Κορωνοϊός: Οι δύο βασικές αποφάσεις της ΕΕ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα - Τρόποι για τον περιορισμό της νέας εξάπλωσης της νόσου

Κοινή στρατηγική αποφασίστηκε από την ΕΕ για την έξαρση του ιού στην ασιατική χώρα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI)
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI)

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/1) η συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων της ΕΕ μετά τον συναγερμό για τα κρούσματα (δείτε εδώ γιατί) για τον κορωνοϊό, για τη λήψη ή μη καθολικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των κρουσμάτων στην Κίνα.

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ενθαρρύνονται ισχυρά να εφαρμόζουν τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες που αναχωρούν από την Κίνα, όχι περισσότερο από 48 ώρες από την αναχώρησή τους.

Οι αποφάσεις της ΕΕ για την Κίνα και τους ταξιδιώτες

Σημειώνεται, ότι προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για μοριακό τεστ ή rapid test. Οι διαβουλεύσεις κράτησαν για πάνω από έξι ώρες. Παράλληλα, υπάρχει η σύσταση προς τα κράτη ώστε να χρησιμοποιούν μάσκα κατά τις πτήσεις και να δίνουν έμφαση στα μέτρα υγιεινής.

Μετά το πολιτικό «θρίλερ» που έφερε η κρίση στην ανατολική χώρα, με αρκετές χώρες της γηραιάς ηπείρου να λαμβάνουν αυτοβούλως μέτρα για τον περιορισμό της νόσου, φαίνεται πως βγήκε λευκός καπνός στην ΕΕ για μια κοινή στρατηγική.

Παγκόσμια αγωνία για τον κορωνοϊό: Εικόνες σοκ στην Κίνα - Οικογένειες καίνε τους νεκρούς συγγενείς τους στον δρόμο

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Κίνα, με πολλές οικογένειες να καίνε στον δρόμο τους συγγενείς τους που πέθαναν από κορωνοϊό.

Τα νοσοκομεία, τα γραφεία τελετών και τα κρεματόρια έχουν «παραλύσει» σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, η Ματίνα Παγώνη για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες είναι σε έξαρση, σημειώνοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών.

Όπως γράφει η DailyMail, η Κίνα αντιμετωπίζει τεράστια έξαρση στα κρούσματα κορωνοϊού μετά τον τερματισμό της «μηδενικής COVID» πολιτικής, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών που συγκεντρώνονται στα νοσοκομεία να έχει εκτοξευθεί, την ίδια στιγμή που τα κρεματόρια της χώρας ανεβάζουν τις τιμές των υπηρεσιών τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες στην Κίνα θα καταγραφούν έως και 2,1 εκατ. θάνατοι από κορωνοϊό. Όμως η κυβέρνηση της χώρας ισχυρίζεται ότι από τον τερματισμό την εφαρμογή της «μηδενικής COVID» πολιτικής έχουν καταγραφεί μόλις 5.000 θάνατοι.