Τραγωδία στη Σάμο - Αυτός είναι ο δεύτερος διασωθείς από την συντριβή του ελικοπτέρου

Ανείπωτη θλίψη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τραγωδία στη Σάμο - Αυτός είναι ο δεύτερος διασωθείς από την συντριβή του ελικοπτέρου

Θλίψη και μεγάλο πόνο προκάλεσαν τα χθεσινά δυσάρεστα γεγονότα στη Σάμο, καθώς εκτός από την φωτιά, χάθηκαν και δύο ζωές, οι οποίες θυσιάστηκαν προκειμένου να σβήσει αυτή η πύρινη λαίλαπα που είχε ξεσπάσει στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Δύο άνθρωποι λοιπόν έχασαν τη ζωή τους, όταν συνετρίβη πυροσβεστικό ελικόπτερο, ενώ δύο από τους επιβαίνοντες στάθηκαν τυχεροί και σώθηκαν. Στο ελικόπτερο επέβαιναν τέσσερα άτομα, ο 49χρονος Θεόδωρος Βλάχος, απόστρατος πιλότος, ο οποίος ενεργούσε ως μεταφραστής μεταξύ του αλλοδαπού πληρώματος και του εδάφους και ο οποίος έχασε τη ζωή του, ο Ρουμάνος πιλότος που επίσης έχασε τη ζωή του και δύο Μολδαβοί που διασώθηκαν.

Ποιος είναι ο δεύτερος διασωθείς από το ελικόπτερο στη Σάμο

Ο δεύτερος διασωθείς είναι ο 49χρονος Μολδαβός συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, Dmitry Morarenco. Ήταν 10 περίπου το βράδυ όταν εντοπίστηκε ζωντανός από τους διασώστες, οι οποίοι μέχρι τότε είχαν σχεδόν χάσει τις ελπίδες τους πως θα βρεθεί ζωντανός . Σύμφωνα με το Samos24, τον τέταρτο αγνοούμενο εντόπισε ζωντανό μία περίπολος του Ελληνικού Στρατού σε ακτή του νησιού, στην οποία είχε καταφέρει να φθάσει μόνος του, κολυμπώντας.

Σε περιπολία σήμερα τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής - Οι λόγοι που συντρέχουν

Σε ισχύ το πρωτόκολλο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, κάθε φορά που στο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4». Για το λόγο αυτό εναέριες περιπολίες στις περιοχές υψηλού κινδύνου για φωτιές εκτελούν από το πρωί τα αεροσκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται πως είναι ήδη σε εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα, ένα στον Έβρο που οδήγησε και σε προληπτική εκκένωση των παιδικών χωριών SOS και ένα στη Σάμο από χθες που δυστυχώς είχε τραγική κατάληξη για τα δύο από τα 4 μέλη του πληρώματος ενός ελικοπτέρου που επιχειρούσε για την κατάσβεση.

Πρόκειται για το Σχέδιο Εναέριας Επιτήρησης από εξειδικευμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως είναι οι Air Tractors τα χαρακτηριστικά των οποίων δίνουν τρία πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της δυνατότητας που έχουν να πετούν συνεχόμενα εως και 3,5 ώρες, να μεταφέρουν 3 τόνους νερό, αλλά και επιβραδυντικό υγρό, η Πυροσβεστική μπορεί πρώτον να έχει άμεση εικόνα (σε πραγματικό χρόνο) όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά.

Δεύτερον έγκαιρη παρέμβαση, καθώς τα πληρώματα των αεροσκαφών που βρίσκονται σε εναέρια επιτήρηση με το που αντιληφθούν μια φωτιά εφορμούν αμέσως για ρίψη, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην πυρόσβεση. Και τρίτον με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται μείωση του κόστους ωρών πτήσης όταν η πυρκαγιά εξελίσσεται σε μεσαία ή μεγάλη καθώς βρίσκονται ήδη στον αέρα και πάνω από την εστία.

Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4», σήμερα Πέμπτη 14 και αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου, σε Aττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές Βοιωτίας και Κορινθίας, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο και Ψαρά.