Το μυστικό της γιαγιάς: Ρίξε μαγειρική σόδα στην κόκκινη σάλτσα λίγο πριν την βάλεις στα μακαρόνια

Κάντε το και θα μας θυμηθείτε

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Το μυστικό της γιαγιάς: Ρίξε μαγειρική σόδα στην κόκκινη σάλτσα λίγο πριν την βάλεις στα μακαρόνια

Οι γιαγιάδες πολλές φορές μας μοιράζονται τα μυστικά τους τα οποία όσος καιρός και να περάσει παραμένουν σωτήρια, μιας και οι παλιοί ήξεραν καλά τι κάνουν! Ένα από αυτά λοιπόν ήταν ότι έριχναν μαγειρική σόδα στην κόκκινη σάλτσα λίγο πριν την βάλουν στα μακαρόνια, προκειμένου να μην ξινίζει.

Ρίξε μαγειρική σόδα στην κόκκινη σάλτσα λίγο πριν την βάλεις στα μακαρόνια

Η ζάχαρη στη σάλτσα ντομάτας δεν είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις την όξινη γεύση. Για να μη βγει λοιπόν ξινή η σάλτσα, το καλύτερο είναι να προσθέσεις μια πρέζα μαγειρικής σόδας.

«Ανάμειξε απλώς 1/4 ή 1/2 από ένα κουταλάκι του γλυκού μέσα στην κατσαρόλα και ανακάτεψε για λίγα λεπτά, ώστε να απομακρυνθεί το όξινο από τη γεύση» και απολαύστε τα καλύτερα μακαρόνια που έχετε φάει!

Φυσικά, η σόδα δεν χρησιμοποιείτε μόνο για τα φαγητά, καθώς έχει πολλές χρήσεις, όπως αυτή για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Ρίξε μαγειρική σόδα στην κόκκινη σάλτσα λίγο πριν την βάλεις στα μακαρόνια

Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και στα κεφτεδάκια για να μην διαλύονται

Τα κεφτεδάκια είναι ένα από τα πιο απολαυστικά και εύκολα μας φαγητά, αλλά ταυτόχρονα και ένα από τα πιο δύσκολα στο να πετύχει κανείς τη σωστή υφή και να μην διαλυθούν στο τηγάνισμα. Το μυστικό βρίσκεται στο κιμά, τη μαγειρική σόδα και το ψωμί.

Οι περισσότερες παραδοσιακές μαγείρισσες έχουν τα δικά τους μυστικά για να τον πετύχουν όπως ακριβώς πρέπει: τραγανό στην κρούστα, ζουμερό στο εσωτερικό.

  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 αυγό
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 ντομάτα
  • 1 κρεμμύδι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 1/2 ματσάκι δυόσμος
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • αλεύρι για το πανάρισμα και λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Τα ανακατεύετε όλα αυτά σε ένα μεγάλο μπολ. Πλάθετε, τα περνάτε από το αλεύρι και ύστερα τα τηγανίζετε. Πάμε τώρα να δούμε τα επιμέρους. Δηλαδή τις λεπτομέρειες στο ζύμωμα και το τηγάνισμα που θα κάνουν τη διαφορά.
  • Ζυμώστε αρκετά. Όσο περισσότερο, τόσο πιο αφράτα. Ο ιδανικός χρόνος είναι 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  • Χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές της σούπας σόδα-αναψυκτικό. Χάρη στο ανθρακικό που περιέχει, μαλακώνει τις ίνες του κρέατος και αφρατεύει το μείγμα.
  • Μουσκέψτε το ψωμί. Έτσι η υγρασία απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα και δεν χάνεται στο τηγάνισμα.
  • Ραντίστε με νερό. Την ώρα που το ζυμώνετε ρίξτε μερικές σταγόνες νερό για πιο μαλακό αποτέλεσμα.
  • Το μείγμα που θα προκύψει πρέπει να είναι αρκετά νωπό ώστε να κολλάει ελαφρώς στα χέρια, αλλά να μπορεί να σχηματιστεί σε μπαλάκια.
  • Αφού ζυμώσετε αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Έτσι τα αρώματα θα ενσωματωθούν καλύτερα στη γεύση του.

Πηγή: athensmagazine.gr