Προσοχή! Πως η διατροφή σου επηρεάζει τα ούρα και το χρώμα τους!

Εσύ το ήξερες αυτό;

Προσοχή! Πως η διατροφή σου επηρεάζει τα ούρα και το χρώμα τους!

Προσοχή! Πως η διατροφή σου μπορείς και επηρεάζει τα ούρα σου και το χρώμα τους!

Το χρώμα των ούρων οφείλεται σε μία ουσία που παράγεται από την διάσπαση της αιμοσφαιρίνης, αλλά είναι πολλοί οι παράγοντες στη διατροφή που μπορεί να το επηρεάσουν.

Ο μέσος ενήλικας παράγει σχεδόν 6,5 φλιτζάνια ούρα κάθε μέρα, συνήθως με τέσσερις έως οκτώ επισκέψεις στην τουαλέτα. Η διαδικασία αυτή είναι τόσο αυτοματοποιημένη ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι ελάχιστη σημασία της δίνουν. Αυτό όμως αλλάζει αν παρατηρούσαν κάτι διαφορετικό στο χρώμα των ούρων τους.

Μεγάλη προσοχή! Αυτοί είναι οι χυμοί που προκαλούν πρόωρο θάνατο!

Πού οφείλεται όμως το χρώμα των ούρων και ποιοι παράγοντες μπορεί να το επηρεάσουν; «Το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα τους προέρχεται από το ουροχρώμιο. Το ουροχρώμιο είναι μία ουσία που παράγεται κατά τη διάσπαση της αιμοσφαιρίνης, δηλαδή της πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα όργανα και τους ιστούς», απαντά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ.

«Όσον αφορά τους παράγοντες που μπορεί να το επηρεάσουν είναι πολλοί και διαφορετικοί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ορισμένα φάρμακα και τρόφιμα. Ρόλο παίζει επίσης το νερό και ορισμένες ασθένειες, άλλες από τις οποίες είναι σχετικά καλοήθεις (όπως μια κυστίτιδα) και άλλες σοβαρές (π.χ. ένας καρκίνος στο νεφρό ή την κύστη».

Το νερό

Η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζει το χρώμα των ούρων σε καθημερινή βάση. Και ο πρώτος διατροφικός παράγοντας που «αποτυπώνεται» σε αυτά είναι το νερό.

«Το χρώμα των ούρων αλλάζει αναλόγως με τις ποσότητες του νερού και των άλλων υγρών που καταναλώνει το άτομο», λέει ο δρ Πούλιας. «Φυσιολογικά τα ούρα πρέπει να έχουν υποκίτρινο ή ανοικτό κίτρινο χρώμα. Αν είναι σχεδόν άχρωμα ή διαφανή, το άτομο πίνει πάρα πολύ νερό και ίσως πρέπει να το μειώσει λίγο. Αν είναι σκούρα κίτρινα, το άτομο πρέπει να αυξήσει λίγο την κατανάλωση υγρών. Και αν είναι κεχριμπαρένια, μελί ή καφέ έχει έλλειψη υγρών και πρέπει να αναπληρωθούν».

Τα ούρα μπορεί επίσης να είναι καφέ. Σε τέτοια περίπτωση, η αιτία συχνά είναι η σοβαρή αφυδάτωση. Αν όμως δεν βελτιώνονται με την αυξημένη πρόσληψη υγρών, ο ασθενής πρέπει να συμβουλευθεί έναν ουρολόγο. Και αυτό, διότι «καφέ χροιά στα ούρα προσδίδουν και ορισμένες παθήσεις, όπως οι ηπατικές νόσοι», προσθέτει.

Φρούτα, λαχανικά και βιταμίνες

Το χρώμα των ούρων μπορεί να επηρεάσουν και ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Παντζάρια, μούρα και ραβέντι μπορεί να τους προσδώσουν μια ροζ έως κόκκινη χροιά, που συχνά προκαλεί ανησυχία επειδή εκλαμβάνεται ως αίμα.

Όπως εξηγεί ο δρ Πούλιας, η χρωστική ουσία (λέγεται βουλγαξανθίνη) που χαρίζει στα παντζάρια το βαθύ πορφυρό χρώμα τους είναι σταθερή μόνο σε ορισμένα επίπεδα οξύτητας του στομάχου. Επιπλέον, συνήθως είναι πολύ αδύναμη για να εμφανιστεί στα ούρα. Μόνο στο 10-14% του πληθυσμού μπορεί να αλλάξει τη χροιά των ούρων. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει κάθε φορά που τρώνε παντζάρια, διότι η οξύτητα του στομάχου εξαρτάται και απ’ ό,τι άλλο έχουν φάει.

Το ραβέντι μπορεί επίσης να προσδώσει στα ούρα μελί ή σκούρο καφέ χρώμα, το ίδιο και η φάβα και η αλόη. Τα καρότα, ο χυμός καρότου και η βιταμίνη C μπορεί να τους προσδώσουν πορτοκαλί χροιά. Με την κατανάλωση βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να πάρουν ένα φθορίζον κιτρινοπράσινο χρώμα.

Επιπλέον, τα σπαράγγια μερικές φορές τους προσδίδουν μια πρασινωπή χροιά. Και η υπερκατανάλωση ριβοφλαβίνης (ή βιταμίνης Β2) μπορεί να τους προσδώσει ένα αφύσικα φωτεινό ή φθορίζον κίτρινο χρώμα.

Η ριβοφλαβίνη υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, στο άπαχο κρέας και σε πολλά διατροφικά συμπληρώματα.

Αν εξάλλου ένα άτομο τρώει πάρα πολλές πρωτεΐνες (όπως κρέας, προϊόντα κρέατος, γαλακτοκομικά, αυγά κ.λπ.) τα ούρα του μπορεί να έχουν μονίμως αφρό. «Επειδή, όμως, τα αφρώδη ούρα μπορεί να υποδηλώνουν και νεφρολογικό πρόβλημα, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν γιατρό», συνιστά ο δρ Πούλιας.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Αν και, όπως προαναφέρθηκε, μερικά τρόφιμα μπορεί να προσδώσουν μια κόκκινη χροιά στα ούρα, η αιτία της συχνά είναι η αιματουρία (αίμα στα ούρα). Η αιματουρία μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως ουρολοίμωξη, πέτρα στο νεφρό ή στην κύστη ή άλλο ουρολογικό πρόβλημα. Αν τα ούρα σας γίνουν κόκκινα και επιμένουν μέσα στην ημέρα, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν ουρολόγο.

«Γενικά, τα ούρα είναι ένας άτυπος “καθρέφτης” της υγείας γιατί τα επηρεάζουν πολλά νοσήματα και διαταραχές», τονίζει ο δρ Πούλιας. «Ακόμα και τα φάρμακα μπορεί να τα επηρεάσουν. Για παράδειγμα, το αντιβιοτικό ριφαμπικίνη και το αντιφλεγμονώδες σουλφασαλαζίνη μπορεί να τους προσδώσουν πορτοκαλί χροιά. Η σέννα (είναι καθαρτικό) και τα ψυχοτρόπα χλωροπρομαζίνη και θειοριδαζίνη τούς προσδίδουν κόκκινη χροιά. Όσον αφορά τα νοσήματα, είναι πολλά αυτά που μπορεί να τα επηρεάσουν. Ο σακχαρώδης διαβήτης, για παράδειγμα, τους προσδίδει μια γλυκιά μυρωδιά, επειδή συσσωρεύεται σάκχαρο στο αίμα και από εκεί στα ούρα. Επομένως, δεν πρέπει να αμελούμε τα περίεργα συμπτώματά τους, ειδικά όταν επιμένουν πέραν μερικών ωρών ή έστω ενός 24ωρου».

Προσοχή! Αν καταναλώνεις αυτές τις τροφές σου προκαλούν στρες! Αναλυτική λίστα για τρόφιμα που σε ηρεμούν!

Προσοχή! Αν καταναλώνεις αυτές τις τροφές σου προκαλούν στρες! Αναλυτική λίστα για τρόφιμα που σε ηρεμούν!

Υπάρχουν τροφές που μας δημιουργούν άγχος και άλλες που μας ηρεμούν. Δείτε λεπτομέρειες για να προσέχετε τι να επιλέγετε στη διατροφή σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν τροφές που «στρεσάρουν» τον οργανισμό μας και άλλες που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του.

Οι τροφές που μας στρεσάρουν

Το αλκοόλ καταστέλλει το νευρικό σύστημα προκαλώντας αίσθηση χαλάρωσης αρχικά. Αλλά η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να τελικά να προκαλέσει υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος.

H καφεΐνη αποτελεί μια διεγερτική ουσία για το νευρικό σύστημα και στα πλαίσια μιας φυσιολογικής πρόσληψης μπορεί να μας τονώσει και να βελτιώσει παραμέτρους της πνευματικής μας λειτουργίας όπως είναι η προσοχή. Η υπερβολική, ωστόσο, κατανάλωση καφεΐνης, ειδικότερα από άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στην δράση της, μπορεί να οδηγήσει σε τρέμουλο, ταχυπαλμία και διαταραχές του ύπνου.

Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, όπως διάφορα γλυκά (π.χ. κέικ, μπισκότα κ.ά.) και αναψυκτικά με ζάχαρη προκαλούν έντονες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να βιώνουμε απότομη πτώση της ενέργειάς μας.

Μεγάλη προσοχή! Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα και τα τρώμε όλοι!

«Αντι-στρες» τρόφιμα

Δημητριακά ολικής άλεσης, αφού οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτά απορροφούνται αργά από τον γαστρεντερικό σωλήνα με αποτέλεσμα να παρέχουν γλυκόζη με αργό ρυθμό στον οργανισμό, διατηρώντας έτσι την ενέργειά μας σε πιο σταθερά επίπεδα.

Φρούτα και λαχανικά, καθώς αποτελούν καλές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών οι οποίες οδηγούν σε οξειδωτικό στρες.

Λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός) τα οποία χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν ενάντια στις φλεγμονές.

Τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο, όπως είναι οι ξηροί καρποί, η μαύρη σοκολάτα, τα όσπρια και η μπανάνα, καθώς το συγκεκριμένο μέταλλο εκδηλώνει χαλαρωτική δράση για τους μύες και φαίνεται πως μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη: ηλιόσποροι, φασόλια, αρακάς/ ριβοφλαβίνη: σόγια, σπανάκι, μανιτάρια, αυγό/ νιασίνη: τόνος, κοτόπουλο, σαρδέλες, βοδινό/ φυλλικό οξύ: φακές, σπαράγγια, φασόλια, μπρόκολο/ βιταμίνη Β12: λιπαρά ψάρια, γαρίδες, γαλακτοκομικά) καθώς είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πράσινο τσάι που είναι πλούσιο σε κατεχίνες και προφυλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες.

Στο ακόλουθο διαιτολόγιο αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, καθώς και επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ δίνεται έμφαση σε ωμούς ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.

Δείτε ένα παράδειγμα «αντι-στρες» διατροφής τριών ημερών:

Ημέρα 1η

Πρωινό: 1 γιαούρτι (2%) με 1 κ.σ. νιφάδες βρώμης, λίγους σπόρους chia και 1 κ.γ. μέλι

Δεκατιανό: 1 μπανάνα, 1 φλ. πράσινο τσάι

Μεσημεριανό: Ψητό φιλέτο σολομού με πλιγούρι και ψητά σπαράγγια

Απογευματινό: 1 ακτινίδιο και 10 ανάλατα ωμά αμύγδαλα

Βραδινό: Τοστ γαλοπούλα-τυρί με ψωμί ολικής άλεσης και σαλάτα μπρόκολο

Ημέρα 2η

Πρωινό: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά με λίγα καρύδια και cranberries

Δεκατιανό: Φρουτοσαλάτα με μήλο, αχλάδι, ανανά και λίγη κανέλα

Μεσημεριανό: 1 μερίδα φακές, λίγο ανθότυρο, 1 μέτριο κριθαρένιο παξιμάδι και 5-6 μέτριες ελιές

Απογευματινό: 20γρ μαύρη σοκολάτα

Βραδινό: Σκουμπρί ψητό με σαλάτα λάχανο-καρότο και μια φρυγανιά σικάλεως

Ημέρα 3η

Πρωινό: 1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με ταχίνι ολικής άλεσης

Δεκατιανό: 2 μέτρια μανταρίνια και 4-5 καρύδια

Μεσημεριανό: Ομελέτα με 3 αυγά (μόνο τον 1 κρόκο) και μανιτάρια, καστανό ρύζι και σαλάτα ψητών λαχανικών

Απογευματινό: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά + 2-3 ξερά δαμάσκηνα

Βραδινό: 1 μικρό μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά και σαλάτα βραστών λαχανικών (κουνουπίδι, καρότο, πατάτα)

Πηγή: pronews.gr