Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε σε συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων στη Κίνα

Προσοχή!

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε σε συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων στη Κίνα

Η υπηρεσία ελέγχου νοσημάτων της Κίνας ανακοίνωσε ότι η επαφή με συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων, μολυσμένων με ζώντα κορωνοϊό, θα μπορούσε να προκαλέσει μολύνσεις.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται καθώς το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εντόπισε και απομόνωσε ζώντα νέο κορονοϊό στην εξωτερική συσκευασία κατεψυγμένου μπακαλιάρου, στην προσπάθεια του να διαπιστώσει από πού προήλθε η συρροή των κρουσμάτων που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Τσινγκτάο. Η διαπίστωση αυτή, που γίνεται για πρώτη φορά, σημαίνει ότι θα ήταν δυνατόν να μεταφερθεί ο ιός σε μεγάλες αποστάσεις, μέσω των κατεψυγμένων τροφίμων.

Δύο εργαζόμενοι προσβλήθηκαν

Δύο λιμενεργάτες στο Τσινγκτάο, που είχαν διαγνωστεί ασυμπτωματικοί τον Σεπτέμβριο, έφεραν τον ιό σε ένα νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην πόλη, λόγω της ανεπαρκούς απολύμανσης και έλλειψης μέτρων προστασίας. Αυτό οδήγησε σε άλλες 12 μολύνσεις που συνδέονται με το νοσοκομείο, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι αρχές.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού CDC ωστόσο δεν περιλαμβάνει απτές αποδείξεις ότι οι δύο εργαζόμενοι στο Τσινγκτάο προσβλήθηκαν από τον ιό που βρισκόταν στη συσκευασία των τροφίμων. Θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί αλλού και να μετέφεραν με τη σειρά τους τον νέο κορωνοϊό στις συσκευασίες που άγγιξαν, ανέφερε ο Τζιν Ντονγκ-Γιαν, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Πέθανε από κορωνοϊό ο Εδμόνδος Κασιμάτης!

Δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση στην οποία να προσβλήθηκε από κορωνοϊό κάποιος καταναλωτής

Το CDC τόνισε ότι δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση στην οποία να προσβλήθηκε κάποιος καταναλωτής επειδή ήρθε σε επαφή με κατεψυγμένα τρόφιμα και ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρός. Παρ’ όλ’ αυτά, συμβούλευσε οι εργαζόμενοι που χειρίζονται, επεξεργάζονται ή πωλούν κατεψυγμένα προϊόντα να αποφεύγουν να έρχονται αυτά σε άμεση επαφή με το δέρμα τους, για την περίπτωση που έχουν μολυνθεί. Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να αγγίζουν το στόμα ή τη μύτη τους χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους και πριν βγάλουν τα ρούχα εργασίας που ενδεχομένως έχουν μολυνθεί, καθώς επίσης θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ.

Πριν από την ανακάλυψη του CDC, γενετικά ίχνη του ιού είχαν βρεθεί σε δείγματα κατεψυγμένων τροφίμων και συσκευασιών, όμως η ποσότητα του ιού ήταν πολύ μικρή και δεν είχαν απομονωθεί ζώντες ιοί, τόνισε η υπηρεσία. Μόνο οι ζώντες ιοί μπορούν να προσβάλουν ανθρώπους, τόνισε ο καθηγητής Τζιν.

Πηγή: iefimerida.gr

«Καμπανάκι» κινδύνου για τα Ιωάννινα - Ένα βήμα πριν το lockdown

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα Ιωάννινα κρούει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε είναι στο μεταίχμιο μεταξύ του επιπέδου 3 και 4 στον χάρτη υγειονομικής προστασίας, δηλαδή λίγο πριν το τοπικό lockdown.

Ταυτόχρονα η Αττική φαίνεται πως απέχει, παρά την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19. «Η Αττική είναι μακριά από το επίπεδο 4 σε σχέση με άλλες περιοχές» αποκάλυψε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Υπάρχει όριο από την ΕΕ, που περνάμε από το πορτοκαλί στο κόκκινο. Η Κοζάνη το πέρασε. Ο κεντρικός τομέας της Αττικής υπολείπεται. Ταυτόχρονα στα Ιωάννινα ο δείκτης απέχει από το “150” (σ.σ. το όριο της ΕΕ) αλλά όχι σημαντικά» τόνισε.

«Πρόκειται για έναν σύνθετο αλγόριθμο. Υπάρχουν κριτήρια. Οι αποφάσεις είναι δύσκολες σε μία περίοδο που παλεύουμε μια παγκόσμια κατάσταση. Βρισκόμαστε στο μέσο ενός δεύτερου κύματος. Πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει ότι μπορεί» τόνισε. Δείτε εδώ την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

«Η εκτίμηση του Rt στην Αττική είναι κοντά στο 1. Η επιδημία είναι σε μία φάση ανακύκλωσης. Ο αριθμός των νεκρών δεν σχετίζεται με το Rt, το «προφίλ» των θανάτων δεν έχει αλλάξει. Βλέπουμε μεγάλες ηλικίες. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου να προστατέψουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους προστατέψουμε» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.