Σάκης Ρουβάς: Η λιποταξία και η σύλληψή του, η φρενίτιδα και τα δημοσιεύματα για απόπειρα αυτοκτονίας...

Στέφανος Κασσελάκης – Σάκης Ρουβάς: Τι Σάκης, τι Κασσελάκης! Δυο σταρ στον στρατό!

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
NDP Photo Agency
NDP Photo Agency

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Σάκη Ρουβά; Σε πρώτη φάση καμία, σε δεύτερη όμως, εάν το καλοεξετάσει κάποιος, θα λέγαμε ότι τα κοινά χαρακτηριστικά τους, πέρα από τη γοητεία και τη λάμψη που τους κάνει φωτεινούς, είναι και η θριαμβευτική είσοδός τους στο στρατόπεδο, με ανάλογη υποδοχή που ταιριάζει σε έναν σταρ.

Με μια διαφορά, ότι ενώ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που μπήκε στο κέντρο εκπαίδευσης πυροβολικού στην Θήβα την Παρασκευή 15/3 (δείτε εδώ βίντεο), ήταν με το χαμόγελο στα χείλη, δήλωνε ευτυχισμένος που υπηρετεί την μαμά – πατρίδα και ανέβαζε selfie, αντίθετα ο Σάκης Ρουβάς, όχι απλά πήγε με το ζόρι, προηγουμένως είχε κηρυχτεί λιποτάκτης και τον συνέλαβαν για να τον πάνε στο στρατόπεδο. Άλλο κοινό τους χαρακτηριστικό; Η παρόμοια φρενίτιδα του κόσμου και η βροχή δημοσιευμάτων, τα περισσότερα όμως στην περίπτωση του Σάκη Ρουβά, το πάλαι ποτέ αρνητικά .

Ξεφυλλίζοντας τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής μάλιστα, θυμόμαστε ότι η θητεία του ποπ σταρ είχε δημιουργήσει μεγάλο χαμό και είχαν χυθεί τόνοι μελάνης για τα μάτια του γοητευτικού Σάκη που μετά την μεγάλη του επιτυχία “Μην αντιστέκεσαι”, αντιστεκόταν σθεναρά και επίμονα στο να υπηρετήσει την θητεία του στον στρατό. Μάλιστα το 1994, ο τότε ΥΕΘΑ, αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης που μόλις είχε κάνει μια σημαντική επίσκεψη και σημαντικές επαφές στις ΗΠΑ, όταν κλήθηκε να απαντήσει επιστρέφοντας στην Ελλάδα, σε πλήθος δημοσιογράφων, εκείνοι αντί να τον ρωτάνε για το επαγγελματικό του ταξίδι, δεχόταν καταιγισμό ερωτήσεων για την στράτευση του Σάκη Ρουβά.

Hot θέμα των ημερών τότε η απόφαση του καλλιτέχνη να μην θέλει να παρουσιαστεί και να κατατάσσεται με το ζόρι. Ο Γεράσιμος Αρσένης τότε δεν έκανε πίσω, όχι μόνο με τον Ρουβά αλλά και με άλλους καλλιτέχνες, ενώ στην συνέντευξή του δήλωνε ότι όλοι οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν τουλάχιστον 6 μήνες σε μονάδες της πρώτης γραμμής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι αντίθετος σε εξαιρέσεις κατά ομάδες ατόμων ή κατηγοριών. Ο νόμος εφαρμόζεται ίσα προς όλους τους Έλληνες πολίτες, δεν υπάρχει καμία εξαίρεση»

Διάφορα δημοσιεύματα της εποχής μάλιστα τότε έλεγαν ότι με εντολή εισαγγελέα είχαν διαταχθεί έρευνες για να δουν εάν και κατά πόσο ήταν αληθινά τα ιατρικά έγγραφα που είχαν προσκομίσει, τόσο ο Σάκης Ρουβάς όσο και ο Στέφανος Κορκολής, όπου φέρονταν ώς ανίκανοι να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Το θέμα του Στέφανου Κορκολή έκλεισε όταν κρίθηκε ανίκανος για στράτευση από την ανώτατη υγειονομική επιτροπή του Πολεμικού Ναυτικού και πήρε απολυτήριο.

Σάκης Ρουβάς: Η λιποταξία και η σύλληψη, η φρενίτιδα και τα δημοσιεύματα για απόπειρα αυτοκτονίας

Η περίπτωση του Σάκη Ρουβά όμως ήταν εντελώς διαφορετική από του Στέφανου Κορκολή και για αρκετό καιρό κάποιοι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν την άγνοια κινδύνου που είχε ο καλλιτέχνης για τις συνέπειες που θα ακολουθούσαν εάν δεν πήγαινε φαντάρος. «Μήπως είναι επικοινωνιακό κόλπο για να γίνει ντόρος και να ακουστεί;» έλεγαν τότε με τα δημοσιεύματα να κάνουν... πάρτι εκείνη την περίοδο, όπου έγραφαν για την γενικότερη φρενίτιδα που συνέβαινε με τα κοριτσόπουλα που έκλαιγαν για τα όσα τραβούσε το είδωλό τους, όπως και όταν διάβαζαν κάποιες φήμες για απόπειρα αυτοκτονίας με αλουμινόχαρτο που είχε κάνει ο καλλιτέχνης, προκειμένου να μην πάει στο στρατό... Οι φήμες αυτές στην συνέχεια διαψεύστηκαν κατηγορηματικά τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον καλλιτεχνικό του μάνατζερ Ηλία Ψινάκη.

Στις 29 Μαρτίου 1994, στο απόγειο της δόξας του, ο ποπ σταρ στα 22 χρόνια του και ενώ έκανε εμφανίσεις σε κέντρο της Θεσσαλονίκης, δεν παρουσιάστηκε στον στρατό και κατέθεσε αίτηση απαλλαγής για λόγους υγείας. Εκείνο το διάστημα πήγε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο για νοσηλεία με τον τότε μάνατζέρ του Ηλία Ψινάκη να δίνει συνεντεύξεις στις κάμερες που τον περίμεναν απέξω σχετικά με το θέμα υγείας του καλλιτέχνη. Στην συνέχεια επειδή δεν παρουσιάστηκε ενώπιον της συνεδρίας επιτροπής απαλλαγών, η αίτησή του είχε ως αποτέλεσμα να απορριφθεί. Όταν κλήθηκε να παρουσιαστεί για δεύτερη φορά αλλά και πάλι δεν εμφανίστηκε στο 9ο σύνταγμα πεζικού στην Καλαμάτα, το ΓΕΣ ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλεπόταν και θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Η αστυνομία έψαχνε τον Σάκη Ρουβά που είχε κριθεί ως ανυπότακτος, για δεύτερη φορά, ενώ η μητέρα του Μαρία Παναρέτου κατέθετε αίτηση απαλλαγής στο Φρουραρχείο Αθηνών. Τελικά ο Σάκης Ρουβάς δεν απέφυγε την στράτευση, υπηρέτησε την θητεία του, ενώ αργότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Μαστοράκη και στην εκπομπή “Αργά” ανέφερε πως είχε βρεθεί σε απελπιστική κατάσταση και πως χρειάστηκε να του κάνουν ένεση. «Στο 411 με πότιζαν φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά ενώ είχε παραδεχτεί πως τον μετέφεραν στο στρατόπεδο της Καλαμάτας για να τον κατατάξουν και εκείνος τρύπωσε κάτω από ένα τζιπ, με τους ανθρώπους γύρω του να φτάνουν σε σημείο να του κάνουν ένεση για να τον βγάλουν.

Ο Σάκης Ρουβάς έμεινε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα για λίγο διάστημα, ενώ ολοκλήρωσε την θητεία τους στο 501 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού στα Γιαννιτσά.

Μερικά χρόνια αργότερα ο Δήμος Βερύκιος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι εκείνος ήταν η αιτία που ο Σάκης Ρουβάς πήγε στον στρατό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ έντυσα τον Σάκη στον στρατό μετά από μια κόντρα που είχα με τον διευθυντή μετέπειτα πολύ φίλο μου, τον Μπάμπη Χατζηλαμπή του Αρσένη. Ερχόταν από την Αμερική ο Αρσένης κάτι έγινε στο ανατολικό αεροδρόμιο τότε, είμαστε με τις κάμερες απέξω και είχαμε τσαντιστεί. Και του λέω καλά θα δεις τι θα πάθει και πετάγομαι και τον ρωτάω “γιατί δεν στέλνεις στον στρατό τον Σάκη Ρουβά;” Γουρλώνει τα μάτια ο Αρσένης και λέει “βεβαίως και θα πάει”. Να με κυνηγάει ο Ψινάκης, να γίνεται χαμός, το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο ήταν; Πήρα συνέντευξη από το Πολύκαστρο, από τον Σάκη Ρουβά ως στρατιώτη. Από τον διοικητή μέχρι τον τελευταίο φαντάρο, μίλαγαν με εγκωμιαστικά λόγια για τον αθλητή – στρατιώτη Σάκη Ρουβά»