Επίδομα παιδιού: Παίρνετε 100 ευρώ στο χέρι!

Ποιοι το δικαιούστε;

Επίδομα παιδιού: Παίρνετε 100 ευρώ στο χέρι!

Επίδομα παιδιού ύψους 100 ευρώ για τους δικαιούχους!

Όλα τα δικαιολογητικά και ποια κριτήρια πρέπει να έχετε!

Ο ΕΔΟΕΑΠ θα δώσει μονογονεϊκό επίδομα ύψους 100 ευρώ σε δικαιούχους κάθε έξι μήνες, δηλαδή τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. Το επίδομα που θα δίνεται στους δικαιούχους θα είναι 100 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί (+100 ευρώ σε περίπτωση ενοικίου).

Το συγκεκριμένο επίδομα θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια τα 15.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για ένα παιδί και 20.000 ευρώ για δύο. Η χορήγηση θα γίνεται με την κάλυψη της όποιας διαφοράς προκύψει από το αντίστοιχο επίδομα που δίνει ο ΟΠΕΚΑ.

Για την καταβολή από τον ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει ο αιτών γονέας να προσκομίσει την ηλεκτρονική κατάσταση που θα του εκδίδει ο ΟΠΕΚΑ, στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεται σε πρώτη φάση.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αίτηση χορήγησης για το επίδομα είναι τα εξής:

Έντυπο αιτήσεως
Πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
Εκκαθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ τρέχοντος έτους
Αντίγραφο της κατάστασης, η οποία εκδίδεται ηλεκτρονικά μετά την αίτηση χορήγησης επιδόματος παιδιού προς τον ΟΠΕΚΑ, με τα δικαιούμενα ποσά που καταβάλλονται στους ασφαλισμένους από τον ανωτέρω φορέα, μετά την καταβολή του 2ου διμήνου κάθε έτους, όπου διαμορφώνονται τα τελικά ποσά πληρωμής, σύμφωνα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του προηγούμενου έτους.
Ληξιαρχική πράξη θανάτου (για περιπτώσεις θανόντος γονέα μη μέλους του ΕΔΟΕΑΠ)
Αντίγραφο υποβληθείσης δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας από την ΑΑΔΕ (για περιπτώσεις ενοικίου)
Αποδείξεις εξόφλησης των ενοικίων

Επίδομα στέγασης: Τι ισχύει με το αφορολόγητο και το ακατάσχετο;

Το αφορολόγητο και το ακατάσχετο στο επίδομα στέγασης αφορά πολλούς!

Τι ισχύει;

Το επίδομα στέγασης δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, δευκρινίζει η ΑΑΔΕ με εγκύκλιό της.

Όπως επισημαίνει: «Με το άρθρο 78 του κοινοποιούμενου νόμου, στο άρθρο 3 του ν. 4472/2017 προστίθεται παράγραφος 4 σύμφωνα με την οποία το Επίδομα Στέγασης της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου και νόμου δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν κατάσχεται εις χείρας του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται για τον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018».

Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τρίτη πληρωμή των δικαιούχων του επιδόματος ενοικίου για το 2019. Το πόσο για το επίδομα ξεκινάει από τα 70 ευρώ τον μήνα και φτάνει τα 210 ευρώ, αφού αυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά.

Με το άρθρο 81 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) από 1.1.2019 ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δεν φορολογούνται, συνεπώς δεν υπάγονται και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, καθώς σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, η χορήγησή τους δεν αποσκοπεί στην κάλυψη των δαπανών διαβίωσης ενός ατόμου, αλλά στην κάλυψη των αναγκών που οφείλονται πρωταρχικά στην αναπηρία τους και προκύπτουν εξαιτίας αυτής. Το ποσό των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν κατάσχεται εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πηγή:Newmoney.gr