"Έχει κλειστεί στον εαυτό του, τι να κάνω;" - Ο ειδικός του Youweekly απαντά

Ποιες οι συμβουλές του;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα

Ο ειδικός του Youweekly απαντά στην Τασία που δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τον άντρα της. Εκείνος έχει κλειστεί στον εαυτό του, μετά και από ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Δείτε τα όσα συμβουλεύει ο ειδικός.

Ειδικότερα η ερώτηση είναι η εξής:

Ο σύζυγός μου σε πρόσφατη εξέτασή του διαγνώστηκε με υπερτροφία προστάτη. Από τότε που ο γιατρός του είπε τη διάγνωση, έχει κλειστεί στον εαυτό του και φαίνεται ανήσυχος και στενοχωρημένος. Δεν μου λέει τι είναι αυτό που τον απασχολεί…

Τασία

Ποια είναι η απάντηση που δίνει ο ειδικός του Youweekly;

Αγαπητή Τασία,

Οι παθήσεις του προστάτη είναι συχνά προβλήματα στους άντρες. Ειδικότερα η υπερτροφία, η αύξηση δηλαδή του μεγέθους του προστάτη, είναι μια συνηθισμένη κατάσταση στους μεσήλικους άντρες, όπου μάλιστα εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε 4 στους 10 περίπου μετά τα 50 έτη. Ενας άντρας που μαθαίνει από τον γιατρό του ότι παρουσιάζει υπερτροφία προστάτη πολλές φορές διακατέχεται από δυσάρεστα συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις. Συναισθήματα που μπορεί να ξεκινούν από έκπληξη, άρνηση, προβληματισμό, ανησυχία και να φτάνουν μέχρι και σε στενοχώρια, θυμό και απογοήτευση.

Οι αρνητικές σκέψεις είναι πιθανό να αφορούν την πορεία της υγείας του, καθώς αναρωτιέται αν αυτό εξελιχτεί σε κάτι κακό, για παράδειγμα σε καρκίνο. Επίσης ο άντρας ανησυχεί μήπως η κατάσταση αυτή οδηγήσει σε σεξουαλική δυσλειτουργία, με συνηθέστερη τη στυτική διαταραχή. Οπότε πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι είναι πιθανό ο σύζυγός σου μετά τη διάγνωση να κάνει όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις και ίσως έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο άγχους και στενοχώριας.

Παρ' όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι η υπερτροφία προστάτη είναι μια κατάσταση που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα. Δεν πρέπει, δηλαδή, να συγχέουμε την καλοήθη υπερπλασία με την κακοήθεια, δηλαδή την επικίνδυνη πάθηση του προστάτη.

Ιδιαίτερα αν υπάρχει τακτική παρακολούθηση και συνεργασία με τον γιατρό, οι πιθανότητες υποτροπής είναι ελάχιστες. Οσον αφορά τον σύζυγό σου, προσπάθησε να τον προσεγγίσεις και να τον κάνεις να σου ανοιχτεί και να σου μιλήσει για τις ανησυχίες του. Να του περάσεις το μήνυμα ότι είσαι δίπλα του σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει. Δείτε ωστόσο και τι απάντησε ο ειδικός σε ένα άλλο πρόβλημα. 'Μου ζήτησε διαζύγιο, αλλά δεν θέλω να χωρίσουμε".

ΠΗΓΗ TV24