Αυτοί "τρώνε"' πιο γρήγορα την... σύνταξή τους! - Τι έδειξε έρευνα

Είναι μερικοί άνθρωποι που ξοδεύουν πιο γρήγορα!

Αυτοί

Πώς η ψυχολογία επηρεάζει τον τρόπο που μερικοί άνθρωποι ξοδεύουν την σύνταξή τους. Ποιοι είναι πιο επιρρεπής στο να "φάνε" τα λεφτά τους γρηγορότερα; Δείτε τι έδειξε νέα έρευνα.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Ενωση υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο δεκτικοί ή πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες ή αυτοί που είναι πιο νευρικοί και αρνητικοί μπορεί να ξοδεύουν τη σύνταξή τους γρηγορότερα συγκριτικά με αυτούς που είναι πιο εξωστρεφείς και αισιόδοξοι.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychology and Aging» και σε αντιδιαστολή με προηγούμενες έρευνες που επικεντρώθηκαν σε πρακτικά ζητήματα, είναι κατά τη Σάρα Ασεμπέντο, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας, η πρώτη έρευνα που είχε ως στόχο να συνδέσει τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τις αποφάσεις για τη διαχείριση των αποταμιεύσεων των συνταξιούχων.

Η Ασεμπέντο ανέλυσε ψυχολογικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά προσωπικότητας σε πάνω από 3.600 άτομα στις ΗΠΑ, με ηλικία 50 ετών και πάνω (η μέση ηλικία ήταν τα 70 έτη) το 2012 και το 2014. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο άτομα που έκαναν αναλήψεις από τους λογαριασμούς στους οποίους έμπαινε η σύνταξή τους ή από άλλους λογαριασμούς αποταμιεύσεων.

Ποιοι "τρώνε" νωρίς την σύνταξη τους - Τα ευρήματα της έρευνας

Πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη μέτρηση αυτού που οι ψυχολόγοι ονομάζουν πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (μοντέλο των πέντε παραγόντων - Big Five): δεκτικότητα στην εμπειρία (σε αυτή την κλίμακα «σκοράρουν» υψηλά αυτοί που είναι δημιουργικοί, εφευρετικοί, περιπετειώδεις και περίεργοι), ευσυνειδησία (χαρακτηρίζει αυτούς που είναι πολύ προσεκτικοί, οργανωτικοί, εργάζονται σκληρά και είναι επιμελείς), αισιοδοξία, συγκαταβατικότητα (χαρακτηρίζει κυρίως ανθρώπους συμπονετικούς, στοργικούς, θερμούς, βοηθητικούς), νευρωτισμός (κλίμακα στην οποία «σκοράρουν» υψηλά άτομα ιδιαίτερα ανήσυχα, νευρικά, κυκλοθυμικά και όχι ήρεμα). Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με το κατά πόσο οι συμμετέχοντες θεωρούσαν ότι είχαν έλεγχο της οικονομικής τους κατάστασης και κατά πόσο αισθάνθηκαν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα τις τελευταίες 30 ημέρες.

Τα ευρήματα

«Βρήκαμε ότι αυτοί που είχαν υψηλότερη ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, θετικά συναισθήματα και αισθήματα ελέγχου των οικονομικών τους τραβούσαν λιγότερα χρήματα από τους λογαριασμούς τους συγκριτικά με αυτούς που συγκέντρωναν περισσότερο χαρακτηριστικά όπως δεκτικότητα στην εμπειρία, συγκαταβατικότητα, νευρωτισμό και αρνητικά συναισθήματα», δήλωσε η Ασεμπέντο.

Τα ευρήματα δείχνουν, κατά την ερευνήτρια, ότι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τα οικονομικά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας των πελατών τους για τη δημιουργία στρατηγικών διαχείρισης της σύνταξής τους αντί να επικεντρώνονται στην οικονομική τους κατάσταση.

Η Ασεμπέντο προειδοποίησε ότι το υψηλότερο ποσοστό αναλήψεων δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό ούτε το χαμηλότερο κάτι απαραίτητα καλό.

Η ίδια καταλήγει ότι το υψηλό ποσοστό αναλήψεων είναι αρνητικό, αν θέτει σε κίνδυνο το άτομο να ξεμείνει από χρήματα, μπορεί όμως να είναι θετικό, αν δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, καθώς επιτρέπει στο άτομο να ζει μια άνετη ζωή. Αντίστοιχα το χαμηλό ποσοστό αναλήψεων είναι καλό στην περίπτωση που προστατεύει το άτομο από το να μείνει χωρίς χρήματα, αλλά αν αυτός ο

κίνδυνος δεν υπάρχει και η συμπεριφορά αυτή είναι μια συνήθεια-εμμονή αποταμίευσης μπορεί να θεωρηθεί αρνητική, καθώς θέτει στο άτομο αναίτιους περιορισμούς.

ΠΗΓΗ in.gr