Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κουνιούνται ασταμάτητα τα πόδια σου; Δυστυχώς, πάσχεις από...

Μεγάλη προσοχή!

Κουνιούνται ασταμάτητα τα πόδια σου; Δυστυχώς, πάσχεις από...
HEALTH NEWS 27.08.2019 10:45

Αν κουνιούνται ασταμάτητα τα πόδια σου, τότε δυστυχώς πάσχεις από αυτό το σύνδρομο! Μεγάλη προσοχή....

Αυτό ωστόσο, δεν συμβαίνει μόνο σε σένα, αλλά σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ελληνες. Πρόκειται για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν δίνουν σημασία και ταλαιπωρούνται με τις συνέπειες που έχει στην καθημερινότητά τους. Επειδή τα συμπτώματα εντείνονται συνήθως το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσοι πάσχουν από το σύνδρομο αυτό συχνά παρουσιάζουν κακή ποιότητα ύπνου.

Έρευνα που σοκάρει! Ποια φάρμακα που όλοι έχουμε πάρει προκαλούν πρόωρο θάνατο;

Έτσι δεν συζητούν το πρόβλημα ούτε καν με το γιατρό τους και το πρόβλημα παραμένει χωρίς να διαγνωστεί. Εσύ μήπως το έχεις και δεν το γνωρίζεις;

Το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών είναι μια νευρολογική διαταραχή που «χτυπάει» το μυϊκό σύστημα και ιδιαίτερα τους μυς των ποδιών.

Οσοι πάσχουν από αυτό, νιώθουν σαν να χτυπά τα πόδια τους ηλεκτρικό ρεύμα όταν ξαπλώσουν, ιδιαίτερα μόλις περάσουν στο στάδιο της χαλάρωσης, λίγο πριν από τον ύπνο. Ουσιαστικά εκδηλώνουν μια υπερκινητικότητα στα πόδια, την οποία δεν μπορούν να σταματήσουν.

Αυτή η ενόχληση στα πόδια, έχει σαν αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τον ύπνο τους και να νιώθουν κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Συχνό φαινόμενο είναι οι δυσκολίες στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων λόγω κόπωσης, τάση για υπνηλία και προβλήματα συγκέντρωσης.

Ευτυχώς όμως τα νέα είναι καλά καθώς η σωστή διάγνωση και η εξειδικευμένη θεραπεία μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια και πλήρη αντιμετώπιση στους ασθενείς.

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών τείνει να σχετίζεται με την ύπαρξη συγκεκριμένων χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα οι οποίες ενεργοποιούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πάθησης.

Θεωρείται «γυναικεία» διαταραχή, διότι σχετίζεται με την έλλειψη σιδήρου, που είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Ωστόσο, η εμφάνιση του συνδρόμου δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα ξεκάθαρο αίτιο.

Σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα είναι κληρονομικό. Αρκετές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα κατά την εγκυμοσύνη, τα οποία όμως στις περισσότερες εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.

Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι ανακουφίζονται από τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, την ελάττωση του καπνίσματος και τη βελτίωση του ύπνου. Η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν σεροτονίνη ή αντισταμινικές δραστικές ουσίες φαίνεται να συνδέονται με το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Επίσης η συχνή και μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα. Αποφύγετε τα μεγάλα διαστήματα αδράνειας και προσπαθήστε να αποφεύγετε την πολύωρη ακινησία.


Εάν, π.χ., πρόκειται να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, σιγουρευτείτε -ενώ κάθεστε- ότι τεντώνετε πού και πού τα πόδια σας ή κάντε συχνές στάσεις για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα σας.

Τέλος πριν κοιμηθείτε κάντε μασάζ στα πόδια σας και διατάσεις και σίγουρα θα ανακουφιστείτε!

Αυτή είναι η νόσος «δολοφόνος» που θερίζει κόσμο και απειλεί 14 εκατομμύρια Ευρωπαίους!

Αυτή είναι η νόσος «δολοφόνος» που θερίζει κόσμο και απειλεί 14 εκατομμύρια Ευρωπαίους!

Επείγουσες δράσεις απαιτούνται για να προληφθεί, να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η κολπική μαρμαρυγή με απώτερο σκοπό να σταματήσει η σημαντική αύξηση που παρατηρείται στο ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο EP Europace το επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας και υπολογίζεται πως το κόστος για την αντιμετώπισή της αντιστοιχεί στο 0,28% – 2,6% των εξόδων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις Ευρωπαϊκές χώρες. Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα εγκεφαλικά επεισόδια λόγω κολπικής μαρμαρυγής προκαλούν περισσότερες αναπηρίες και είναι πιο συχνά θανατηφόρα συγκριτικά με εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από άλλες αιτίες.

Αυτό είναι το απόλυτο αντικαρκινικό φρούτο! Συνιστάται για τους καπνιστές!

Η μελέτη εκτιμά ότι 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 65 ετών στην Ευρώπη είχαν κολπική μαρμαρυγή το 2016 και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί κατά 89%, στα 14,4 εκατομμύρια, μέχρι το 2060.

«Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή άνω των 80 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κι έτσι αυτή η αύξηση αναμένεται να έχει τεράστιες συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Antonio Di Carlo. «Οι γηραιότεροι ασθενείς υφίστανται επίσης περισσότερες συνέπειες εξαιτίας της κολπικής μαρμαρυγής όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η γνωστική βλάβη».

Οι τρόποι πρόληψης της κολπικής μαρμαρυγής είναι οι ίδιοι με αυτούς για την πρόληψη άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την άσκηση, την υγιεινή διατροφή, το μέτρο στην πρόσληψη αλκοόλ και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σακχαρώδη διαβήτη.

Η εξέταση για κολπική μαρμαρυγή είναι σημαντική γιατί η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων προφυλάσσει αποτελεσματικά τους ασθενείς από τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ο Δρ. Di Carlo δήλωσε πως οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν δειγματοληπτικά τους ασθενείς για κολπική μαρμαρυγή, μετρώντας τους παλμούς τους κατά τη διάρκεια κάθε εξέτασης. Εν συνεχεία οι ασθενείς με ακανόνιστο παλμό θα υποβάλλονται σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα.

«Η πλειονότητα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας επισκέπτονται τον γιατρό τους το λιγότερο μία φορά το μήνα και αυτό είναι μία αποτελεσματική μέθοδος για να διαγνωσθεί η κολπική μαρμαρυγή και η πρόληψη των επιπλοκών της».

Το ιατρικό προσωπικό μπορεί να ενημερώνει τους ασθενείς για τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής όπως είναι το τρέμουλο, η ταχυπαλμία ή ο ακανόνιστος παλμός, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και η ζαλάδα. Μπορούν επίσης να διδάξουν τους ασθενείς πώς να μετρούν μόνοι τους τους παλμούς τους με τα ακροδάκτυλά τους. «Συστήνω αυτή την προσέγγιση για τώρα. Στο μέλλον ενδέχεται να υπάρχουν αξιόπιστες συσκευές εξέτασης όπως είναι οι εφαρμογές στα έξυπνα ρολόγια, αλλά αυτή η τεχνολογία δεν είναι έτοιμη για ευρεία χρήση».

Για να υπολογίσουν τα στατιστικά στοιχεία για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή άνω των 65 ετών στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, οι ερευνητές μέτρησαν την συχνότητα σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων άνω των 65 ετών στην Ιταλία. Ακολούθως χρησιμοποίησαν πληθυσμιακή προβολή από την Eurostat για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πηγή: ygeiamou.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Τι είναι η «υπνική παράλυση» και το «υπνωτικό τίναγμα»! Πως αντιμετωπίζεται;

Μυρίζει «ψαρίλα» η ευαίσθητη περιοχή σας; Πηγαίνετε αμέσως στον γιατρό! Έχετε...

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας στο Youweekly.gr

Share