Το ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Η απόφαση που πάρθηκε για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Τι συνέβη;

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Το ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Η απόφαση που πάρθηκε για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Μέσα από ένα μήνυμα που αναφώνησε στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του, αναφερόμενος στην απώλεια του τεράστιου μουσικοσυνθέτη σε ηλικία 96 ετών, υποστήριξε πως «η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός».

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

«Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός.

Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός». Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές.

Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει.

Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».

Μίκης Θεοδωράκης εθνικό πένθος

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μίκη Θεοδωράκη

H τελευταία δημόσια εμφάνιση του μουσικοσυνθέτη ήταν στην παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε με τον Κώστα Γουλιάμου «Στη διαλεκτική της αρμονίας» σε εκδήλωση που έγινε στο Ίδρυμα Μιχάλης Kακογιάννης, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με την περιγραφή του βιβλίου, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και συνομίλησαν περισσότερο από τρεις μήνες πάνω στη μοναδικότητα του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία και στον τρόπο επίτευξης της προσωπικής ένταξης στη συμπαντική αρμονία. Τη βάση της συζήτησής τους αποτέλεσε η ουμανιστική σκέψη του μεγάλου μουσικού Μίκη Θεοδωράκη μέσα σε μια κοινωνία, της οποίας η κρίση έχει πολλά επιφαινόμενα και είναι αυτά τα οποία γέννησαν και τα ερωτήματα του Γουλιάμου.

Μίκης Θεοδωράκης τελευταία δημόσια εμφάνιση

Μελετώντας τους κεφαλαιοκρατικά προηγμένους λαούς της Δύσης, μέσα στο πνεύμα του μετανεωτερικού ορθολογισμού και την οντολογικά νεοπυθαγόρεια σκέψη του Θεοδωράκη, επιμένει ότι ο πολιτισμός και η ειρήνη ενώνουν τους ανθρώπους και βρίσκονται στο κέντρο της συμπαντικής αρμονίας, η οποία με τη σειρά της συνίσταται από ένα σύνολο συναισθηματικών, διανοητικών και ψυχικών δυνάμεων και εσωτερικού κόσμου. Αυτά είναι και τα στοιχεία της μοναδικότητας που ωθούν τον άνθρωπο στην κοσμική ισορροπία και αρμονία.