Κορωνοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί ο ιός από τις συσκευασίες τροφίμων;

Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί ο ιός από τις συσκευασίες τροφίμων;

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από τις συσκευασίες τροφίμων; Τι λένε οι ειδικοί και τι ανακοίνωσε πριν λίγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ας δούμε αναλυτικά τα όσα λέει ο νέος οδηγός.

Ο ΙΣΑ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στην είσοδο κάθε επιχείρησης θα πρέπει να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού (αντισηπτικού), καθώς και ότι για τις οικονομικές συναλλαγές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κάρτες -έναντι των μετρητών και νομισμάτων- οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να απολυμαίνονται.

Ένα από τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί αφορά στη δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από τις συσκευασίες τροφίμων και προϊόντων ή και από επαφή με τα τρόφιμα.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιέλαβαν την εν λόγω ερώτηση στο ερωτηματολόγιο που έχουν αναρτήσει για τον κορωνοϊό. Στο ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από συσκευασίες τροφίμων – προϊόντων ή μέσω επαφής με τρόφιμα απαντούν:

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν μετάδοση του κορωνοϊού μέσω τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων. Όπως άλλοι ιοί, είναι πιθανό ο ίος (σ.σ. κορωνοϊός) που προκαλεί το COVID-19 να επιβιώνει πάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Γι' αυτόν τον λόγο είναι ύψιστης σημασίας να ακολουθούνται τα τέσσερα βήματα για την ασφάλεια τροφίμων: καθαρίστε, ξεχωρίστε, μαγειρέψτε, συντηρείστε». Έκτακτα μέτρα ανακοινώθηκαν και για τα σούπερ μάρκετ! Θα παραμείνουν ανοιχτά και τις Κυριακές. Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες για τη νέα καθημερινότητά μας;

Οι 8 οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα τρόφιμα

Με βάση τις ίδιες πηγές (CDC, WHO) δομήθηκε και ο σχετικός οδηγός για τον κορωνοϊό του ΕΟΔΥ, ο οποίος επισημαίνει ότι «με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού. Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων», όπως ανέφερε και το iefimerida.gr

Οι καλές πρακτικές υγιεινής που συστήνει ο ΕΟΔΥ είναι οι εξής:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια

Πως θα αγοράζουμε ωστόσο τα τρόφιμά μας τώρα που υπάρχει κίνδυνος κορωνοϊού;

Μεγάλες αλλαγές θα δούμε από σήμερα το πρωί σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας, μιας και σύμφωνα με εντολή του Υπουγρείου Ανάπτυξης, όλοι οι καταναλωτές θα μπαίνουν στα καταστήματα με ειδική κάρτα εισόδου, προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός και η εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Η εικόνα που είδαμε χθες (σ.σ. το Σάββατο) στα supermarkets και στις παραλίες δεν ήταν αυτή που έπρεπε» και επισήμανε προς πάσα κατεύθυνση ότι «είναι σημαντικό να καθυστερήσουμε τη διασπορά του ιού αυτό το χρονικό διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σημειώνεται ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκαν νέοι περιορισμοί στη μετακίνηση καθώς μετά την Ιταλία διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις και με την Ισπανία μέχρι και τις 29 Μαρτίου. Παράλληλα, σταματάει η ακτοπλοϊκή μεταφορά από και προς Ιταλία μόνο για επιβάτες έως τις 14 Απριλίου, και διακόπτονται οι οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Επίσης, αποφασίστηκε η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά νησιά.

Ένα άτομο ανά 10 τ.μ. από σήμερα στα σούπερ μάρκετ

Από σήμερα, και ενώ παραμένουν κλειστά εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφετέριες, καταστήματα εστίασης (εκτός από delivery και take away), κέντρα αισθητικής, μουσεία, βιβλιοθήκες και άλλα, λαμβάνονται μέτρα και στα σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, τα σούπερ μάρκετ οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.

Στα σούπερ μάρκετ οφείλεται να τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.

Επίσης, τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ' οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους, ενώ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων επιτρέπεται όλο το 24ωρο.

Γεωργιάδης: Όποιος πελάτης θα μπαίνει μέσα θα παίρνει κάρτα

«Από σήμερα είναι σε εφαρμογή τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ. Θα τα ελέγχουμε καθημερινά. Στα σούπερ μάρκετ θα υπάρχει κάρτα εισόδου αριθμημένη. Έχει γίνει διαίρεση των τετραγωνικών του μαγαζιού για να γνωρίζουμε πόσοι πελάτες μπορούν να μπουν. Όποιος πελάτης θα μπαίνει μέσα θα παίρνει κάρτα και θα αφήνει μετά την κάρτα. Πίσω από την κάρτα υπάρχουν οδηγίες που έχουμε εκδώσει. Κάθε μισή ώρα θα υπάρχει ανακοίνωση για το πώς θα προσέρχονται οι πελάτες. Κανείς δεν θα μπαίνει μέσα χωρίς κάρτα. Πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Η επάρκεια είναι απόλυτη. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, να πέφτει ο κόσμος ο ένας πάνω στον άλλο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πλαφόν στα αντισηπτικά

Ο κ.Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως από την Πέμπτη θα υπάρχουν ξανά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αντισηπτικά για να προμηθευτούν οι πολίτες, ωστόσο τόνισε πως θα υπάρχει πλαφόν και κάθε πελάτης θα μπορεί να αγοράσει τρία μπουκάλια αντισηπτικού.

Τι προβλέπει η ΠΝΠ για τα σούπερ μάρκετ

Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.

Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.

Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.

Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.

Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.

Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.
Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.

Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.

«Με το γάντι», οι καταναλωτές στις λαϊκές αγορές

Ως ένα ακόμα μέτρο προστασίας, οι καταναλωτές σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής θα μπορούν να ψωνίζουν από αυτή την εβδομάδα με γάντια τα οποία θα τους τα προμηθεύουν δωρεάν μαζί με σακούλα οι ίδιοι οι πωλητές μόλις οι πελάτες θα πλησιάζουν τον πάγκο.

Πηγή: iefimerida.gr