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γυναίκες με αυτόν τον σωματότυπο είναι πιο γόνιμες και έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κατάθλιψη. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και την καφεΐνη, για να παραμείνετε υγιείς. Και θα πρέπει να καταναλώνετε υγιή λίπη όπως είναι το αβοκάντο, ο σολομός, τα καρύδια και το ελαιόλαδο. Καλό είναι να γυμνάσετε περισσότερο την περιοχή των γοφών και του στήθους και να δώσετε έμφαση στην ανόρθωση του στήθους καθώς και στη σύσφιξη των γλουτών.

Πηγή: Bovary.gr

Σωματότυπος αχλάδι; Αυτή είναι η σωστή διατροφή και άσκηση για να μειώσεις το λίπος στους γλουτούς!

Κλασικές Ελληνίδες

με σωματότυπο «αχλάδι», φαρδιά περιφέρεια και ενοχλητικά «ψωμάκια»; Καθόλου σπάνιο. Ακόμα κι αν μας ενοχλεί ή μας φαίνεται αντιαισθητικό, πρόκειται για τον απόλυτα κλασικό γυναικείο σωματότυπο, που τείνει να αποθηκεύει λίπος στους γλουτούς, τους μηρούς και τους γοφούς, επειδή έτσι επιτάσσουν οι γυναικείες ορμόνες. Τα καλά νέα; Εκτός από την πιθανή μας δυσαρέσκεια σχετικά με την εμφάνισή μας, θα πρέπει να νιώθουμε τυχερές σε σχέση με την υγεία μας, καθώς ο εν λόγω σωματότυπος δεν σχετίζεται με προβλήματα υγείας (κυρίως καρδιαγγειακά), όπως συμβαίνει με τις γυναίκες που έχουν σωματότυπο ανδρικού τύπου («μήλο»), όπου το λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι αν το σώμα μας έχει σχήμα αχλαδιού θα ταλαιπωρηθούμε περισσότερο να χάσουμε λίπος και πόντους στα επίμαχα σημεία, ενώ επιπλέον θα έχουμε να πολεμήσουμε με τις κατακρατήσεις και την κυτταρίτιδα, που τείνουν να αντιστέκονται ακόμα και στις πιο αυστηρές δίαιτες. Η λύση; Σίγουρα το να τρώμε λιγότερο, αλλά κυρίως καλύτερα, επιλέγοντας τρόφιμα που θα μας βοηθήσουν να χάσουμε λίπος από τα συγκεκριμένα σημεία. Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα; Από τη μία πλευρά οι φυτικές ίνες, που δεσμεύουν τη χοληστερίνη των τροφών και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, και από την άλλη οι πρωτεΐνες, που βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας. Το ιδανικό είναι μάλιστα να αυξήσουμε τη σωματική άσκηση και το νερό που πίνουμε και παράλληλα να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού, ώστε να απαλλαγούμε από τις κατακρατήσεις. Διαβάστε παρακάτω...

Πώς µας αδυνατίζουν οι φυτικές ίνες;

Με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά μας προσφέρουν κορεσμό (μας χορταίνουν δηλαδή) ευκολότερα, με αποτέλεσμα να τρώμε τελικά μικρότερες ποσότητες φαγητού και κατ’ επέκταση να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Από την άλλη δημιουργούν μία κολλώδη ουσία στο έντερο που επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής. Τρώγοντας, λοιπόν, γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες, αφενός χορταίνουμε ευκολότερα και αφετέρου πεινάμε αργότερα.

Επιπλέον:
◗ Παίζουν καταλυτικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα. Έτσι δεν αυξάνεται πολύ το σάκχαρό μας όταν τις συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματά μας.
◗ Δεσμεύουν μέρος της χοληστερίνης των υπόλοιπων τροφών με τις οποίες καταναλώνονται μαζί (π.χ. κόκκινο κρέας), εμποδίζουν την αφομοίωσή της από τον οργανισμό και ευνοούν έτσι την αποβολή της.
◗ Σε αυξημένες ποσότητες βοηθούν στην απώλεια συσσωρευμένου λίπους από την περιοχή της κοιλιάς, όπως ανακάλυψαν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Περισσότερες φυτικές ίνες στην πράξη
Τις φυτικές ίνες τις βρίσκουμε σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, για παράδειγμα στο αλεύρι προτού γίνει άσπρη φαρίνα, στα μήλα και στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στα μπιζέλια, στα ξερά φασόλια, στις φακές κ.α. Σε κάθε περίπτωση, οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών είναι: τα δημητριακά ολικής άλεσης (δηλαδή τα δημητριακά που έχουν αλεστεί μαζί με τον εξωτερικό τους φλοιό, δηλαδή το πίτουρο, όπως το σιτάρι, η βρόμη, το κριθάρι, η σίκαλη), τα όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές), τα φρούτα (π.χ. αχλάδια, φράουλες, ακτινίδια, σύκα) -κυρίως με τη φλούδα τους και καλύτερα όχι σε μορφή χυμού, αλλά ακόμα περισσότερο τα αποξηραμένα (για του λόγου το αληθές: 100 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα περιέχουν 1,5 γρ. φυτικές ίνες, ενώ η ίδια ποσότητα αποξηραμένων 6,1 γρ.)-, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, ο αρακάς, τα καρότα, το μαρούλι, το λάχανο, οι ξηροί καρποί, τα χόρτα, οι αγκινάρες, το αβοκάντο, το μπρόκολο, το σπανάκι κ.ά.
Για να καταφέρουμε να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών (25 γρ. την ημέρα), πρέπει να προσπαθήσουμε να τρώμε τουλάχιστον 3 φρούτα, 1 μεγάλη σαλάτα και 4 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά.

Λιγότερο αλάτι, λιγότερες κατακρατήσεις
Το αλάτι μπορεί να κρύβεται σε οποιοδήποτε τρόφιμο (π.χ. στο ψωμί, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα δημητριακά πρωινού, τα έτοιμα γεύματα, τα διάφορα αρτοποιήματα), ακόμα και σε όσα έχουν γλυκιά γεύση, όπως το κρουασάν κ.ά. Δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην υγεία μας και εκτός των άλλων ευνοεί τις κατακρατήσεις, γι’ αυτό και όταν κάνουμε δίαιτα είναι καλό να το αποφεύγουμε και παράλληλα να αυξάνουμε το νερό που πίνουμε, το οποίο βοηθά, μέσω της διούρησης, στο να «ξεφουσκώσουμε» και να αποβάλουμε τις τοξίνες.

Αν µας ενοχλούν
Δυστυχώς, πολλοί από εμάς νιώθουμε ενοχλήσεις, π.χ. φούσκωμα, πόνους, ναυτία κ.λπ., όταν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών ή όταν ξαφνικά αυξήσουμε πολύ την ποσότητα που τρώμε. Μία καλή λύση είναι η ταυτόχρονη κατανάλωση νερού, που μειώνει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Πολύ βοηθητικό μπορεί να αποδειχτεί επίσης το να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά, προσθέτοντας στη διατροφή μας 5 γρ. επιπλέον την εβδομάδα.