Μεγάλη προσοχή! Αν το αντηλιακό σου έχει αυτό το χρώμα, πέτα το αμέσως!

Σας αφορά όλους!

Μεγάλη προσοχή! Αν το αντηλιακό σου έχει αυτό το χρώμα, πέτα το αμέσως!

Δείξτε μεγάλη προσοχή! Αν το αντηλιακό σου έχει αυτό το χρώμα, πέτα το αμέσως!

Το καλοκαίρι έχει έρθει και είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας να ξεχωρίζουμε τα ληγμένα αντηλιακά!

Τα αντηλιακά, μπορούν να χάσουν τις προστατευτικές τους ιδιότητες όταν περάσει ο κατάλληλος χρόνος χρήσης τους, σύμφωνα με τον καθηγητή Allison Arthur από το Ορλάντο.

Μάλιστα, όχι μόνο μπορεί να μην έχουν καμία επίδραση κατά της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε εγκαύματα θέτοντας σε κίνδυνο το δέρμα. Σε έκαψε ο ήλιος; Τι να κάνεις για να απαλλαγείς από την δυσάρεστη αίσθηση!

Παρακλατω θα διαβάσεις όλες εκείνες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με την σωστή χρήση τους για να μην έχεις ατυχήματα στις διακοπές σου. Δώσε βάση λοιπόν.

Ημερομηνία λήξης:

Όπως κάθε προϊόν για την φροντίδα του δέρματος, έτσι και τα αντηλιακάέχουν ημερομηνία λήξης, την οποία μπορείς να βρεις πάνω στην συσκευασία τους. Πριν λοιπόν χρησιμοποιήσεις το δικό σου, τσέκαρε το πότε λήγει. Αν πάλι τύχει και το αντηλιακό που έχεις αγοράσει δεν αναγράφει ημερομηνία λήξης, τότε θα πρέπει να σημειώσεις πότε το πήρες ώστε να γνωρίζεις πόσο χρόνο το έχεις.

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν τόσο για τα αντηλιακά από φυσικά υλικά, όσο και για εκείνα που είναι χημικά. Ο λόγος διότι τα συστατικά των μεν και των δε χάνονται με το πέρασμα του χρόνου και έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητα τους.

Επιπλέον, η θερμότητα είναι ένας βασικός λόγος που μπορεί να κάνει ένα αντηλιακό αναποτελεσματικό, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τα συστατικά του.

Ενδείξεις ότι το αντηλιακό σου είναι ληγμένο:

Πρώτα από όλα, θα το καταλάβεις από την υφή του. Αν αυτή δείχνει ή είναι διαφορετική κατά την εφαρμογή του αντηλιακού, τότε θα πρέπει να σταματήσεις να το χρησιμοποιείς. Αν π.χ. έχει κόκκους ή άλλαξε χρώμα δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς, ενώ ένα άλλο σημάδι ότι το αντηλιακό σου έχει λήξει, μπορεί να είναι και η μυρωδιά του.

Πως θα προστατευθείς πλήρως από τον ήλιο:

Καταρχάς φρόντισε να προμηθευτείς ένα καλό αντηλιακό. Έπειτα, μπορείς να αποφεύγεις την έκθεση στον ήλιο από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, όπου η ακτινοβολία είναι πολύ μεγαλύτερη και φυσικά, να επιλέγεις να κάθεσαι στην σκιά, φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλο.

Μήπως έπαθες ηλίαση; 3 τρόποι για να το καταλάβεις και η άμεση αντιμετώπιση του!

Μήπως έπαθες ηλίαση; 3 απλοί και εύκολοι τρόποι για να το καταλάβεις και η άμεση αντιμετώπιση του!

Το καλοκαίρι, ο κίνδυνος της ηλίασης είναι πολύ αληθινός. Αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε.

Η ηλίαση είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, που ειδικά το καλοκαίρι αποτελεί πολύ αληθινό κίνδυνο. Δεν είναι το ίδιο με αυτό που λέμε “κάηκα από τον ήλιο”—αυτό το εξίσου ενοχλητικό, με το ξεφλουδισμένο δέρμα.

Η ηλίαση προκύπτει από την παρατεταμένη έκθεση στην θερμότητα του ήλιου. Προκαλείται από δύο, ουσιαστικά, παράγοντες: την αφυδάτωση του οργανισμού και την υπερθέρμανσή του.

Πώς θα το καταλάβουμε, όμως;

Ζεστό δέρμα
Το δέρμα μας θα είναι πιο ζεστό απ’ ό,τι κανονικά, επειδή ο ιδρώτας μας δεν εξατμίζεται γρήγορα, συνεπώς η θερμοκρασία της επιδερμίδας δεν ρυθμίζεται σωστά και ανεβαίνει. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και πάνω.

Όχι άλλος ιδρώτας
Ο ιδρώτας, όσο ενοχλητικός κι αν γίνεται, είναι ωφέλιμος. Όσο εξατμίζεται από την επιδερμίδα μας, κρυώνει και μας κρατάει δροσερούς. Αν ο ιδρώτας, όμως, σταματήσει απότομα, τότε η επιδερμίδα αρχίζει να ξεραίνεται. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως όταν η ηλίαση προκληθεί από τον καιρό, το δέρμα θα είναι ζεστό και ξηρό. Αν η ηλίαση προκληθεί από έντονη σωματική εργασία στη ζέστη, θα νιώθουμε το δέρμα μας υγρό.

Ζαλάδα
Η ζαλάδα είναι ίσως το πρώτο σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό, καθώς ήδη η ηλίαση έχει προχωρήσει. Συμβαίνει όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει τόσο πολύ, που ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται μπερδεμένος. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να μην αναγνωρίζει και κοντινά του άτομα. Τότε είναι απαραίτητο να μεταφερθεί αμέσως σε ιατρείο, καθώς η παρατεταμένη διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη.

Αίσθηση κόπωσης
Αναμενόμενο σύμπτωμα, λόγω της αφυδάτωσης. Σε γενικές γραμμές, η αφυδάτωση δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για να μας κάνει να αισθανθούμε κουρασμένοι, και γι’ αυτό σε περίπτωση ηλίασης το σύμπτωμα γίνεται πολύ πιο έντονο.

Τέλος, άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι ναυτία και εμετός, κοκκινίλες στο δέρμα, και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις (ακούσια ίσως) ούρηση.

Πώς την αντιμετωπίζω;
Σε γενικές γραμμές, αν η ηλίαση είναι ελαφράς ή μέτριας έντασης, τα συμπτώματα διαρκούν δύο μέρες. Σε αυτές τις μέρες, πρέπει να αποφύγετε τον ήλιο, να μην κινείστε πολύ και να πίνετε πολλά υγρά. Σε πιο σφοδρές περιπτώσεις, ή αν τα συμπτώματα δεν ηρεμήσουν σε δύο μέρες, πρέπει απαραίτητα να μιλήσετε με γιατρό, επειδή η ηλίαση μπορεί να έχει τραγικές – μέχρι και θανάσιμες – συνέπειες.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα πολύ μικρά παιδιά μέχρι δύο ετών, οι ηλικιωμένοι, αλλά και τα άτομα με προβλήματα στα νεφρά, την καρδιά ή την κυκλοφορία του αίματος. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι, όπως και οι διαβητικοί που χρησιμοποιούν ινσουλίνη, βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο.