Φωτιά στα Βίλια: Κάηκαν σπίτια εκτός του οικισμού

Έτοιμοι να εκκενώσουν οι κάτοικοι

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Φωτιά στα Βίλια: Κάηκαν σπίτια εκτός του οικισμού

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στα Βίλια μιας και η φωτιά βρίσκεται μία ανάσα από τον οικισμό και έχει ήδη καταφέρει να κάψει κάποια σπίτια που βρίσκονται εκτός αυτού. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή.

Λίγο νωρίτερα, η μεγάλη φωτιά που μαίνεται για τρίτη μέρα έφτασε στα όρια των Βιλίων, καίγοντας μάλιστα σπίτια και άλλα κτίσματα εκτός του οικισμού. Παράλληλα, αν και δεν έχει δοθεί επίσημη εντολή εκκένωσης, υπάρχει σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική και οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αν κριθεί αναγκαίο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν και λεωφορεία έτοιμα να παραλάβουν κόσμο που δεν έχει μεταφορικό μέσο.

Παράλληλα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία του οικισμού από την πύρινη λαίλαπα.

«Μεγάλο το θερμικό φορτίο στα Βίλια»

Η φωτιά στα Βίλια μαίνεται ακόμη καθώς κινείται προς το Παλαιοχώρι. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης μίλησε στο MEGA και μέσα σε όλα τόνισε πως: «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη.

Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.