Αποκάλυψη σοκ από ερευνητές - Μέχρι τότε θα έχουμε lockdown

Η καραντίνα συνεχίζεται...

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αποκάλυψη σοκ από ερευνητές - Μέχρι τότε θα έχουμε lockdown

Σοκ έχει προκαλέσει μία αποκάλυψη που έγινε από ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ πάνω στο θέμα του κορωνοϊού, οι οποίοι εξήγησαν πως μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του πανίσχυρου ιού, δεν είναι δυνατόν να έχουμε άρση του lockdown.

Η Ουχάν στην Κίνα βγήκε από το ολοκληρωτικό lockdown μετά από σχεδόν τρεις μήνες, στη διάρκεια των οποίων πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι βίωσαν έναν εφιάλτη από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην περιοχή τους. Μη φανταστεί κανείς ότι η άρση της απόλυτης καραντίνας επανέφερε τη ζωή στον κανονικό της ρυθμό. Η πραγματικότητα έχει αλλάξει... Πόσο; Πολύ.

Για το λόγο αυτό, η Κίνα ετοιμάζει "μαύρη λίστα" για τους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό. Δείτε ποιες χώρες θα έχουν απαγόρευση εισόδου.

Ο υπόλοιπος κόσμος αναμένει με τη σειρά του να διαβεί αυτό το δύσκολο μονοπάτι του αποκλεισμού και να βγει πάλι στον ήλιο, στο φως, να ανακτήσει την ελευθερία του. Όμως δεν θα είναι το ίδιο.

Ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ, που αφιερώνει 24 ώρες της ημέρας στην αναζήτηση ενός φαρμάκου και ενός εμβολίου, ώστε να επιφέρει καίριο κτύπημα στον θανατηφόρο νέο κορωνοϊό, δεν αφήνει περιθώρια για πολλές αλλαγές τη λεγόμενη «επόμενη ημέρα». Η τοποθέτησή τους είναι σαφής: «Δεν μπορεί να αρθεί το lockdown, αν δεν βρεθεί φάρμακο».

«Η Κίνα εφάρμοσε ένα πολύ επιθετικό πλάνο αποκλεισμού και κατάφερε να αποκρούσει το πρώτο κύμα της covid-19. Όμως ο κίνδυνος είναι εδώ και η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος με πολλούς νεκρούς από τον νέο κορωνοϊό, είναι πραγματικά αληθινή», δήλωσε ο εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, καθηγητής Joseph T Wu.

«Ενώ αυτά τα μέτρα ελέγχου φαίνεται να έχουν μειώσει τον αριθμό των λοιμώξεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς ανοσία έναντι της Covid-19, ο αριθμός των μολυσμένων θα μπορούσε εύκολα να αυξηθούν σημαντικά, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία θα επανέρχονται σταδιακά και θα αυξήσουν την επαφή των ανθρώπων με τις εισαγόμενες περιπτώσεις από το εξωτερικό, καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως», πρόσθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Με την καραντίνα, η Κίνα κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να μολύνει κάποιος φορέας ή ασθενής του νέου κορωνοϊού, από τους τρεις, στον έναν. Η ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ ήταν σαφής: «Αν κανονικότητα στην κανονική ζωή επανέλθει πολύ γρήγορα και πριν από το διάστημα που θα έχουμε εγγυήσεις ότι μπορεί να επανέλθει, τότε ο κίνδυνος να αυξηθεί και πάλι η αναλογία εξάπλωσης, είναι σχεδόν βέβαιος».

Τα στοιχεία από την έκρηξη της επιδημίας στην Κίνα αναδεικνύουν ένα ακόμη στοιχείο. Η μεγαλύτερη έκθεση στον νέο κορωνοϊό, αποδίδει και περισσότερα θύματα, όχι απλώς σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και ποσοστιαία.

Ενώ στην υπόλοιπη Κίνα που η κυβέρνηση πρόλαβε και επέβαλε την καραντίνα πριν εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μικρότερο του 1%, στην επαρχία Χουμπέι, εκεί που ξεκίνησαν όλα και η κατάσταση ξέφυγε πριν γίνει αντιληπτή η σοβαρότητά της, η θνησιμότητα εκτοξεύθηκε στο 6%.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η καραντίνα και η διακοπή κάθε δραστηριότητας επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία. Αυτό που προτείνει το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στις ηγεσίες των κρατών ανά τον κόσμο, είναι, μετά την απόκρουση του πρώτου κύματος, να διατηρηθεί μία ισορροπία μεταξύ των μέτρων για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας.

«Φαντάζει ως μοναδική στρατηγική, έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο, ένα φάρμακο, παρ' ότι αλλάζει τόσο δυναμικά η ζωή και η καθημερινότητά μας. Πριν βρεθεί αυτό το φάρμακο, η άρση της καραντίνας δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή», δήλωσε η ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ, αποφεύγοντας να ορίσει μία πιθανή ημερομηνία για τη δημιουργία νεός αποτελεσματικού εμβολίου, που θα βγάλει την ανθρωπότητα από το τέλμα που έχει περιέλθει.

Πηγή: protothema.gr

Τη δική του οπτική σχετικά με το πότο θα λήξει η πανδημία στην Ελλάδα έδωσε και ένας ειδικός λοιμωξιολόγος

Πότε θα λήξει η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα; Ειδικός απαντά στο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί όλη την χώρα. Πότε θα μπορέσουμε να βγούμε από τα σπίτια μας;

Στη διάρκεια αλλά και τα χαρακτηριστικά της πανδημίας του κορωνοϊού εστίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας σε εκπομπή του Mega εξήγησε πως βάσει των δεδομένων της Κίνας «η επιδημική καμπύλη διαρκεί μερικούς μήνες. Στην Ελλάδα επιπεδώθηκε με τα μέτρα που πήραμε. Όμως αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο», προσδιορίζοντας το διάστημα αυτό από 2,5 έως και τρεις μήνες.

Όλα όσα είπε ο ειδικός για τον κορωνοϊό και το πότε θα λήξει η πανδημία στην Ελλάδα

«Από 15 Μαΐου και έως το τέλος του μήνα, ελπίζουμε η επιδημική καμπύλη να είναι στην μέγιστη κατωφέρειά της» τόνισε επισημαίνοντας πως ακόμα δεν είναι γνωστό πως θα συμπεριφερθεί η επιδημία στην Ελλάδα. «Ένα μικρό θαύμα πέτυχε η Ελλάδα μέχρι στιγμής στην Ευρώπη ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Καλό είναι να το διατηρήσουμε» δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας.

Αναφέρθηκε επίσης και στο αν θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία λέγοντας, «Η πρώτη επιβράδυνση της καμπύλης και του επιδημικού κύματος συνέβη απ’ όταν έκλεισαν τα σχολεία και έπειτα. Εάν η χρονική χρονιά πηγαίνει καλά με τα εξ αποστάσεως μαθήματα, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία».